Meer doden in Jemen door brandstofgebrek dan door geweld
- 14 juli 2015
De blokkade door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie leidt in Jemen tot een nijpend tekort aan brandstof, waardoor de toegang tot water, voedsel en zorg van 84% van de Jemenieten wordt bedreigd. Daardoor zouden meer doden kunnen vallen dan door de gevechten in het land, waarschuwt Oxfam Novib.
Sinds de start van de blokkade eind maart is slechts voorzien in 20% van de brandstofbehoefte van Jemen. Dit houdt in dat waterpompen niet meer werken, waardoor 20 miljoen mensen geen beschikking meer hebben over water. Nederland richt zich in Jemen al op waterbeheer en watervoorziening in het platteland, maar die langetermijninvesteringen bieden geen oplossing voor de groeiende noodsituatie.
Gebrek aan brandstof voor transport
De blokkade treft ook de invoer van voedsel en medicijnen. Voorraden staan te rotten in magazijnen of havens door gebrek aan brandstof voor transport. Gevechten bemoeilijken verder de distributie naar de getroffen gemeenschappen. Ook het humanitaire bestand van de laatste dagen, dat tijdelijk de bevoorrading zou moeten verbeteren, brengt geen oplossing, omdat de bombardementen doorgaan. ’De bevolking zit gevangen tussen gevechtsvliegtuigen in de lucht, milities op de grond en een blokkade er omheen, waardoor 25 miljoen mensen zonder levensreddende voorzieningen klem zitten, aldus Jorrit Kamminga, beleidsadviseur van Oxfam Novib voor Jemen.
Gevolgen van de blokkade
- Minstens 1,8 miljoen kinderen lopen het risico op diarree;
- 1,3 miljoen kinderen zijn nu acuut ondervoed, van wie 400.000 ernstig.
- Ten minste 120 duizend kinderen zouden kunnen sterven als er niet snel schoon drinkwater komt, zo stelt de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.
- Ruim 15 miljoen mensen hebben geen toegang meer tot basisgezondheidszorg.
- Bijna 500 zwangere vrouwen lopen steeds meer risico te overlijden tijdens de bevalling, naarmate ziekenhuizen en kraamafdeling sluiten door een gebrek aan elektriciteit, schoon water en medisch materiaal.
Jemenieten leven aan de rand van de afgrond
In de regio’s waar Oxfam Novib werkt zijn brandstofprijzen verviervoudigd en is de graanprijs zelfs vierhonderd keer zo duur geworden door toenemende schaarste en stijgende vervoerskosten. Basisvoedselproducten kosten nu veel meer dan wat miljoenen Jemenieten zich kunnen veroorloven. Velen hebben nu al drie maanden geen loon uitbetaald gekregen, omdat banken en postkantoren gesloten zijn. Door het geweld zijn tot nu toe bijna vijftienhonderd burgers in Jemen om het leven gekomen en meer dan 1,2 miljoen ontheemd geraakt. In Taiz, Aden, Lahj en andere steden houdt het brandstofgebrek ook in dat miljoenen het geweld niet kunnen ontvluchten en dat zij achter de frontlinies gevangen zitten, waar zich een humanitaire ramp voltrekt.
Crisis wordt door mensen in stand gehouden
Kamminga: ‘Het is schokkend dat onze leiders vanachter hun bureaus de situatie gadeslaan en niets doen, terwijl de strijdende partijen de ellende in hun eigen voordeel gebruiken. Miljoenen Jemenieten leven aan de rand van de afgrond door een crisis die door mensen veroorzaakt is en in stand gehouden wordt.’
Eind mei waarschuwde Oxfam al dat een gebrek aan drinkwater in Jemen levensbedreigende risico's met zich meebrengt.
Bron: Oxfam Novib, 14 juli 2015