Europees ontwikkelingsgeld ingezet om migratie tegen te houden
Er wordt in toenemende mate EU-ontwikkelingsbudget gebruikt om grenzen buiten Europa te sluiten, migratie terug te dringen en te streven naar terugkeer van migranten naar Afrika. Meer dan een kwart van het totale budget wordt hiervoor ingezet. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam Novib EU-trustfonds voor Afrika: gevangen tussen hulpbeleid en migratiebeleid dat vandaag wordt gepubliceerd. Deze aanpak tast de reputatie van de EU aan in Afrika en leidt af van het doel om mensen in nood te helpen. Sterker nog: het schaadt zelfs de positie van mensen die het zou moeten ondersteunen.
Het rapport laat zien dat Europese fondsen voor ontwikkelingshulp worden gekoppeld aan binnenlandse en korte-termijn beleidsprioriteiten van de EU-lidstaten. Door dit broodnodige geld in te zetten voor het tegenhouden van migratie, verslechtert de positie van hen die geholpen zouden moeten worden door het ontwikkelingsgeld in landen in Afrika.
“Europese overheden, inclusief de Nederlandse, lijken vastbesloten om migratie tegen te gaan met geld dat bedoeld is voor armoedebestrijding en het tegengaan van ongelijkheid in met name Afrika,’ zegt Evelien van Roemburg, campagnemanager Migratie bij Oxfam Novib. “De EU moet stoppen met het ondermijnen van haar eigen waarden en ervoor zorgen dat stabiliteit, democratie en veerkracht worden bevorderd in Afrika. Ontwikkelingshulp is bedoeld om armoede, ongelijkheid en de groeiende klimaatcrisis te bestrijden. Het moet niet worden gebruikt voor eigen politiek gewin op korte termijn.”
Uit het rapport blijkt dat het succes van ontwikkelingsprojecten door de EU wordt beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid mensen die tegengehouden zijn om Europa binnen te komen, in plaats van de positieve ontwikkelingen en vooruitgang voor lokale gemeenschappen.
In Niger heeft de druk van de EU om wetten en beleid te veranderen, geleid tot verslechterde werkomstandigheden, en Nederlandse inspanningen in Mali op het gebied van migratiebeheersing hebben het vertrouwen van de bevolking in hun leiders ondermijnd.
Libië is het meest beruchte voorbeeld van de kortzichtige EU-samenwerking waarin lokale autoriteiten die mensenhandel en de willekeurige detentie van vluchtelingen in gruwelijke en gevaarlijke kampen in de hand werken, worden gefinancierd met Europese fondsen voor ontwikkelingshulp. Aanstaande zondag, 2 februari, is het precies 3 jaar geleden dat Italië, gesteund door de EU, met het Libische regime afspraken maakte over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten, in ruil voor geld uit het Europese fonds voor ontwikkelingshulp.
Voor meer informatie: neem contact op met persvoorlichter Tahmina Akefi: 06-82809639. Evelien van Roemburg is beschikbaar voor interviews.