Valentijnspost uit Ghana voor alle chocoladeliefhebbers
Beste chocoladeliefhebbers,
Fijne Valentijnsdag! Ik hoop dat je deze dag doorbrengt met de mensen van wie je houdt, en tussendoor geniet van lekkere chocolaatjes. Mijn naam is Leticia Yankey, een cacaoboer uit Ghana. Ik schrijf deze brief in Amsterdam, waar ik de Amsterdam Cacao Week bijwoon van 6 tot 11 februari 2024.
Op deze conferentie heb ik verschillende stakeholders in de cacao-industrie ontmoet. Ik besef nu hoe groot en winstgevend de cacaomarkt is voor Europese bedrijven. Veel belangrijke spelers in de industrie benoemen de problemen in de cacaosector, maar zelden vanuit het perspectief van een cacaoboer, laat staan een vrouwelijke cacaoboer. Daarom ben ik hier om mijn stem te laten horen, samen met cacaoboeren uit Ivoorkust, Ghana en Latijns-Amerika.
Vaak krijgen wij de schuld van problemen zoals ontbossing of kinderarbeid. Onterecht, weet ik uit eigen ervaring. Ik ben zelf moeder en weet zeker dat geen enkele cacaoboer de jeugd van hun kind wil verpesten. Evenmin willen cacaoboeren schade aanrichten aan de natuur, want de meesten van hen zijn dichtbij het bos of natuurparken opgegroeid. Beide issues zijn symptomen van een groot probleem waar alle cacaoboeren de dupe van zijn: oneerlijke prijzen. Wij hebben geen inspraak in de prijs van onze cacaobonen. Soms vallen de productiekosten zelfs hoger uit dan de uiteindelijke opbrengst van onze cacaobonen. De weinige winst is net genoeg om onze familie te onderhouden. Daar komt nog eens bij dat er altijd grote druk wordt uitgoefend om zoveel mogelijk cacaobonen te produceren, zonder rekening te houden met de risico's voor boeren. Deze druk leidt ertoe dat niet goed geïnformeerde boeren soms bos kappen of hun familieleden inschakelen om te werken.
Deze Valentijn zie ik in Nederland met eigen ogen de marketing rondom chocoladeproducten. Hartvormige chocolaatjes zijn overal te vinden in supermarkten, winkels en cafés. Het geeft mij een goed gevoel dat het eindproduct van onze cacao zo gewild is en echt onderdeel is van jullie cultuur. De Nederlandse liefde voor chocolade hangt in de lucht!
Maar terwijl jullie genieten van jullie chocolade, maken chocoladebedrijven gigantische winsten. Vorig jaar steeg het vermogen van de twee grootste familiebedrijven in chocolade naar 39 miljard dollar (33 miljard euro). Samen zijn ze goed voor ongeveer 157 miljard dollar (gelijk aan 139 miljard euro).
We zijn blij dat de chocoladebedrijven, die onze bonen kopen, winst maken. Maar we zouden nog blijer zijn als zij hun winst delen met ons, door een eerlijke prijs te betalen voor onze cacaobonen én de risico's samen te dragen. We hebben recht op een leefbaar inkomen. Ik ben een trotse cacaoboer en houd evenveel van mijn werk als jullie van chocolade! We hopen dat jullie die liefde met ons en cacaoboeren in andere landen willen delen. Deel daarom deze brief met familie en vrienden. Want liefde gaat ook over solidariteit. Ik geloof dat hoe meer consumenten geïnformeerd worden over de waarheid achter de productie van chocolade, hoe meer wij boeren gesteund zullen worden in onze strijd voor eerlijke prijzen. Dus geef alsjeblieft de liefde en deze boodschap door!
Lieve groet,
Leticia
Strijd voor eerlijke producten
Behalve chocolade bevatten nog veel meer producten in jouw supermarkt een verborgen ingrediënt: uitbuiting. Samen strijden we daarom voor uitbuitingsvrije boodschappen. Van chocolade uit Ghana tot mango's uit Brazilië. Lees hier meer over hoe wij dit doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe sterker we staan. Deel Leticia's brief dus in je netwerk. Of doneer om ons werk voor eerlijke boodschappen te steunen!