Oxfam Novib: Terugsturen Rohingya’s niet zonder gevaar
Oxfam Novib maakt zich ernstig zorgen over het besluit van Bangladesh om halverwege november te beginnen met de repatriëring van Rohingya-vluchtelingen uit Bangladesh naar Myanmar.
Dirk-Jan Alvingh, humanitair hulpexpert Oxfam Novib: "Het is zeer verontrustend dat Rohingya-vluchtelingen mogelijk naar Myanmar worden teruggestuurd. Ze worden daar opnieuw geconfronteerd met dezelfde vervolging waarvoor zij juist gevlucht zijn. Vluchtelingen in Cox's Bazar in Bangladesh vertellen ons dat ze naar huis willen, maar dat zij bang zijn dat het te gevaarlijk is. Zij willen eerst dat er een einde komt aan het geweld en discriminatie die deze crisis hebben veroorzaakt. De regering van Bangladesh heeft toegezegd dat de Rohingya-vluchtelingen alleen teruggaan als dat vrijwillig is en de omstandigheden veilig zijn. De internationale gemeenschap moet de diplomatieke druk op Myanmar opvoeren zodat de Rohingya ook gelijke rechten krijgen. Ook moet de steun aan Bangladesh doorgaan bij de opvang van de Rohingya-vluchtelingen."
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor vragen neemt u contact op met Tahmina Akefi: 06-82809639.
Dirk-Jan Alvingh, humanitair hulpexpert Oxfam Novib, is onlangs in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Cox's Bazar in Bangladesh geweest en beschikbaar voor interviews.
Oxfam Novib dringt erop aan dat de terugkeer van vluchtelingen in overeenstemming moet zijn met de internationale normen zoals gehanteerd door het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR, UNHCR zegt dat de omstandigheden in Myanmar niet bevorderlijk zijn voor terugkeer en dat besluiten hierover moeten worden genomen door de vluchtelingen zelf.
Oxfam Novib dringt er bij de regering van Myanmar op aan om humanitaire hulp mogelijk te maken en om gelijke rechten toe te kennen aan Rohingya- inclusief burgerschap en het opheffen van restricties die verhinderen dat mensen een arts bezoeken of werk proberen te vinden.
Oxfam Novib ondersteunt de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en biedt hulp aan meer dan 150.000 mensen die zijn getroffen door conflicten en natuurrampen in Myanmar.