Van overvolle opslag tot winterslaap - gevolgen corona in Vietnam verschillend voor iedere ondernemer
De gevolgen van de coronacrisis zijn voor ondernemers in Vietnam erg verschillend. Terwijl het ene bedrijf nieuwe kansen ziet, ligt het andere bedrijf compleet stil. Ondernemers zijn druk in de weer met uitdagingen voor transport, opslag en cash flow. De onzekerheid over de toekomst overheerst.
Winterslaap
Vissausfabrikant Van Phan is hard getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf verkeert sinds 1 april in winterslaap. Directeur Vo Van Dai: ‘Doordat vissers niet kunnen vissen, hadden wij snel een groot tekort aan grondstoffen. Bovendien kelderde de verkoop op de binnenlandse markt vanwege een lagere consumentenvraag. Sinds 1 april hebben we de fabriek moeten sluiten en zijn alle fabrieksmedewerkers tijdelijk gestopt met werken. Ik maak me zorgen over de banen van onze medewerkers, helemaal als de situatie lang aanhoudt.’
Overlevingsstrategie
Ook het voedingsmiddelenbedrijf Dai Thuan Thien ging op slot. Algemeen directeur Nguyen Hoang Cung: ‘Door de crisis moesten we het bedrijf sluiten en ook stoppen met het opkopen van producten als rijst, groente en fruit van boeren. We denken nu na hoe we in de toekomst als bedrijf verder kunnen. Onze overlevingsstrategie: minder personeel, minder leveren aan winkels en meer exporteren.’
Bewustzijn ziektepreventie
‘Terwijl onze fabriek nog steeds draait, is de grootste uitdaging ziektepreventie en het bewustzijn bij werknemers hierover’, vertelt Nguyen Truong Nghia, RvB-voorzitter van voedingsmiddelenbedrijf Vietnam Green Agricultural Products. ‘Als een van de medewerkers wordt besmet, moet de hele fabriek sluiten.’ Daarom heeft het bedrijf haar klanten laten weten dat ze actieve preventiemaatregelen nemen maar dat bij overmacht, lees besmetting, de productie moet worden stopgezet en orders mogelijk niet nagekomen kunnen worden.
Niets is zeker
Directeur Nguyen Tien Anh van landbouwbedrijf Hagimex, deelt dezelfde bezorgdheid. Het bedrijf heeft al in een vroeg stadium voorzorgsmaatregelen genomen, maar houdt ook rekening met slechtere omstandigheden. Anh: ‘Niets is zeker nu. Daarom hebben we voedsel opgeslagen zodat we kunnen eten en slapen in de fabriek als het ergste scenario zich voordoet.’ Ook heeft het bedrijf te maken met onzekere bestellingen en transport. Anh: ‘Bestellingen kunnen plotsklaps door klanten geannuleerd worden, weten we uit ervaring. Bovendien lopen transport en export veel vertragingen op. Dit komt de productkwaliteit niet ten goede en leidt tot hogere kosten per bestelling.’
Hogere kosten opslag
Ook Vina Samex, leverancier van kaneel en steranijs, kampt met transportproblemen. Directeur Nguyen Thi Huyen: ‘Er is veel vraag naar steranijs dat grondstof is voor geneesmiddelen tegen griep. Maar door transportvertragingen zijn de kosten voor opslag in Europese havens flink verhoogd. Een ongunstig moment want momenteel is het oogstseizoen voor steranijs en hebben we een zeer grote voorraad. Deze situatie zet ons bedrijf en de betalingen aan boeren enorm onder druk.’
Vastzitten van kapitaal
Problemen met de voorraad heeft ook het voedingsmiddelenbedrijf DACE, dat gember- en peperproducten verkoopt. Directeur Tran Van Hieu: ‘Omdat we geen goederen naar het buitenland kunnen exporteren, is onze voorraad opgelopen met zo’n 40%. Het is oogstseizoen en we willen nieuwe landbouwproducten van boeren afnemen. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor opslag en transport, en moeten medewerkers uitbetaald worden. Het vastzitten van bedrijfskapitaal in de voorraden baart ons grote zorgen. Onlangs hebben banken aangekondigd om getroffen bedrijven te helpen, maar dit is vooralsnog niet gebeurd.’