Minister Blok: steun Gambia in rechtszaak tegen Myanmar vanwege misdaden tegen Rohingya’s
Nederland dient Gambia onmiddellijk te steunen in de rechtszaak die Gambia tegen Myanmar heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof vanwege vermeende genocide tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar. Canada steunt Gambia al weken in deze zaak. Op 10 december beginnen de eerste openbare verhoren voor deze zaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Op 27 november herhaalden 2de Kamerleden Sven Koopmans (VVD) en Liliane Ploumen (PvdA) het belang van Nederlandse steun aan de rechtszaak die Gambia tegen Myanmar heeft aangespannen. Minister Blok wil hiermee wachten tot een westerse coalitie gevormd is om deze zaak te steunen. Canada steunt Gambia al publiekelijk sinds 11 november 2019.
Oxfam Novib roept minister Blok op om actie te ondernemen: ‘De onbestrafte misdaden vanuit het leger van Myanmar tegen de Rohingya-minderheid zijn onacceptabel. Het is hoog tijd dat Nederland en de EU de druk op Myanmar vergroten om de schuldigen van de misdaden te straffen en de positie van de Rohingya minderheid in Myanmar structureel te verbeteren. De honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh moeten harde garanties krijgen om veilig terug te keren naar Myanmar, aldus Peter Ras, woordvoerder Oxfam Novib.
Begin november heeft Gambia aangekondigd om een procedure te starten tegen Myanmar via het internationaal Gerechtshof. Half november hebben mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aangespannen in Argentinie tegen enkele leiders van Myanmar, volgens het "universal jurisdiction" principe, vanwege misdaden tegen de Rohingya gemeenschap. Half november maakte tenslotte ook het Internationale Strafhof bekend dat het onderzoek naar Myanmar wil starten.
Oxfam Novib roept minister Blok op om nu publiekelijk steun te verlenen aan de zaak van Gambia tegen Myanmar bij het Internationaal Gerechtshof. Minister Blok moet het bezoek van de leider van Myanmar aan Nederland op 10 december benutten om een stevig gesprek met haar aan te gaan over de voortdurende ernstige mensenrechtenschendingen tegen etnische en religieuze minderheden in Myanmar. Cruciaal hierbij is het belang van volwaardig staatsburgerschap voor de Rohingya in Myanmar en volwaardige Rohingya-participatie tijdens de verkiezingen in Myanmar die gepland staan voor november 2020.
Meer informatie:
Peter Ras is beschikbaar voor interviews, contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 0651573683 Verklaring van Oxfam International