ING stopt financiering nieuwe kolencentrale in Dominicaanse Republiek
ING is gestopt met de financiering van een nieuwe kolencentrale in de Dominicaanse Republiek. Dit liet de bank vandaag weten aan De Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer is verheugd over het besluit van ING. De Eerlijke Bankwijzer roept, in samenwerking met BankTrack en Greenpeace, ING al jaren op om de financiering van twee nieuwe kolencentrales, Punta Catalina en Cirebon in Indonesië, te staken.
ING heeft per 13 juli haar belang in de Punta Catalina kolencentrale verkocht. Hiermee wil de bank verdere invulling geven aan de aanscherping van haar kolenbeleid in december 2017.
De bouw van de nieuwe kolencentrale in de Dominicaanse Republiek is omgeven door corruptieschandalen. De lokale bevolking en lokale maatschappelijke organisaties protesteren al jaren tegen de bouw ervan, vanwege zorgen over corruptie en klimaatverandering. Vanuit de Tweede Kamer zijn eind vorig jaar kritische vragen gesteld over ING’s financiering van de Punta Catalina kolencentrale.
Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer: “Het besluit van ING om geen financiering meer te verstrekken aan de nieuwe kolencentrale in de Dominicaanse Republiek is goed nieuws. De Eerlijke Bankwijzer vindt het van groot belang dat banken alle investeringen in kolenbedrijven stopzetten. En hun financiering van fossiele energiebedrijven verminderen ten gunste van financiering van duurzame energie. We hopen dat ING ook haar financiering van de nieuwe kolencentrale in Indonesië wil staken, want ook daar maakt de lokale bevolking zich ernstige zorgen over gezondheid en klimaat.”
Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer in november 2015 bleek dat ING 8 keer meer in fossiele energiebedrijven dan in duurzame energiebedrijven investeerde. Van haar leningen aan energiebedrijven in de periode 2009 – 2014 ging 89% naar fossiele energiesector. In totaal financierde ING gedurende deze periode een bedrag van 24,5 miljard US$ in fossiele energiebedrijven en energieopwekking, waaronder kolenbedrijven. ING financierde in die periode bovendien voor slechts 2,9 miljard US$ in duurzame energiebedrijven. Inmiddels heeft ING beleid ten aanzien van de kolensector aangescherpt. In november 2018 zal de Eerlijke Bankwijzer een nieuw praktijkonderzoek publiceren naar de investeringen van banken in de energiesector.
--------------------------------------
De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer en is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection.
---------------------------------------
Voor meer informatie:
Jolanda van Santen, persvoorlichting Oxfam Novib