Wat betekent het om onder de armoedegrens te leven?
Met de Live Below The Line Challenge geef je 5 of 7 dagen maximaal €1,75 per dag aan eten uit. Dat is de hoogte van de armoedegrens (die ligt internationaal op 1 dollar 90). Het geld dat je bespaart aan je wekelijkse boodschappen doneer je aan een goed doel. Irene van der Vaart deed samen met haar vriend al twee keer mee.
Irene van der Vaart en haar vriend.
"De feestdagen waren in volle gang. Een vriendin en ik waren verbaasd over hoeveel eten er in de winkels lag. Dat is lang niet overal zo in de wereld! Na de feestdagen wilde ik hier even stil bij staan. Zo deed ik voor de eerste keer de Live Below The Line Challenge."
Dat was 2014. "Het gaf me de mogelijkheid om stil te staan bij de armoede in de wereld. Hoe het nou is als ik moet opletten en niet altijd zoveel keuzevrijheid heb!"
Video
Op deze plek staat een YouTube video. YouTube plaatst cookies.
Als je die hier wilt bekijken, kies dan bij cookie-instellingen dat je social media cookies accepteert.
Of bekijk de video buiten deze site op YouTube.
Hoewel extreme armoede steeds minder voorkomt, leven er nog steeds 0,7 miljard mensen onder de armoedegrens. Voor hen is het iedere dag onzeker of ze wel kunnen eten. "Door de challenge te doen wordt je geconfronteerd met hoe dat moet zijn. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Van die €1,75 moeten zij ook nog huur betalen, bijvoorbeeld."
'Een stukje bewustwording creëren'
In 2017 besloot Irene weer mee te doen aan de Live Below The Line Challenge. Maar dit keer wilde ze het niet alleen doen. Ze haalde haar vriend, collega's en vrienden over om mee te doen. "Ik denk dat er uiteindelijk een stuk of 10 mensen met me meededen." Ook de mensen die niet meededen, leefden enorm mee. "Je had het er toch elke keer wel over, als je iemand sprak. Het was mooi om te zien hoe breed het gedragen werd. Je lost de armoede in de wereld er niet mee op, maar je zorgt toch voor een stukje bewustwording."
Doe ook mee!
Irene haalde met haar week een mooi bedrag op. Dit gaf ze aan Oxfam Novib. De 10 collega's en vrienden die ze enthousiast wist te maken, doneerden ook een mooi bedrag aan een goed doel. Ze is zeker van plan om nog eens mee te doen. Zelf vindt ze vlak na de feestdagen een mooie tijd: "na de feestdagen ben je je vaak bewust ervan dat je toch weer moet matigen."
Maar de Live Below The Line Challenge kun je heel het jaar door doen! Roep zoveel mogelijk collega's, vrienden en familie op om mee te doen. Maak er een wedstrijdje van: wie houdt het 't langste vol? Wie weet het meeste geld te besparen? Je kunt je actie organiseren, bijhouden en updaten via Pifworld.
Start een Live Below The Line Challenge
Wat eet je in zo’n week?
Je weekmenu kun je natuurlijk helemaal zelf samenstellen. "Maar ik lette wel extra goed op welke voedingswaarden er in bepaalde producten zaten", zegt Irene. Want je kunt niet meer zomaar van alles pakken tussendoor. Enkele maaltijden die Irene at tijdens haar challenge:
Ontbijt
- Een goedkoop pak muesli met melk, met wat plakjes banaan erdoor
- Of een ei
Lunch
- Een ei
- Of “We aten ook vaak van wat we de avond daarvoor hadden gekookt. Dan maakten we de avond ervoor gewoon net iets extra en namen we dat in een bakje naar ons werk mee.”
Avondeten
- Rijst met tomaten en bonen (“een soort van chilli con carne zonder vlees en de kruiden die je normaal gesproken gebruikt”)
- Pasta met soepgroenten als vulling en bouillon voor de smaak
- Soep met stokbrood
Maar wat eet jij?
We vinden het natuurlijk ontzettend leuk om te horen wat jij at tijdens jouw Live Below The Line Challenge. Deel je receptentips, verhalen en ervaringen met ons. Zo houden we elkaar enthousiast!