Israëlische nederzettingenbeleid in de Jordaanvallei bedreigt Palestijnen
- 5 juli 2012
Het Israëlische nederzettingenbeleid in de Jordaanvallei vernietigt de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat, volgens een nieuw rapport van Oxfam Novib, dat vandaag verschijnt.
5 juli, Den Haag. Het Oxfam-rapport ‘On the Brink: The Impact of Settlements on Palestinians in the Jordan Valley’, stelt dat de Jordaanvallei in de bezette Westoever het potentieel heeft de Palestijnse graanschuur te worden. Maar beperkingen op het Palestijnse gebruik van land en water en op bebouwing in de vallei houden de Palestijnen arm en leveren de Israëlische nederzettingen welvaart op. De Palestijnse economie kan naar schatting 1 miljard dollar extra aan inkomsten genereren als deze beperkingen in de Jordaanvallei worden opgeheven.
'Palestijnen in de Jordaanvallei leven in een ellendige situatie door het Israëlische nederzettingen-beleid en de vergaande beperkingen die aan de Palestijnen worden opgelegd”, aldus Annick van Lookeren Campagne, humanitair beleidsmedewerker voor Oxfam Novib. ‘De Israëlische regering heeft de plicht om voor de veiligheid van iedere inwoner te zorgen, maar de buitensporige beperkingen die aan Palestijnen worden opgelegd, zouden niet nodig zijn als Israëlische kolonisten zich daar niet zouden vestigen. Dit discriminerende beleid van Israel zorgt voor nog meer onnodige armoede onder Palestijnen.”
Het rapport toont aan dat Palestijnen slechts 6 procent van het land in de Jordaanvallei kunnen gebruiken, terwijl Israëlische kolonisten, die slechts 13 procent van de valleibewoners uitmaken, 86 procent van het land beheren. Nederzettingen in de Jordaanvallei – illegaal onder internationaal recht – hebben industriële boerderijen opgezet die hoogwaardige gewassen voor de lokale markt en het buitenland produceren. Zij hebben toegang tot Israëlische overheidssubsidies, die hun groei mogelijk maken. Tegelijkertijd is de armoede onder Palestijnen in de Jordaanvallei bijna twee keer zo groot als die op de rest van de Westoever. Velen komen met moeite rond van de landbouw en veeteelt door onvoldoende toegang tot land en water.
Oxfam Novib roept de EU en de lidstaten, Israëls grootste handelspartners en de grootste donoren van de Palestijnen, op om nu druk uit te oefenen op Israël zodat de bouw van nederzettingen onmiddellijk stopt en de sloop van Palestijnse bebouwing wordt beëindigd. De voorzitter van de Europese Commissie, Barosso, bezoekt volgende week Israël en de Westoever voor de 1ste keer en later in de maand komt de belangrijke EU-Israël Associatiecommissie bijeen.
Van Lookeren Campagne:”Het gaat hier om onrecht waar Europa, en dus ook Nederland veel meer tegen moet doen. Nederland heeft in haar beleid van de dialoog met Israël weinig bereikt als het gaat om de problemen rond de nederzettingen, het geweld van kolonisten tegen Palestijnen en de toegang tot water en land.”
Sinds de verklaring van EU-ministers van buitenlandse zaken op 14 mei 2012, over de sloop die plaatsvindt op door Israël gecontroleerde delen van de bezette Westoever, heeft Israël ten minste 59 Palestijnse bebouwingen gesloopt en 34 Palestijnse gezinnen uit hun huizen gezet omdat het terrein nodig was voor militaire oefeningen. 2011 liet een toename zien van 20 procent in bouwactiviteiten voor nederzettingen over de hele Westoever, vergeleken met 2010. In diezelfde periode is het aantal Palestijnen dat door sloop hun huizen verloor verdubbeld. 60 procent van deze sloop vond plaats in gebieden in de buurt van nederzettingen.
Contact: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib 06-51573683. Annick van Lookeren Campagne is beschikbaar voor verdere toelichting.
Noten voor de redactie:
• Er wonen 9.500 Israëlische kolonisten en 66.000 Palestijnen in de Jordaanvallei.
• Ruim 60 procent van de bezette Westoever, inclusief 90 procent van de Jordaanvallei, behoort tot Area C, waar Israël de volledige civiele en militaire controle in handen heeft. Er worden in AREA C zelden vergunningen uitgeven voor Palestijnse bouwplannen. Minder dan 1 procent van AREA C is bestemd voor Palestijnse ontwikkeling, terwijl in de afgelopen jaren 94 procent van de vergunningsaanvragen zijn afgewezen. Bebouwingen die zonder vergunning zijn neergezet worden routinematig gesloopt.
• In 2011 was er een scherpe stijging in het aantal huisuitzettingen en sloop door Israël in de Jordaanvallei en Area C, waar 622 bebouwingen zijn gesloopt en 1.094 Palestijnen uit hun huizen zijn gezet. 60 procent van de sloop vindt plaats in de buurt van nederzettingen, en 25 procent van alle sloop treft bebouwingen die met donorgeld zijn neergezet. In 2012 zijn er tot nu toe 330 bouwsels gesloopt en 536 mensen uit hun huis gezet.
• In mei 2011 kondigde de Israëlische regering aan dat het landbouwareaal voor kolonisten in de Jordaanvallei wordt verdubbeld. In maart 2012 keurde het Israëlische parlement een extra budget goed van 2 miljoen dollar om nog meer nederzettingen in de Jordaanvallei te bouwen. Naar schatting geeft de Israëlische regering elk jaar 24.650 dollar uit per kolonist.