Zoveel fooi geef je een kamermeisje
Het zijn de onbezongen held(inn)en van jouw vakantie. Kamermeisjes. Een gespreid bedje ligt dubbel zo lekker als het dekbed door een ander is gewassen. En wat is het heerlijk om ’s morgens je handdoek te laten vallen als je uit de douche stapt, om ’s avonds weer een schone terug te vinden.
Achter de schermen gaat het er natuurlijk een stuk minder ontspannen aan toe. Kamermeisjes rennen wat af. ’s Morgens om 10 uur checken gasten uit, ’s middags willen de nieuwe gasten weer graag hun kamer in. En jij wilt als je terugkomt van een dagje zwemmen, graag weer terugkomen in een schone kamer. Dat zijn behoorlijk wat bedden die dagelijks (opnieuw) opgemaakt moeten worden!
Daar mag dus gerust wat fooi voor worden achtergelaten, maar wat is een geschikt bedrag? Laten we daarvoor eerst eens kijken naar de werkomstandigheden van de kamermeisjes en of er verschillen zijn te vinden per land.
Hoeveel kamers maakt een kamermeisje schoon?
Google geeft daar een gedegen antwoord op. 'Gemiddeld maakt een schoonmaker 13 tot 15 kamers per dag schoon. Maar dit aantal kan oplopen tot 30, afhankelijk van het hotel. Ze moeten deze allemaal schoonkrijgen binnen een dienst van 8 uur.' Dat betekent dat als ze mazzel heeft, een kamermeisje een half uur per kamer heeft. Heeft ze het slechter getroffen, dan heeft ze een kwartier per kamer.
Dat zijn tussen de 6760 en 15600 bedden per jaar. Dan gaan we uit van 2 bedden per kamer. De familiekamers rekenen we niet mee. Maar ter vergelijking: als je een gezin hebt met drie kinderen, en wekelijks de bedden verschoont, kom je uit op 208 bedden.
Maar daar krijgen ze toch voor betaald?
Die gedachte moeten we helaas meteen ontkrachten. Wist je dat een schoonmaker in Thailand 14 jaar moet werken, om hetzelfde bedrag te verdienen als de directeur in één dag verdient?
Ook in Canada en de Dominicaanse Republiek verdienen schoonmakers regelmatig onder het minimumloon. Dat komt doordat hun uurloon verpakt is in een ‘stukloon’. Als ze de 13 tot 30 kamers niet afkrijgen binnen de afgesproken werkuren, moeten ze overwerken. Daar krijgen ze niets voor betaald.
'Toen mijn moeder ziek werd, mocht ik niet eens vrijaf nemen om voor haar te zorgen', vertelt Bety. Ze werkt in een hotel in Punta Cana, een van de meest toeristische plekken op de Dominicaanse Republiek. 'Ik had geen recht op verlofdagen.' Hoewel ze die officieel wel in haar contract heeft staan, wist ze dat collega's die verlofdagen opnamen of zich ziekmelden regelmatig werden ontslagen.
Maar dat zal toch niet overal zo zijn?
Je hoeft niet eens over de grens te kijken om dit soort wanpraktijken tegen te komen. Nederland telt 3525 hotels. De CNV denkt dat het in de helft mis is. Deze hotels zouden kamermeisjes regelmatig onderbetalen, terwijl er sprake is van een te hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden .
In Nederland hebben we toch een strikt minimumloon?
Een kamermeisje in Nederland hoeft niet op minimumloon te rekenen.
In een artikel uit het Parool van 2016, vertelde een kamermeisje: "Aan het einde van de maand kreeg ik maar tweehonderd euro uitbetaald en bleek dat ze me officieel maar voor twee uur per dag hadden ingezet. Daar was volgens het bureau niets aan te doen, pech voor mij. Met aftrek van de ingehouden huur bleef er niet veel meer over, soms had ik zelfs een schuld bij het uitzendbureau." Voor die 200 euro, werkte ze in werkelijkheid 5 dagen per week, 8 uur per dag. Hier had ze dus minimumloon voor moeten krijgen, wat netto uitkomt op meer dan 1400 euro per maand.
Soms had ik zelfs een schuld bij het uitzendbureau!
Dat kan toch niet vaak voorkomen?
Helaas komt dit vaker voor dan je verwacht.
Rambam trok in 2016 bijvoorbeeld eenzelfde conclusie. Schoonmaakpersoneel van een Bastion-hotel konden rekenen op zo’n 800 a 1000 euro per maand, ondanks dat ze vaak meer dan fulltime werkten. Vakbond CNV schrijft een jaar na de uitzending, dat ze nog steeds wekelijks misstanden aantreffen in de hotelschoonmaak. ‘Illegale onderbetaling, te hoge werkdruk en het doorwerken in eigen tijd, waarmee kamermeisjes te maken hebben, komen massaler voor dan tot dusver bericht in de media.’
Nu de economie aantrekt gaan we meer op vakantie
Wist je dat er in 2017 36,7 miljoen vakanties werden geboekt? Dat betekent dat gemiddeld genomen, Nederlanders zo’n 2 keer op vakantie gingen in 2017. Meer dan de helft werd gevierd in het buitenland: 19,1 miljoen.
Dat zal dit jaar ongetwijfeld meer zijn: sinds de economische crisis voorbij is neemt het aantal gestaag toe. De vakanties worden luxer en mensen zijn op zoek naar bijzondere, zonnige locaties. Het is dus ook niet verwonderlijk dat er steeds meer mensen naar bijvoorbeeld Thailand op vakantie gaan. En ook het aantal vakanties in de Dominicaanse Republiek neemt gestaag toe.
Aan vakanties in het buitenland geven we bijna 14 miljard uit
De toerisme-sector is een belangrijke werkgever in zowel de Dominicaanse Republiek als Thailand. Het is ook een enorme bron van inkomsten voor beide landen. Dit heeft de economie in de Dominicaanse Republiek én Thailand een enorme boost gegeven. Maar toch profiteert slechts een handjevol mensen van de miljarden die er worden verdiend. De schoonmakers vallen hier niet onder.
Waar je ook je vakantie viert, je kunt erop rekenen dat je kamermeisje wordt onderbetaald. Hoeveel fooi je geeft, hangt af van je eigen portemonnee. Maar denk nog eens aan die frisse lakens. En weet: te veel fooi bestaat niet.
Hoe geef je fooi?
Als je nog in de kamer verblijft, zal betrouwbaar hotelpersoneel nooit geld pakken dat je laat liggen. Maak daarom tijdens je verblijf duidelijk dat geld bedoeld is als fooi door er een bedankbriefje bij te leggen. Je kunt ook een fooi achterlaten als je de kamer verlaat. Leg het geld dan zichtbaar onder het kussen of op tafel. Natuurlijk is ook dan een bedankbriefje een goed idee.
Oxfam Novib zet zich wereldwijd in om armoede en onrecht te bestrijden. Dit doen we samen met vissers, boeren, vrouwen, jongeren, politici, beleidsmakers én supporters.
Om armoede en onrecht te verslaan, heb je een sterke gemeenschap nodig. Één waarin iedereen ongeacht afkomst, opleidingsniveau, geaardheid of geslacht dezelfde kansen krijgt. Zodat iemand zichzelf kan ontwikkelen. Zijn of haar gezin kan onderhouden. En dromen kunnen uitvoeren.
Schoonmaakpersoneel, vooral in hotels, zijn vaak (jonge) vrouwen met een kansarme achtergrond. Ze weten niet goed wat hun rechten zijn en daar wordt misbruik van gemaakt. Het is ongehoord dat dit mogelijk is. In Nederland, maar ook in andere landen.