Rijkste 10 procent produceert helft CO2-uitstoot, de armsten maar een tiende.
- 2 december 2015
De armste helft van de wereldbevolking – 3,5 miljard mensen – is verantwoordelijk voor slechts 10 procent van de koolstofuitstoot, terwijl zij nu al het meeste te lijden hebben onder de effecten van klimaatverandering. ’s Werelds rijkste 10 procent produceert circa de helft van de CO2-uitstoot. Dit stelt Oxfam Novib in haar nieuwe rapport dat gepubliceerd wordt op de 3de dag van de VN-klimaattop in Parijs.
Het Oxfam Novib rapport, Extreme Carbon Inequality, geeft nieuwe schattingen van de uitstoot die wordt veroorzaakt door rijke en arme burgers in verschillende landen. Terwijl de uitstoot het snelst stijgt in ontwikkelingslanden, is dat vooral het gevolg van de productie van goederen die in andere, rijke landen gekocht, gebruikt en geconsumeerd worden.
Marita Hutjes, hoofd van Oxfam Novib’s voedsel en klimaatcampagne en NGO-vertegenwoordiger in de officiële Nederlandse delegatie in Parijs 'Klimaatverandering en economische ongelijkheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dit is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Parijs moet een start maken met een eerlijke economie voor iedereen – niet alleen voor de rijkste en grootste vervuilers, maar ook voor de armsten die het minste bijdragen aan klimaatverandering maar al te maken hebben met de effecten hiervan.'
Het rapport maakt de omvang van deze ongelijkheid binnen en tussen landen duidelijk. Bijvoorbeeld:
- Iemand uit de rijkste 1 procent van de wereldbevolking produceert gemiddeld 175 keer meer aan CO2-uitstoot dan iemand uit de onderste 10 procent.
- Iemand uit de rijkste 10 procent van India produceert gemiddeld een vierde van de CO2-uitstoot van iemand uit de armste helft van de inwoners van de VS.
- De CO2-uitstoot van iemand uit de armste helft van de Indiase bevolking is gemiddeld slechts een twintigste van iemand uit de armste helft van de inwoners van de VS.
- De totale CO2-uitstoot van de armste helft van de bevolking van China, rond 600 miljoen mensen, is slechts een derde van de totale uitstoot van de rijkste 10 procent in de Verenigde Staten, zo’n 30 miljoen mensen.
'Rijke, grote vervuilers moeten verantwoordelijk gehouden worden voor hun uitstoot, ongeacht waar zij wonen. Maar het wordt gemakkelijk vergeten dat de meerderheid van de allerarmste mensen juist in landen woont waar de economie zich snel ontwikkelt zoals bijvoorbeeld India. Deze landen moeten wel degelijk hun steentje bijdragen, maar het zijn de rijke landen die het voortouw moeten nemen', aldus Hutjes.
Zoals een recent rapport van de Wereldbank aantoont, zijn de armsten vaak het meest kwetsbaar en het minst voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, waar dan ook ter wereld. Droogtes, overstromingen en superstormen treffen zowel landen als de Verenigde Staten als de Filippijnen. Vrouwen, vooral plattelandsvrouwen, lopen de grootste risico’s, omdat zij vaak afhankelijk zijn van de landbouw en weinig andere mogelijkheden voor levensonderhoud hebben.
“De extreme ongelijkheid in CO2-uitstoot moet stoppen. Elke afspraak in Parijs moet de mogelijkheid openhouden de mondiale opwarming tot 1,5 graden te beperken en tegelijkertijd voldoende hulpfondsen opleveren zodat de armste en meest kwetsbare mensen zich kunnen aanpassen,” zo stelt Hutjes.