Teleurstellende voordracht van Nederland bij klimaathoorzitting Internationaal Gerechtshof
In reactie op de verklaring van Nederlandse regering zojuist tijdens de hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof ( ICJ ) over de verplichtingen van landen om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken, reageert Leila Yassine, klimaatexpert Oxfam Novib:
"De Nederlandse regering koos er vandaag voor om zich te verschuilen achter het Parijse Klimaatakkoord en lopende VN-klimaatonderhandelingen, wetende dat met de huidige afspraken de aarde afstevent op bijna 3 graden Celsius opwarming. Het akkoord van Parijs is niet bindend en de gevolgen daarvan zijn pijnlijk zichtbaar, de CO2-uitstoot wereldwijd stijgt nog steeds en rijke landen zitten dik in fossiele brandstoffen. Nederland neemt met deze voordracht bij het ICJ een moreel failliete positie in tegenover de studenten die deze zaak hebben aangespannen bij het hoogste gerechtshof ter wereld, en tegenover alle jongeren wereldwijd die de gevolgen van klimaatverandering moeten dragen."
"In haar voordracht aan het ICJ vandaag draagt het kabinet Schoof bij aan een steeds groter wordende wereldwijde ongelijkheid door klimaatverandering en geeft een vrijbrief aan zichzelf om schade te blijven toebrengen aan landen die nu al keihard getroffen worden door de klimaatcrisis. Het Kabinet Schoof had moeten erkennen dat rijke landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, inclusief Nederland, de juridische plicht hebben om mensen wereldwijd hiertegen te beschermen. Het is essentieel dat het ICJ rijke landen oproept om concrete maatregelen te nemen en dat het ICJ-vonnis bijdraagt aan een sterk juridisch kader zodat rijke landen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de verwoesting van het klimaat."
“Logisch én goed dat de studenten van Vanuatu hun recht opeisen. Zij willen dat hun land in de toekomst nog bestaat. De zeer teleurstellende uitkomst van de klimaattop in Bakoe laat zien dat rijke landen helemaal niet van plan zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatcrisis. De $300 miljard aan klimaatfinanciering die in Bakoe is afgesproken is een schijntje als je kijkt naar de biljoenen die landen zoals Vanuatu nodig hebben, om zich aan te passen aan klimaatverandering. De nog steeds toenemende CO2-uitstoot laat zien dat we de klimaatcrisis met vrijwilligheid echt niet gaan oplossen. Voor de toekomst van jongeren is het te hopen dat het Internationaal Gerechtshof zijn rol pakt."
Oxfam Novib steunt sinds 2022 de rechtszaak van de Pacific Islands Students Fighting Climate Change. Samen hebben zij ervoor gepleit dat de Algemene Vergadering van de VN deze klimaatzaak naar het Internationaal Gerechtshof zou verwijzen.