Rijkste 1% jaagt het eigen jaarlijkse CO2-budget er al in 10 dagen doorheen
De rijkste 1% heeft zijn deel van het jaarlijkse mondiale CO2-budget al binnen de eerste 10 dagen van 2025 opgebruikt, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam die vandaag gepubliceerd wordt. De extreme CO2-uitstoot van de rijkste 1% staat in schril contrast met die van de armste 50% van de wereldbevolking die bijna drie jaar doet over het opmaken van het eigen jaarlijkse CO2-budget. Het CO2-budget verwijst naar de hoeveelheid CO2 die iedere bewoner van de aarde per jaar mag uitstoten zodat de aarde niet meer dan 1,5°C opwarmt.
“De gevolgen van de wereldwijde klimaatcrisis zijn enorm en komen vooral voor rekening van landen die het minst bijdragen aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovendien is er steeds minder tijd om nog wat aan deze crisis te doen. Maar de superrijken, met hun extreem energieverslindende levensstijl, hun beleggingen in vervuilende industrieën en politieke macht en invloed, trekken zich hier niets van aan. Door hun extreme CO2-uitstoot leggen zij steeds meer beslag op het beperkte CO2-budget dat voor alle bewoners van de aarde jaarlijks beschikbaar is," aldus Jacqueline Persson, klimaatexpert van Oxfam Novib.
Ook in ons land jagen de rijken hun CO2-budget er sneller doorheen dan de rest van de Nederlandse burgers. De rijkste 1% in Nederland stoot bijna negen keer zoveel CO2 uit als de armste helft van onze bevolking.
Oxfam Novib pleit voor het zwaarder belasten van luxe en vervuilende leefstijlen, anders gezegd: hoe meer vervuiling je veroorzaakt, hoe meer belasting je betaalt. Vorig jaar riep Oxfam Novib het kabinet Schoof al op om veelvliegen en SUV’s zwaarder te belasten. Volgens het Internationale Energie Agentschap, IEA, zijn veelvliegen en vooral SUV’s grote boosdoeners als het gaat om de wereldwijde CO2-uitstoot. Het zijn vooral de hogere inkomens die hier gebruik van maken. Het belasten van veelvliegen en SUV’s zou in Nederland 3,7 tot 4,4 miljard euro per jaar kunnen opleveren. Deze miljarden zijn hard nodig om de klimaatfinancieringsbeloften van Nederland waar te maken. Deze financiering staat onder druk omdat het kabinet-Schoof miljardenbezuinigingen doorvoert op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Klimaatfinanciering valt daar ook onder.