MC- Belast de superrijken! 2024
Belast de superrijken!
De rijkste 1% betaalt relatief een stuk minder belasting dan de rest van Nederland. Inkomen uit arbeid wordt namelijk zwaarder belast dan inkomen uit vermogen.
Eis van politiek Den Haag dat:
- De superrijken vermogensbelasting gaan betalen;
- Inkomen uit vermogen en inkomen uit arbeid gelijk belast worden;
- De winstbelasting voor bedrijven omhoog gaat;
- Belastingontwijking wordt gestopt.
Hoe meer handtekeningen, hoe hoger de druk op de politiek. Zo pakken we de groeiende ongelijkheid in Nederland én internationaal aan.
Belast de superrijken!
De rijkste 1% betaalt relatief een stuk minder belasting dan de rest van Nederland. Inkomen uit arbeid wordt namelijk zwaarder belast dan inkomen uit vermogen.
Eis van politiek Den Haag dat:
- De superrijken vermogensbelasting gaan betalen;
- Inkomen uit vermogen en inkomen uit arbeid gelijk belast worden;
- De winstbelasting voor bedrijven omhoog gaat;
- Belastingontwijking wordt gestopt.
Hoe meer handtekeningen, hoe hoger de druk op de politiek. Zo pakken we de groeiende ongelijkheid in Nederland én internationaal aan.
Ja, ik teken de petitie!
Ik eis van politiek Den Haag dat de superrijken meer belasting gaan betalen.
Als je je telefoonnummer invult, kunnen we jou maximaal 1 keer per jaar bellen om je op de hoogte te houden of om extra steun te vragen voor ons werk.
Doel 100.000
Veelgestelde vragen
Internationaal en in Nederland spreken we dan over de rijkste 1%. Met een vermogen boven de 1,1 miljoen dollar behoor je tot de rijkste 1% ter wereld. Met een vermogen boven de 2,3 miljoen euro behoor je tot de rijkste 1% van Nederland. De 5 rijkste mannen zijn Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault en familie, Larry Ellison en Warren Buffet.
Terwijl jouw lasten stijgen en je inkomen niet meegroeit, worden de superrijken alsmaar rijker - omdát ze rijk zijn. Oneerlijk? Dat niet alleen: het is een politieke keuze. De extreem rijken, vaak CEO, geldschieter of aandeelhouder van grote bedrijven, betalen veel minder belasting dan gewone werknemers wereldwijd. Dit terwijl belastinginkomsten juist hard nodig zijn voor, bijvoorbeeld, toegankelijk en betaalbaar onderwijs en gezondheidszorg.
Bovendien komt met veel geld ook macht en invloed. De grootste bedrijven en de rijkste mensen hebben vaak direct invloed op politici die de (belasting)regels bepalen – in hun voordeel. Dit ondermijnt de democratie. Ook beïnvloedt extreme rijkdom de klimaatcrisis; de overconsumptie van een rijke minderheid wakkert deze aan.
Kortom: de superrijken voeren een strijd tegen belastingen, ten koste van jouw bestaanszekerheid.
Bestaanszekerheid stond hoog op de agenda tijdens de afgelopen verkiezingen. Voor de gemiddelde Nederlander worden de energierekening en de boodschappen steeds lastiger te betalen. Ook de betaalbaarheid van en toegang tot zorg en huisvesting staan onder druk.
Als je sommige politici moet geloven, ligt de oplossing in het weren van migranten. Zij zouden de banen en woningen van Nederlanders inpikken en daarmee de bestaanszekerheid ondermijnen. Maar de echte oorzaak is de ongelijke verdeling van welvaart in Nederland. De oplossing ligt dan ook bij onze economie en ons belastingsysteem. Deze werken vooral goed voor de superrijken en de grote bedrijven, niet voor gewone werknemers wereldwijd. Zo vergroot onze economie extreme ongelijkheid.
Als rijkdom eerlijker verdeeld wordt, worden publieke diensten zoals zorg en onderwijs betaalbaarder, kunnen meer mensen aan armoede ontsnappen en worden macht en invloed beter verspreid. Dat kan bijvoorbeeld door de superrijken hoger te belasten. De opbrengst van die belasting moet gebruikt worden voor het vergroten van welzijn en duurzaamheid in Nederland én internationaal.
De rijkste mensen verdienen vaak meer dan de gemiddelde Nederlander, hebben daardoor een hoger pensioen en kunnen investeren in beleggingen of een tweede huis. Als de koersen stijgen of ze het huis verkopen, maken ze winst. Op dit moment wordt inkomen uit vermogen lager belast dan inkomen uit arbeid. De rijkste 1% betaalt daarom relatief minder belasting dan andere Nederlanders. Het is oneerlijk dat miljonairs maar zo’n 20 tot 30% belasting betalen, terwijl de gemiddelde burger meer dan 40% afdraagt aan de belastingdienst. Om die kloof te dichten moeten overheden dus meer belasting heffen op inkomsten uit vermogen.
Alleen als je tot de rijkste 1% van Nederland behoort. En die kans is klein, want dit is een heel select clubje mensen. Specifiek roepen we in Nederland op tot het invoeren van:
- Een vermogensbelasting van 2% op een vermogen van boven 2,3 miljoen euro (de top 1% rijksten);
- Een vermogensbelasting van 3% op een vermogen van boven de 50 miljoen euro;
- Een vermogensbelasting van 5% op een vermogen van boven de 1 miljard euro.
De afgelopen decennia is het belastingtarief voor bedrijven steeds lager geworden: van 50% in 1980 naar 35% in 2000 tot momenteel zo’n 26%. Ondertussen betalen werknemers in Nederland meer dan 40% belasting. Tijd om die ongelijkheid aan te pakken en de winstbelasting te verhogen. Ook kan er gedacht worden aan een zogenaamde windfall- of meevallersbelasting, een eenmalige of tijdelijke belasting op extreem grote extra bedrijfswinsten.
- Het is hoog tijd voor een nieuwe economie die voor iederéén zorgt, niet alleen voor de allerrijksten. Met onderzoeken, rapporten en beleidsbeïnvloeding voeren we de druk op de politiek op om daarvoor te zorgen, in Nederland en internationaal.
- Met publiekscampagnes en petities betrekken we Nederlanders bij de strijd voor eerlijke belastingen;
- In kwetsbare landen als Uganda, Bangladesh, Mozambique en Cambodja werken we met partners aan de verbetering van het belastingsysteem en het monitoren van belastinguitgaven aan zorg, onderwijs en werkgelegenheid. En we steunen activisten wereldwijd in hun strijd voor eerlijke belastingen.
Onze petitie is onder de aandacht gebracht bij de politiek - en met succes. Vermogensbelasting kwam in opvallend veel partijprogramma’s terug. Maar de strijd is nog niet gestreden. Onze collega’s voeren regelmatig gesprekken met politici, en vermelden daarin altijd de stand van zaken rond de petitie. We hebben jullie handtekeningen juist nu hard nodig om mee op tafel te slaan en de politiek te laten zien dat tienduizenden Nederlanders vinden dat de superrijken meer belasting moeten betalen. Zodra er een logisch politiek moment is én de petitie een significant aantal tekenaars heeft (hopelijk 50.000, of misschien wel 100.000) plannen wij een officieel overhandigingsmoment voor onze petitiebrief in. We houden alle petitietekenaars hiervan op de hoogte.