UITZETTING VAN START
Een zwarte dag
GEVANGENISKAMP MORIA
Met gevaar voor eigen leven riskeren vluchtelingen de oversteek van Turkije naar Griekenland. Dat doen ze niet zomaar. Veel van hen zijn op de vlucht van oorlog en geweld. In omringende landen is geen plek voor hen. De bootjes zijn gammel, overvol en onveilig. Toch betalen veel vluchtelingen honderden euro’s om het erop te wagen. Vaak is dit het laatste geld wat ze hebben, als ze zich al niet in de schulden hebben gestoken om de tocht te maken.
Onder hen bevinden zich kinderen, moeders, vaders, opa’s en oma’s. Families die op zoek zijn naar een veilig bestaan. Voorheen werden ze na hun gevaarlijke tocht opgevangen door Oxfam Novib en andere organisaties. Ze werden verzorgd en vervolgens op weg geholpen naar een volgend kamp. Zoals het voormalige registratie- en opvangkamp Moria. Nu wordt iedereen die na 30 maart is aangekomen op het eiland vastgezet. In Moria. Wat allang geen opvangkamp meer is, maar een gevangenis vol onschuldige mensen. Om zo snel mogelijk weer te worden terug gestuurd naar Turkije.
EEN ONVEILIGE BESLISSING
Turkije is een onveilig land om vluchtelingen op te vangen. Ze hebben te weinig geld, te weinig middelen. Er is onvoldoende opvang beschikbaar. Er is een gebrek aan zorg en een gebrek aan eten. Alleen op deze gronden is het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije al onethisch. Critici verwachten bovendien dat de vluchtelingenstroom hier niet door zal afnemen. In plaats daarvan zullen vluchtelingen kiezen voor nog gevaarlijkere routes, zoals een boottocht van Libië naar Italië. Een veel langere route, met meer risico’s.
Naast deze bezwaren, blijkt dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Een land waar al 5 jaar een allesvernietigende burgeroorlog woedt. ‘Ongehoord’, zegt Farah. ‘De EU is begonnen als een gemeenschap van waarden, maar vandaag verraadt Europa die waarden op een ongekende manier.’