Zoveel geld zetten de superrijken op hun spaarrekening
Het zijn gouden tijden voor de rijken.
Afgelopen jaar jaar kaapten ze 82% van de groei in rijkdom. Genieten de armen van deze opleving in de economie? Amper.
Groeiende ongelijkheid
De rijkdom valt steeds meer in de handen van de elite. De 3,7 miljard armste mensen ter wereld (de helft van de wereldbevolking) gingen afgelopen jaar amper vooruit. 'Het ondermijnt de samenleving wereldwijd', zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib. 'Miljoenen mensen worden uitgebuit terwijl grote bedrijven en miljardair-investeerders steeds grotere winsten opstrijken.'
1 van de 3,7 miljard
Lan is een van de 3,7 miljard armste mensen die er afgelopen jaar niets op vooruit ging. Ze werkt lange dagen in een kledingfabriek. 'Ik maak 1200 schoenen per dag, maar van mijn maandloon kan ik ze zelf niet betalen.'
Armoede is onnodig
Lan wil opkomen voor haar rechten. Ze wil haar leven en die van haar 2.5 miljoen collega's in Vietnam beter maken. Dat ze een leefbaar loon hebben. Dit zou makkelijk kunnen. Een redelijke loonsverhoging zou 2,2 miljard euro kosten. Slechts een derde van de winst die de top vijf kledingmerken het afgelopen jaar aan rijke aandeelhouders hebben uitgekeerd.
762 miljard op de spaarrekening
In totaal zetten de allerrijksten in een jaar tijd 762 miljard op hun spaarrekening. Genoeg geld om de armoede wereldwijd zeven keer te beëindigen.
Miljardenwinst naar belastingparadijzen
De grote multinationals die miljarden verdienen en uitkeren, betalen te weinig belasting over hun winst. Via belastingparadijzen wordt winst weggesluisd. Dat kost ontwikkelingslanden 100 miljard per jaar. Wat ze zouden kunnen besteden aan scholing, gezondheidszorg en openbare voorzieningen.
Jij kunt het tij keren!
Eind februari presenteert Staatssecretaris van Financiën Snel zijn plannen tegen belastingontwijking. Eis dat hij concrete stappen zet om belastingontwijking te stoppen.
Eind februari presenteert Staatssecretaris van Financiën Snel zijn plannen tegen belastingontwijking. Eis dat hij met concrete plannen komt om belastingontwijking tegen te gaan.