Honger wordt als oorlogswapen ingezet tegen burgers in Gaza
Slechts 2% van de normale voedseltoevoer bereikt Gaza sinds de belegering.
Honger wordt gebruikt als oorlogswapen tegen de burgers van Gaza, zo stelt Oxfam Novib vandaag en herhaalt haar dringende oproep om voedsel, water, brandstof per direct binnen te laten. Uit de analyse van VN-gegevens door Oxfam blijkt dat slechts 2 procent van het voedsel, dat onder normale omstandigheden binnenkomt, Gaza bereikt sinds de totale blokkade die op 9 oktober is ingevoerd. Dit was na de gruwelijke aanvallen van Hamas en de gijzeling van Israëlische burgers. Vóór de vijandelijkheden leverden 104 vrachtwagens per dag voedsel aan de Gazastrook, één vrachtwagen per 14 minuten.
Ondanks dat sinds het weekeinde 62 vrachtwagens met hulpgoederen het zuiden van Gaza binnenkwamen via de grensovergang bij Rafah, bevatten er slechts 30 voedsel. Sinds zaterdag komt dit neer op slechts één vrachtwagen per drie uur en twaalf minuten.
Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib: “De situatie is ronduit afschuwelijk. Miljoenen burgers worden collectief gestraft. Ze zijn verzwakt, ziek en wanhopig en de internationale gemeenschap kijkt toe. Wat ook de aanleiding van een oorlog is, er bestaat geen rechtvaardiging om honger te gebruiken als wapen. Die ondergrens hebben we met elkaar in regels vastgelegd. Door die bodem van menselijke waardigheid zakken nu vele duizenden gewone vrouwen, mannen en kinderen in Gaza. Wereldleiders kunnen zich niet langer verschuilen achter wollige taal en diplomatieke spelletjes. Zij hebben de plicht om in actie te komen, nu!“
Het Internationaal Humanitair Recht (IHR) verbiedt ten strengste het gebruik van verhongering/uithongering als oorlogsmethode. Israël is gebonden aan de IHR-verplichtingen om te voorzien in de behoeften en bescherming van de bevolking van Gaza. In 2018 nam de VN-Veiligheidsraad resolutie 2417 aan, waarin unaniem de inzet van uithongering tegen burgers als oorlogsmethode werd veroordeeld en elke weigering van humanitaire toegang als een schending van het internationaal recht werd verklaard. De humanitaire situatie in Gaza maakt pijnlijk duidelijk dat deze VN-resolutie volledig genegeerd wordt.
‘Het is nota bene Nederland die in 2018 het initiatief heeft genomen in de VN Veiligheidsraad om honger uit te bannen als wapen in de oorlog. Het was Nederland die er internationaal heel hard voor heeft gevochten dat het uithongeren van een burgerbevolking niet alleen werd gezien als ‘omstreden tactiek’ maar als oorlogsmisdaad werd erkend. Het was Nederland dat zich helder uit heeft gesproken toen er schendingen werden gepleegd in landen als Jemen, Syrië en Oekraïne. En wat Oxfam Novib betreft moet Nederland zich nu ook luid en duidelijk uitspreken en zich hardmaken voor de naleving van datzelfde oorlogsrecht,’ aldus Servaes.
Zie voor meer informatie het Engelstalig Oxfam persbericht.
Teken voor een einde aan het geweld
Gerelateerd nieuws
-
18 februari 2025 PersberichtWatergebrek als Israëlisch oorlogswapen blijft slachtoffers maken in Gaza
Na vijftien maanden van disproportioneel Israëlisch geweld is in Gaza 1.675 kilometer aan water- en sanitaire infrastructuur totaal vernietigd, blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Toegang tot veilig drinkwater blijft in heel Gaza kritiek. Werkzaamheden om de infrastructuur te repareren zijn op korte termijn noodzakelijk, maar de materialen om reparaties te kunnen doen worden door de Israëlische regering verhinderd en zelfs geblokkeerd. Dit leidt tot levensbedreigende gezondheidssituaties door ziektenuitbraken als gevolg van grote tekorten aan veilig drinkwater en vernietigde riolering, vooral in de Noord-Gaza en Rafah.
Lees meer
-
15 januari 2025 PersberichtGaza-deal hoopvol moment, maar nog veel onzeker voor burgers en hulpoperatie
Oxfam Novib verwelkomt de aankondiging van een gevechtspauze, de vrijlating van Israëlische gegijzelden en Palestijnse gevangenen, en een gefaseerd plan voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza, zoals vandaag overeengekomen door onderhandelaars. Het akkoord biedt een lang gezocht, hoopvol moment na vijftien maanden van bruut geweld en ongekend leed. Echter, voor de burgerbevolking in Gaza en voor hulporganisaties is er voorlopig nog veel onzeker. Zo is het essentieel dat er vrije en veilige toegang komt, zonder enige tegenwerking, om snel grootschalige humanitaire hulp te kunnen organiseren. Ook is de deal vooral politiek; veel operationele details moeten nog worden ingevuld. En zelfs als de hulp aan de noodlijdende bevolking op gang komt, blijft het herstel van Gaza en het afleggen van verantwoordelijkheid voor (steun aan) ernstige oorlogsmisdaden een lange en onzekere weg. Oxfam Novib roept de Nederlandse regeri
Lees meer
-
19 december 2024 PersberichtNederland zegt ‘Niet in Mijn Naam’; premier Schoof nu aan zet voor koerswijziging
Actieweek sluit af met ‘kerstpakket’ voor ministers “zodat ze nooit kunnen zeggen het niet geweten te hebben”
Lees meer
-
16 december 2024 PersberichtNederlanders zeggen massaal “Niet in Mijn Naam”, oproep aan Schoof om koers te wijzigen
“Niet in mijn naam.” Dat is de boodschap die een overweldigend aantal Nederlanders deze week luid en duidelijk aan minister-president Schoof overbrengt. Ze begrijpen niet dat de wereld evidente oorlogsmisdaden, etnische zuivering of zelfs genocide in Gaza en elders in de regio tolereert, dag na dag. Ze willen niet dat Nederland medeplichtig is en dat dit nog langer in hún naam gebeurt. De actieweek, die vorige week donderdag van start ging, houdt al dagen de sociale media in zijn greep met een ongekend aantal mensen dat een persoonlijke boodschap hebben gepost.
Lees meer