Wij openen een sweatshop – jazeker, zo eentje waar kinderen werken
Hebben we je aandacht? Mooi. Want natuurlijk zetten wij kinderen niet echt aan het werk. In Den Haag openden we voor één dag een ‘sweatshop’ om aandacht te vragen voor strengere wetgeving op ondernemen, om zo kinderarbeid, slavernij en milieuschade te voorkomen. Kinderen bedrukken er truien met de tekst: ‘Een betere wereld begint bij jezelf bedrijven.’
Laatste sweatshop ooit?
‘Als het aan ons ligt, maar ook aan het merendeel van Nederland, dan is dit de laatste geopende sweatshop ooit’, zegt Manon Wolfkamp van Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO). Deze coalitie van bedrijven, organisaties, academici en meer en waar wij ook onderdeel van uitmaken, wil ervoor zorgen dat mensenrechten en het milieu in productieketens worden gerespecteerd.
Strengere wetgeving
Eerlijker en duurzamer ondernemen kan, met strengere wetgeving. En die wet ligt klaar: de wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. Wij vinden dat het tijd is dat de politiek deze wet serieus neemt. Een groot deel van de Nederlanders (80%) vindt dat ook. En bedrijven zélf vinden dat ook. Grote bedrijven als Tony’s Chocolonely, Auping, IKEA, Yoghurt Barn en Zeeman vinden dat de verantwoordelijkheid voor eerlijke productie bij hen ligt. Zij willen het de consument makkelijk maken om de juiste keuze te maken.
Zo staat het ervoor
De IMVO-wet verplicht bedrijven om misstanden in hun productie- en handelsketen in kaart te brengen en aan te pakken. Zo weet jij dat de spullen die je koopt eerlijk worden gemaakt. En zo kunnen bedrijven werk maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en er gerust op zijn dat van hun concurrent hetzelfde wordt verwacht. Win-win, dus. Zou je denken. Want ondanks de grote steun voor de wet onder consumenten, bedrijven en vanuit de indieners van de wet (ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Volt) is het onzeker of de wet door de Tweede Kamer komt.
Vind jij het ook tijd voor duurzaam ondernemen?
Veel mensen kwamen langs bij de sweatshop en haalden een trui in ruil voor een post op social media. Zo lieten zij vrienden & familie weten dat het tijd is voor betere wetgeving. Dit evenement gemist? Check de website van de sweatshop voor alles wat je moet weten!