Wat is de lekkerste vegaburger? Wij hebben ze getest
Er duiken steeds meer vegetarische burgers op in de schappen van de supermarkt. Welke daarvan smaakt het beste op een Meatless Monday en kun je zorgeloos aanbieden aan de verdwaalde vegetariër bij je barbecue? Wij namen vier vegaburgers onder de loep.
Waarom minder vlees eten?
De productie van vlees draagt in grote mate bij aan klimaatverandering. Door klimaatverandering zien boeren hun oogsten steeds vaker mislukken. Daarom strijden we tegen klimaatverandering en helpen we boeren om zich aan te passen aan extremer weer. Zo verslaan we armoede.
Vaker vegetarisch eten? Laat je inspireren door ons gratis receptenboekje!
Het testpanel
De keurmeesters voor deze test zijn Maaike, Sofie en Guido. Sofie is al 20 jaar vegetariër maar weet zeker dat ze vlees nog steeds lekker vindt. Guido stopte een jaar of zes geleden met vlees om milieuredenen. ‘Minder vlees eten lukte me niet, dus ging ik cold turkey.’ In restaurants maakt hij nog wel eens een uitzondering. Maaike is flexitariër. ‘Ik koop zelf geen vlees meer. Maar ik vind het niet erg om vlees te eten bij vrienden.’
De burgers
Het assortiment vegaburgers is de laatste jaren enorm gegroeid. Alleen Albert Heijn al verkoopt 19 verschillende burgers. Dus ja, welke kies je dan? Wij kochten drie burgers die bij de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn:
- Mc2 Burger van de Vegetarische Slager – 2 stuks, €2,89, 160 gram
- Gegrilde Hamburger van Garden Gourmet (Tivall) – 2 stuks, €1,89, 150 gram
- Burger De Luxe XL van Garden Gourmet (Tivall) – 2 stuks, €2,79, 160 gram
Daarnaast probeerden we de bietenburger van Albert Heijn, die dus ook alleen daar verkrijgbaar is:
- AH Bietenburger – 2 stuks, €2,29, 200 gram
Van deze burgers is de Gegrilde Burger van Garden Gourmet 100% vegan.
De test
Het liefst hadden we de burgers op de barbecue gelegd, maar dat stond het weer helaas niet toe. Daarom bereidden we van elke type burger één in de koekenpan (gebakken in boter) en één in de rookoven.
De rookoven
Een rookoven is een afsluitbare bak die je op je fornuis zet. Door een theelepel houtsnippers op de bodem te leggen, kun je een rooksmaak toevoegen aan vlees, vis, groenten en dus ook vegetarische burgers. Groot voordeel van de rookoven is bovendien dat alles wat je er in maakt sappiger blijft.
Testcriteria
Het testpanel beoordeelde de burgers op uiterlijk, structuur, malsheid en natuurlijk smaak. We proefden elke burger puur en met ketchup.
De ongebakken burgers. Van boven met de klok mee: AH Bietenburger, Mc2 Burger, De Luxe XL Burger en de Gegrilde Hamburger.
Uiterlijk
De AH Bietenburger steelt de show qua uiterlijk. De dieprode kleur van de bieten heeft iets rauws en natuurlijks. ‘Een lust voor het oog’ vindt Guido. De andere burgers steken daar bleekjes bij af. De De Luxe XL krijgt nog een 7 voor zijn uiterlijk, met name door zijn dikkere vorm. ‘Deze lijkt nog wel op een burger van vlees.’ De Mc2 Burger ‘lijkt op een koekje’. De zwarte grillstrepen op de Gegrilde Hamburger kunnen hem niet redden. Het panel vindt hem ‘bleekjes’ en ‘kunstmatig.’
Na het bakken in de pan verandert er wel een hoop aan het uiterlijk.
‘De Mc2 Burger ziet er nu veel beter uit’, valt het panel op. Ook de Gegrilde Hamburger vindt het panel nu een stuk interessanter.
De AH Bietenburger en de De Luxe XL Burger na het bakken.
De Mc2 Burger heeft een vreemd zwart plekje dat we er maar uit hebben gesneden. De Gegrilde Hamburger knapt wel wat op na het bakken.
Structuur
De Mc2 Burger krijgt het hoogste oordeel voor structuur van de jury: een 8. ‘Gewoon goed’, zegt Maaike. ‘Niet te grof, niet te fijn.’ Ook de burgers van Garden Gourmet vallen niet tegen. Beide zijn iets grover waardoor je net wat meer te kauwen hebt. De grote teleurstelling komt in de vorm van de AH Bietenburger. Die vindt het panel ronduit hard. ‘Je hebt nog net geen zaag nodig’, zegt Sofie. Ook is de burger zo grof, ‘dat het eigenlijk niet lekker is.’
Malsheid
We merken behoorlijk wat verschil tussen de burgers uit de rookoven en uit de pan. De burgers uit de rookoven zijn beduidend sappiger. ‘Er zit weinig vet aan al deze burgers. In de pan gaat dat al snel verloren en dreigt uitdroging’, merkt Guido op. Het is sowieso een goed idee om vegetarische burgers altijd op laag vuur te bakken. Wie ze probeert dicht te schroeien zoals een gewone hamburger, eindigt met een zwartgeblakerde, gortdroge hockeypuck.
De Mc2 Burger van de Vegetarische Slager scoort ook op dit vlak de meeste punten. Op de hielen gezeten door de De Luxe XL. Uit de pan vindt het panel de Gegrilde Hamburger te droog. ‘Uit de rookoven is-ie veel lekkerder’, zegt Guido. De AH Bietenburger is ook op dit vlak de grote verliezer.
Smaak
Dan natuurlijk de vraag: welke is het lekkerst? De De Luxe XL smaakt naar champignons en parmazaan. ‘Een soort paddenstoelenburger’, vindt Sofie. Niet dat dat slecht is. Maaike: ‘Hij heeft veel meer smaak dan de Gegrilde Hamburger van hetzelfde merk.’ En die smaak vindt het panel goed. ‘Lekker.’
Ook de Mc2 Burger heeft veel smaak, vindt Maaike. De rookoven is misschien een beetje too much. ‘Nu smaakt hij naar Hema rookworst’, zegt Sofie die zich die smaak na 20 jaar nog steeds kan herinneren. Wat het panel positief vindt, is dat de burger echt een beetje naar vlees smaakt en in ieder geval niet naar groente. ‘Als je naast je groenten ook nog een burger hebt liggen die naar groenten smaakt, eet je alleen maar meer van hetzelfde. Dat is met deze burger niet het geval.’
De Gegrilde Hamburger uit de pan vindt het panel flauw. ‘Als je ‘m met saus eet, proef je alleen nog maar saus’, zegt Maaike teleurgesteld. De versie uit de rookoven vindt het panel veel lekkerder, maar het blijft ‘slappe hap.’ Sofie houdt het bij ‘eetbaar.’
De bietenburger kan de hooggespannen verwachtingen na zijn uiterlijk vertoon niet waarmaken. ‘Hij zag er zo lekker uit, maar ik proef alleen maar biet’, zegt Sofie. ‘Je kunt net zo goed een biet in stukken snijden’, vult Maaike aan. ‘Dit heeft weinig met een burger te maken’, reageert ook Guido. De rookoven haalt iets van het ‘bieterige’ eraf, maar het panel blijft teleurgesteld en beoordeelt de smaak uiteindelijk met een 4. Maaike heeft nog wel een tip: ‘bietenburgers moet je gewoon zelf maken!’ Ze heeft al veel vleeseters aangenaam verrast met dit recept.
Prijs-kwaliteit
De goedkoopste vegaburger uit de test kochten we voor €1,89 (Gegrilde Hamburger), de duurste voor €2,89 (Mc2 Burger). De De Luxe XL kostte een dubbeltje minder. Voor de AH Bietenburgers rekenden we €2,29 af. Het panel is van mening dat de duurdere burgers beduidend lekkerder zijn dan de goedkopere Gegrilde Hamburger. Gezien de teleurstellende smaak van de AH Bietenburger vindt het panel die eigenlijk te duur.
Conclusie
Zowel de Mc2 Burger als de De Luxe XL smaken het panel goed. De burger van de Vegetarische Slager is een fractie duurder, maar nog net even lekkerder. Hij lijkt ook meer op vlees vindt het panel. Dus wie dat wil, kan het beste voor deze burger gaan. De De Luxe XL smaakt meer naar champignons en parmazaan. Dat is echt lekker, vindt het panel, maar kan een teleurstelling zijn als je vlees verwacht of niet van champignons houdt.
De Gegrilde Hamburger heeft als voordeel dat-ie vegan is – dus ook geschikt voor mensen die geen zuivelproducten eten. Maar de smaak valt tegen in vergelijking met zijn duurdere broertje en de burger van de Vegetarische Slager. De AH Bietenburger vindt het panel een afrader.
Topping tips
Toppings doen wonderen voor je (vega)burger. Experimenteer met rucola, avocado, alfalfa of zelfs perzik. Of probeer eens wat verschillende kaasjes, van blauwe kaas tot brie.Zo zorg je ervoor dat je burger er prachtig uit ziet en je toppings geven bovendien veel extra smaak. Meng ook eens mayonaise met yoghurt, voor een extra fris sausje. En wil je écht lekkere ketchup? Probeer dan eens de saus van The Ketchup Project.
Strijd mee tegen klimaatverandering
Klimaatverandering veroorzaakt armoede en houdt armoede in stand. Wij strijden tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan. Doe mee, word donateur
Zelf een lekkere vegaburger geproefd?
Plaats een reactie!