Sociale impact in Uganda
Zet zes ondernemers bij elkaar en vraag hen waarom ze mee gaan op de ondernemersreis.
Dit deden we vier weken voor vertrek naar Uganda, tijdens de kick-of van de jaarlijkse ondernemersreis. Hun antwoord: ik ben gewoon heel nieuwsgierig hoe mensen daar werken en leven. Het doel van de reis is vooral wederzijds leren en om de ontmoetingen en gesprekken tijdens de reis echt betekenis te geven, bereiden we ons hier tijdens de kick-off goed op voor.
We leren vooral veel over culture verschillen en we worden ons meer en meer bewust hoe we overkomen als directe Nederlanders. Of eigenlijk als Europeanen, want ook dit jaar gaat er een Duitse ondernemer mee uit ons zuster netwerk in Duitsland. We leren elkaar tijdens deze dag goed kennen, ieders achtergrond, ieders bedrijf en ieders verwachtingen van de komende reis.
En dan vertrekken we naar Uganda. Onze eerste dag, zondag, ontmoeten we onze collega van Oxfam Uganda, Emmanuel Ediau. Hij is Business Advisor voor het MKB Ontwikkelprogramma (dat financieel gesteund wordt vanuit het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk), ook wel het Impact SME Development Program (iSME Program) genoemd. Hij weet alles van de ondernemers die we de komende week gaan spreken. Na een rustige start in ons hotel gaan we het heerlijk drukke Kampala in voor een ontmoeting en lunch bij de eerste ondernemer die we gaan spreken, Gloria Katusiime van Endiro Coffee. Ze vertelt over de boerenfamilies die koffie voor haar verbouwen en branden. Het verhaal over de sociale impact die dit heeft op de families, en gemeenschappen zelfs, maakt indruk op de ondernemers. Het wordt een geweldige uitwisseling van ervaringen en inzichten. Want niet alleen de Nederlandse ondernemers hebben veel vragen, ook Gloria wil bijvoorbeeld weten wat de Nederlandse ondernemers doen om goed personeel te vinden en te behouden. Ook in Uganda een actueel issue!
Later in de week bezoeken we Geossy en Agrinet in Tororo, tegen de Keniaanse grens aan. Beide bedrijven hebben deelgenomen aan het iSME Program waarin ze coaching en training hebben gekregen voor de skills die ze wilde ontwikkelen. Het zijn twee dagen vol introducties, kennismakingen met medewerkers en met mensen door wie uiteindelijk de impact gemaakt wordt. Er volgen gesprekken, vragen en steeds meer inzicht in hoe ondernemen in Uganda werkt. Een wereld van verschil met Nederland en wat wij kennen.
Lees de volgende keer het verhaal van Dick van Aggel van Medicura die mee is geweest op reis.