Ergste moessonregens in meer dan 100 jaar overstromen grote delen van Bangladesh, meer dan 4 miljoen mensen bedreigd
Zeer zware moessonregens - de ergste in 122 jaar – zorgen ervoor dat de grote rivieren in het noordoosten van Bangladesh buiten hun oevers treden en duizenden huizen onder water staan. 4,3 miljoen mensen worden hierdoor direct getroffen. Naar verwachting moeten de zwaarste moessonregens nog komen en gaan de overstromingen verder toenemen zodat de toegang tot getroffen gebieden nog lastiger wordt, zo waarschuwt Oxfam Novib vandaag.
“Tienduizenden mensen in 10 districten zitten vast nu de overstromingen hun hoogtepunt bereiken. Duizenden anderen lopen het risico hun huis en mogelijk hun leven te verliezen als het waterpeil de komende dagen blijft stijgen”, zo stelt Ashish Damle, Oxfam Country Director in Bangladesh.
De rivieren de Surma, Kushiara, Sari, Luva en Dhalai, blijven stijgen - sommige van de rivieren zitten al boven de gevarenniveaus. Door de overstromingen is in een aantal districten al 80% van het land onder water komen te staan en is de toegang tot stroom en internet zeer beperkt.
Hilde Stroot, Oxfam Novib klimaatexpert: “De impact van klimaatverandering is hier en nu en catastrofaal. Wereldwijd staan veel mensen met de rug tegen de muur zoals in Bangladesh waar miljoenen mensen worden getroffen door het water. Ondertussen mogen in Nederland de kolencentrales weer op volle toeren draaien, terwijl het kabinet nog niet heeft uitgedokterd hoe ze de emissies hiervan elders gaan compenseren. Alsof er geen klimaatcrisis bestaat.”
Noot voor de redactie:
Zie voor meer informatie het Oxfam persbericht, Hilde Stroot, Oxfam Novib klimaatexpert is beschikbaar voor interviews, dat geldt ook voor Engelstalige Oxfam-woordvoerders in Bangladesh. Contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 06-51573683.