FMO stapt uit berucht Hondurees waterkracht-project.
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO trekt zich terug uit het omstreden Hondurese waterkracht-project Agua Zarca.
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO trekt zich terug uit het omstreden Hondurese waterkracht-project Agua Zarca. Dit is meer dan 1 jaar na de moord op de internationaal erkende Hondurese landrechtenactiviste Berta Caceres. Oxfam Novib, samen met nabestaanden van Caceres en andere NGOs, deed toen de oproep aan investeerders om zich terug te trekken uit het omstreden waterkracht project. FMO en het Finse FinnFund kondigen nu aan dat “de contractuele relatie met het Agua Zarca project is beeindigd”.
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: “Het is goed nieuws dat FMO nu consequenties verbindt aan het feit dat inheemse rechten zijn geschonden in het project. Wij dringen erop aan dat FMO en de andere banken hun verantwoordelijkheid nemen en meewerken om de mogelijk aangedane schade te compenseren.”
De Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO was één van de belangrijke financiers van dit project, waarbij meerdere doden zijn gevallen. In 2016 werd op brute wijze de Hondurese landrechtactiviste Berta Cáceres vermoord. Zij was de moedige leider van het vreedzame verzet tegen de aanleg van de Agua Zarca dam, die de landrechten van de inheemse bevolking in dit gebied bedreigt.
“Iedere week worden er ergens op de wereld landrecht-activisten vermoord”, zo stelt Karimi. “De menselijke tol van dit soort projecten is te hoog en daarom onacceptabel. Voor investeerders als FMO geldt dat ze bij de start van een investering rigoureuze processen moeten toepassen. FMO moet voortaan vooraf de betrokken gemeenschappen goed informeren. De gemeenschap moet in alle vrijheid toestemming kunnen geven of weigeren voordat een project van start gaat. ”
FMO kondigde in mei 2016 al aan uit dat zij uit het project zou stappen. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat het finale besluit is genomen. Het conflict in de inheemse gemeenschappen rondom het project duurde al die tijd voort en werd mede aangewakkerd door de onzekerheid over de toekomst van het project. Hierop zijn de banken herhaaldelijk aangesproken door COPINH, de organisatie die Berta Caceres leidde en die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren in Honduras. Oxfam raadt FMO aan om haar beleid zo te wijzigen dat zij alleen nog investeert in projecten waarin landrechten gerespecteerd worden. Mocht FMO toch bij omstreden projecten betrokken raken, dan moet snelle besluitvorming om eruit te stappen mogelijk zijn.FMO formuleert op dit moment een nieuwe positie op mensenrechten, inclusief landrechten.
Noot voor redactie:
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib is beschikbaar voor interviews. Contact: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 0651573683