Van puinhoop naar bloeiende business op Sulawesi
12 maanden na de verwoestende aardbeving en tsunami op Sulawesi, runt Salma een bloeiend eigen bedrijf.
Op 28 september 2018 verloor Salma in één klap haar huis en haar winkel. De verwoestende aardbeving en de tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi troffen, legden ook het leven van Salma in puin. Hoe is het 12 maanden later met Salma? We zoeken haar op.
Zo'n 20 mensen staan te dringen voor de uitgestalde eieren, bananen, limoenen, tomaten, knoflook en kokosolie. Kleurrijke zakjes met limonadepoeder wiegen als vlaggetjes in de wind. Het is gezellig druk voor de openluchtwinkel die Salma runt op de stoep voor haar nieuwe huis. Salma zelf verwelkomt wat klanten die van buiten de stad aankomen. Ze is al vanaf 2 uur vannacht wakker om het ontbijt voor te bereiden voor haar klanten. Vanaf 6 uur 's ochtends serveert Selma koffie, gele rijst en putu met kokos.
De gevolgen van de aardbeving en tsunami
12 maanden geleden werden de inwoners van Sulawesi overvallen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Ruim een miljoen mensen werden getroffen. In de dagen na de ramp werd duidelijk hoe enorm de schade was. Naast de duizenden doden en gewonden, waren honderdduizenden mensen dakloos en hadden direct schoon drinkwater en medicijnen nodig. In Nederland werd Giro555 geopend. Oxfam schaalde direct hulp op.
Sporen van de ramp
Ook al is het inmiddels een jaar geleden, de gevolgen van de ramp op Sulawesi zijn nog overal zichtbaar. Mensen proberen hun leven weer op te pakken. Huizen worden opgebouwd en landbouwgrond wordt hersteld, voordat er opnieuw groente kan worden verbouwd.
Werkgelegenheid op Sulawesi
De banen op Sulawesi liggen niet voor het oprapen. De man van Salma heeft nog steeds geen werk gevonden. Salma's winkel en eterij is de enige inkomstenbron van het gezin. Dankzij het spaargeld van haar man bouwde Salma haar bedrijf na de aardbeving opnieuw op. Met een kleine cash grant van Oxfam kon Salma ook echt van start met de winkel.
Wat moet je met geld na een ramp?
Salma ontving dus geld van Oxfam, net als ruim 3500 andere mensen in de regio. Dat klinkt gek, geld geven als 'hulp' na een ramp. Waarom doen we dat?
Zelf kiezen welke hulp je inkoopt
Als families moeten opkrabbelen na een ramp, hebben zij verschillende behoeften. Vaak weten zij zelf wat de belangrijkste voorwaarden zijn om hun leven weer op de rails te krijgen. Binnen een jong gezin moeten de kinderen weer naar school. Bij ziekte is de eerst prioriteit dat de ziekenhuisrekeningen en medicijnen worden betaald. Bij een derde gezin lekt het dak en weer een ander heeft haast om zaadjes te planten, om op tijd te kunnen zijn voor een volgende oogst.
De slimme investering van Salma
Salma investeerde haar geld in kookgerei en ingrediënten. Zodat zij zo snel mogelijk maaltijden kon verzorgen voor haar klanten. Dat was slim, blijkt uit de drukte voor haar winkel. De zaken gaan goed.
Als we Salma vragen naar haar toekomstplannen, geeft ze een wel heel bescheiden antwoord: ze zou graag witte rijst willen toevoegen aan haar menu. Maar voordat we vertrekken, deelt Salma een grotere wens met ons. Een droom die haar elke dag opnieuw drijft om hard te werken: 'Ik droom ervan dat mijn kinderen naar de universiteit kunnen, en een goede opleiding volgen.' Zo tussen het fruit en haar schare vaste klanten, is het moeilijk voor te stellen dat ze daarin niet zal slagen.
Wat heeft Oxfam binnen 12 maanden bereikt op Sulawesi?
In totaal bereikten we het afgelopen jaar ongeveer 200.000 mensen met humanitaire hulp op Sulawesi. Direct na de ramp hielpen we slachtoffers met noodhulp.
- Tot nu toe distribueerden we 29.642.500 liter water en bouwden bijna 400 toiletten voor ruim 8000 mensen.
- We verspreidden 24.447 hygiënepakketten en 24.960 watertabletten.
- Ruim 1800 kinderen leerden over hygiëne tijdens onze voorlichtingsprogramma's in 30 dorpen.
- Meer over onze noodhulp direct na de ramp op Sulawesi lees je hier terug.
Van noodhulp naar wederopbouw op Sulawesi
Inmiddels is de focus van noodhulp verschoven naar herstel. Juist nu laten we mensen niet in de steek, maar helpen we hen om hun eigen leven weer op te bouwen. Dat doen we met geld, zodat mensen zoals Salma hun eigen bedrijf kunnen opzetten of onderwijs kunnen volgen. Ook zorgen we voor werkgelegenheid op andere manieren. Bijna 37.000 mensen doen mee aan een van de cash-for-work programma's van Oxfam.
Help je mee?
Bij een ramp ligt het leven van mensen in één klap in puin. Snel in actie komen is in deze situaties van levensbelang. Dit kunnen we niet zonder jouw bijdrage.
Jouw hulp redt levens