Pakeeza (18) strijdt voor haar recht op onderwijs
Pakeeza (18) strijdt voor haar recht op onderwijs
Onderwijs is een mensenrecht. We vieren de Internationale Dag van het Onderwijs (24 januari) om dat te onderstrepen. Helaas is dat recht niet voor iedereen vanzelfsprekend. Net als veel andere meisjes mocht de Pakistaanse Pakeeza niet naar school. Tot ze besloot voor haar recht op te komen.
Pakeeza komt uit een conservatieve familie. Als kind mocht ze niet alleen naar buiten. Ook niet om naar school te gaan. Dat geldt voor veel meisjes op het Pakistaanse platteland, waar Pakeeza vandaan komt. Meisjes onderwijzen en ondersteunen in hun onafhankelijkheid wordt als oneervol gezien.
Bijdragen aan de gemeenschap
Maar Pakeeza wist haar ouders ervan te overtuigen hoe belangrijk het is dat meisjes mogen leren. Want kunnen deelnemen aan de maatschappij en meestrijden tegen armoede begint bij onderwijs. Dankzij haar vasthoudendheid mocht ze op haar 12de voor het eerst naar school – onder begeleiding van haar broertje.
Op haar 18de haalde Pakeeza haar middelbareschooldiploma – een geweldige prestatie! Nu gebruikt ze haar ervaringen om andere meisjes te helpen op te komen voor hun recht op onderwijs.
Belang van onderwijs
Door zich aan te sluiten bij Oxfam Novibs Empower Youth for Work innovatiehub* leerde ze meer over werk, boekhouding en man-vrouwverhoudingen. Haar kennis draagt ze over aan andere jonge vrouwen. Samen proberen ze strenge, conservatieve ouders en dorpsoudsten te overtuigen van het belang van onderwijs voor meisjes. ‘Mijn leven is veranderd na dit project.’
Van onderwijs naar werk
Pakeeza heeft toestemming gekregen van haar ouders om naar de universiteit te gaan. ‘Daarna ben ik met andere meisjes gaan praten, en ook zij mogen nu verder leren. Dat is een groot succes.’ Pakeeza hoopt professor Engels te worden. Ze droomt ervan dat vrouwen straks niet alleen naar school mogen, maar ook mogen werken en zichzelf kunnen onderhouden. Pakeeza gaat door met haar strijd om deze droom te verwezenlijken. Want alleen als iedereen meedoet, verslaan we armoede.
*Oxfam Novibs Empower Youth for Work-project richt zich op de socio-economische empowerment van jongeren in plattelandsgebieden in Bangladesh, Pakistan, Ethiopië en Indonesië. In Pakistan zijn twee innovatiehubs geopend, waar jongeren leren hoe ze werk kunnen vinden of een bedrijf kunnen beginnen.