Oxfam Novib: Nieuw asielstelsel in Griekenland bedoeld om mensen te deporteren, niet te beschermen
Het nieuwe Griekse asielstelsel is ontworpen om mensen te deporteren in plaats van hen veiligheid en bescherming te bieden, zo blijkt uit een analyse van de hervormde Griekse asielwet door de Griekse Raad voor Vluchtelingen (GCR) en Oxfam. Mensen die gevlucht zijn voor geweld en vervolging hebben weinig kans op een eerlijke asielprocedure en zelfs gezinnen met kinderen worden regelmatig in onmenselijke omstandigheden vastgehouden.
Het nieuwe rapport ‘Diminished, Derogated, Denied’, dat vandaag is gepubliceerd, laat zien hoe de hervormde Griekse asielwet, die op 1 januari 2020 in werking is getreden en in mei is gewijzigd, het mogelijk maakt mensen bloot te stellen aan misbruik en uitbuiting. Bij aankomst op de ‘hotspot’ eilanden worden mensen - waaronder kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een handicap - gedetineerd zonder voldoende toegang tot noodzakelijke zorg of bescherming. Het asielstelsel maakt het buitengewoon moeilijk om te beoordelen waarom mensen conflicten of vervolging in hun thuisland zijn ontvlucht.
Evelien van Roemburg, Oxfam migratie-expert voor Europa: "De nieuwe Griekse wet is een flagrante aanval op Europa's humanitaire inzet om mensen te beschermen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging. De Europese Unie is medeplichtig aan dit misbruik, omdat zij al jaren Griekenland gebruikt als proeftuin voor nieuw migratiebeleid. We zijn buitengewoon bezorgd dat de EU het Griekse asielstelsel nu zal gebruiken als blauwdruk voor de aanstaande asielhervorming van Europa.“
Op het eiland Lesbos lopen de mensen die vastzitten in de EU ‘hotspot’ Moria ook het risico het coronavirus te krijgen. In Het kamp verblijven momenteel zes keer zoveel mensen als de capaciteit toelaat. Mensen hebben onvoldoende toegang tot de gezondheidszorg, voldoende en schone toiletten, de mogelijkheid om de handen te wassen, en is het door het grote aantal mensen onmogelijk om afstand van elkaar te houden.
Noot voor de redactie:
Zie voor meer informatie het bijgevoegd rapport en het OI persbericht. Evelien van Roemburg is beschikbaar voor interviews, contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 0651573683.