
Bangladesh: natuurrampen en mensen op de vlucht
Natuurrampen in Bangladesh
Bangladesh is, net als Nederland, een dichtbevolkt deltaland. Er wonen maar liefst 170 miljoen mensen en staat daarmee in de wereldwijde top 10 wat betreft bevolkingsaantal. Machtige rivieren, waaronder de wereldberoemde Ganges, doorkruisen het vlakke land en stromen uit in de Golf van Bengalen. Miljoenen Bengalen profiteren van deze rivieren (voor vervoer, visserij of als drinkwater) – maar zij gaan letterlijk of figuurlijk kopje onder bij overstromingen. Door klimaatverandering neemt het extreme weer toe - denk aan langdurige regenval of cyclonen - en ook de zeespiegelstijging is een acute dreiging. Bangladesh heeft niet het geld om dure waterkeringen of dijken te bouwen, in tegenstelling tot Nederland.
Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh
Sinds 2017 zijn honderdduizenden Rohingya de grens van Myanmar en Bangladesh overgestoken. Zij zijn op de vlucht voor extreem geweld en zoeken veiligheid in grote vluchtelingenkampen in het oosten van Bangladesh. De grote toestroom legt een enorme druk op de Bengaalse gemeenschap.
Dit doen wij
- Klimaat: we maken de bevolking weerbaarder tegen klimaatverandering door middel van rampencomités en het bouwen van duurzame dijken. Bij boeren introduceren we nieuwe gewassen, die bestand zijn tegen overstromingen. Lees hier meer over ons werk.
- Eerlijke wetgeving: we trainen vissers in het aankaarten van hun zorgen bij de lokale overheid. Eén van de onderwerpen waar we samen voor lobbyen is een betere compensatie tijdens het broedseizoen. Tijdens die maanden geldt een visverbod (wat heel goed is vanuit natuuroogpunt). Maar het probleem is dat duizenden vissers dan nauwelijks kunnen rondkomen.
- Noodhulp: we helpen met de opvang van gevluchte Rohingya.