Aantal mensen met catastrofaal tekort aan voedsel verzesvoudigd sinds begin pandemie
Per minuut sterven er wereldwijd waarschijnlijk 11 mensen door honger en ondervoeding. Dit is meer dan het mondiale sterftecijfer voor het coronavirus, waar de teller nu op circa zeven mensen per minuut staat, zo waarschuwt Oxfam Novib in haar nieuwe rapport vandaag.
Uit het nieuwe Oxfam-rapport, ‘The Hunger Virus Multiplies’, wordt duidelijk dat conflicten zoals burgeroorlogen de belangrijkste oorzaak van honger blijven, ook sinds het begin van de pandemie. Meer dan een half miljoen mensen hebben nu te kampen met een catastrofaal tekort aan voedsel – een verzesvoudiging sinds 2020. In totaal kampen 155 miljoen mensen over de hele wereld nu met acute honger of erger - dat is 20 miljoen meer mensen dan vorig jaar. Ongeveer twee op de drie van deze mensen lijdt honger doordat hun land in oorlog is of geteisterd wordt door interne conflicten zoals burgeroorlogen.
Het rapport beschrijft ook de schokeffecten van economische veranderingen, verergerd door de pandemie en de effecten van de klimaatcrisis, die er voor zorgen dat tientallen miljoenen meer mensen te maken hebben met honger. Massale werkeloosheid en een ernstig verstoorde voedselproductie zorgen voor een stijging van 40 procent van de wereldwijde voedselprijzen - de hoogste stijging in meer dan tien jaar.
Oxfam Novib landbouwexpert Madelon Meijer: ‘Oorlog en conflicten zoals burgeroorlogen in Jemen en Ethiopië, in combinatie met de pandemie en een groeiende klimaatcrisis, zorgen ervoor dat honderdduizenden mensen te maken krijgen met honger. In plaats van de strijd aan te gaan met het coronavirus blijven tegenstanders elkaar bevechten en zijn miljoenen mensen slachtoffer. ‘
Ondanks de pandemie stegen de wereldwijde militaire uitgaven met $ 51 miljard – dat is zes keer het bedrag dat de VN nodig heeft om te voorkomen dat mensen honger lijden. Ondertussen zorgen conflicten en geweld voor het hoogste aantal binnenlandse ontheemden ooit, waardoor eind 2020 48 miljoen mensen hun huis zijn ontvlucht.
“Uithongering wordt nog steeds gebruikt als oorlogswapen, zodat burgers te maken hebben met voedsel- en watertekorten. Mensen kunnen niet veilig leven of voedsel kopen als hun markten worden gebombardeerd en gewassen en vee worden vernietigd.”
“De pandemie legt ook de diepe ongelijkheid in onze wereld bloot. Het vermogen van de 10 rijkste mensen is vorig jaar met $ 413 miljard toegenomen. Dit is 11 keer meer dan het bedrag dat volgens de VN nodig is voor alle humanitaire hulp.”
De honger is ook toegenomen in middeninkomenslanden zoals India, Zuid-Afrika en Brazilië – landen die ook door het coronavirus geteisterd worden.
- Brazilië: De lockdown dwong kleine bedrijven te sluiten en meer dan de helft van de werkende Brazilianen verloor hun baan. Extreme armoede is bijna verdrievoudigd, van 4,5% naar 12,8%, en bijna de helft van de bevolking – 116 miljoen – kampt met voedseltekorten. Minder dan de helft van de door de federale overheid beloofde financiële steun aan 38 miljoen Brazilianen is verstrekt, waardoor miljoenen mensen geen minimuminkomen hebben.
- India: de enorme toename van corona-besmettingen bedreigen de volksgezondheid en inkomens, vooral voor migrerende werknemers en boeren, die gedwongen werden hun oogsten op het veld te laten wegrotten. Meer dan 70% van de ondervraagde mensen in 12 staten heeft zijn dieet aangepast omdat zij niet genoeg inkomen hebben om voedsel te kopen. De sluiting van scholen zorgt ervoor dat 120 miljoen kinderen hun hoofdmaaltijd missen.
- Jemen: door blokkades, de burgeroorlog en brandstofcrisis zijn de basisvoedselprijzen sinds 2016 meer dan verdubbeld. De humanitaire hulp is gehalveerd, en de voedselhulp voor 5 miljoen mensen is verminderd. Het aantal mensen dat te maken krijgt met een catastrofaal tekort aan voedsel, zal in juli 2021 naar verwachting bijna verdrievoudigen tot 47.000.
- Sahel: Landen die het meest worden verscheurd door conflicten, zoals Burkina Faso, zagen de honger tussen 2019 en 2020 met meer dan 200 procent toenemen - van 687.000 naar 2,1 miljoen mensen. Het toenemende geweld in de centrale deel van de Sahel en rond het Tsjaadmeer dwong 5,3 miljoen mensen te vluchten. Door de klimaatcrisis verslechtert de situatie: overstromingen zijn sinds 2015 met 180% toegenomen, waardoor gewassen worden verwoest en de inkomens van 1,7 miljoen mensen onder druk staan.
- Zuid-Soedan: tien jaar na de onafhankelijkheid worden nu meer dan 100.000 mensen geconfronteerd met een catastrofaal gebrek aan voedsel. Aanhoudend geweld en overstromingen hebben de landbouw het afgelopen jaar ontwricht en 4,2 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.
‘Vooral vrouwen en meisjes worden getroffen, ze eten vaak als laatste en eten het minst. Ze staan voor onmogelijke keuzes, zoals naar de markt gaan en het risico lopen fysiek of seksueel misbruikt te worden, of toekijken hoe hun families honger lijden.’
‘De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om eerlijkere, meer veerkrachtige en duurzame voedselsystemen te creëren, en dit centraal stellen in de herstelplannen na de pandemie. In plaats van steeds te laat te reageren op acute honger, moeten de grondoorzaken nu eens serieus worden aangepakt, anders blijft het dweilen met de kraan open.’
Sinds het begin van de pandemie heeft Oxfam bijna 15 miljoen van 's werelds meest kwetsbare mensen bereikt met voedsel, financiële steun en schoon water, en met projecten om boeren te ondersteunen. Oxfam werkt samen met meer dan 694 partners in 68 landen.
Noot voor redactie:
Madelon Meijer is beschikbaar voor toelichting. Zie nieuwe Oxfam-rapport, ‘The Hunger Virus Multiplies’. Contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683.
- De Integrated Food Security Phase Classification is een schaal die de ernst van acute voedselonzekerheid meet in vijf categorieën IPC Fase 1 tot IPC Fase 5, niveau IPC Fase 5 is de meest ernstige fase.
- Oxfam heeft de IPC-grenswaarden voor het ruwe sterftecijfer voor fase 3 toegepast op het Global Report on Food Crises (GRFC) 2021 wereldwijde aantal van 155 miljoen mensen in IPC3+ om het aantal mensen te berekenen dat elke minuut van de honger zou kunnen sterven. Dit komt neer op 7.750 tot15.345 mensen per dag (5-11 per minuut). Dit is een conservatief percentage aangezien Oxfam alleen het ruwe sterftecijfer voor IPC Fase 3 heeft toegepast, dat lager is dan de verwachte ruwe sterftecijfers voor mensen in IPC Fase 4 en 5.
- Het wereldwijd vastgestelde dagelijkse sterftecijfer voor het coronavirus bereikte bijna 9.967 sterfgevallen per dag in de week die eindigde op 14 juni 2021, wat overeenkomt met 7 sterfgevallen per minuut volgens gegevens van de Johns Hopkins University en de Oxford University "Our World in Data"-database .
- Conflicten zijn de belangrijkste factor die ervoor zorgen dat bijna 100 miljoen mensen in 23 door conflicten verscheurde landen te maken met voedseltekorten. Bron: GRFC 2021.
- Behalve Madagaskar, worden alle landen die met catastrofaal gebrek aan voedsel te maken hebben, geteisterd door conflicten. De meeste landen die te maken hebben met IPC Fase 4 (inclusief Afghanistan, Burkina Faso, Syrië en Nigeria) worden ook getroffen door conflicten.
- 20 van de 25 landen die in dit rapport worden genoemd, werden getroffen door de drie gezamenlijke oorzaken van honger, covid, conflict en klimaat.
- De voedingsgegevens van India zijn gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door het Center for Sustainable Employment aan de Azim Premji University onder 4.879 mensen in 12 staten in april en mei 2020.
- Hongercijfers in de West-Afrikaanse Sahellanden zijn gebaseerd op de IPC3+-records van Cadre Harmonise voor juni-aug 2019 vergeleken met dezelfde periode in 2020.
- Volgens het Global Report van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) 2020 waren op 31 december 2020 48 miljoen mensen op de vlucht in eigen land als gevolg van conflicten en geweld, dit geldt voor 59 landen en gebieden. Dit is het hoogste cijfer ooit geregistreerd.