Griekenland: mensen op de vlucht
Mensen op de vlucht zitten vast
Griekenland is al jaren een belangrijke plek in Europa waar duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en geweld in onmenselijke omstandigheden vastzitten. Velen van hen verblijven daar voor lange tijd, vaak in tentenkampen. Ze wachten tot hun asielaanvraag wordt behandeld, maar weten niet hoe lang dat nog duurt.
Op de Griekse eilanden, zoals Lesbos, is er een structureel probleem met opvangcapaciteit. Al veel te lang moeten er duizenden mensen in onveilige, onhygiënische en inhumane omstandigheden op de Griekse eilanden verblijven. Het gebrek aan kennis over hun rechten maakt mensen op de vlucht ook extreem onzeker, angstig of depressief.
Daarbij worden honderden kwetsbare mensen, zoals zwangere vrouwen, minderjarigen en slachtoffers van geweld en marteling, op de Griekse eilanden aan hun lot overgelaten. Het Griekse systeem om de meest kwetsbare mensen te identificeren en te beschermen faalt, als gevolg van constante onderbezetting en gebrekkige processen.
Zo helpen wij
Onze programma's in Griekenland liepen van 2015 tot 2020. Sinds 2020 steunen we het werk van onze partnerorganisatie The Greek Council for Refugees.
- In het begin hielpen we in vluchtelingenkampen met het verbeteren van de omstandigheden met maaltijden en sanitaire voorzieningen. Ook zorgden we voor hygiënische producten, zoals zeep en schoonmaakmiddelen, om uitbraak van ziektes te voorkomen. Daarbij zorgden we voor extra wc’s en douches, warm water met behulp van zonnepanelen en extra waterpunten. Gebruikte dekens zamelden we in om ze te wassen en opnieuw te gebruiken.
- Gemigreerde mensen en mensen die asiel willen aanvragen krijgen gratis juridische bijstand in verschillende asielstadia, naast civiele en strafzaken.
- In Athene vragen we aandacht voor problemen rond beschermingskwesties en het bieden van veilige en waardige levensomstandigheden. We voeren campagne met lokale en Europese organisaties om de stem van gemigreerde mensen en mensen op de vlucht te verheffen, zodat Europese leiders handelen om hun rechten te beschermen en te handhaven.
Wij vragen Europese leiders:
- dringend overeenstemming te bereiken over een eerlijke en duurzame regeling voor het delen van de verantwoordelijkheid voor mensen die asiel aanvragen in Europa.
- bij Griekenland er op aan te dringen onmiddellijk de bewegingsbeperking op te heffen voor mensen die asiel willen aanvragen, dit dwingt hen namelijk om op de Griekse eilanden te blijven.
- ervoor te zorgen dat Griekenland de beschikbare EU-financiering besteedt aan essentiële diensten zoals medische- en juridische diensten.
- de planning van een eerlijk en efficiënt asielsysteem te ondersteunen en een langdurig en duurzaam opvang- en integratieplan op te stellen voor mensen op de vlucht in Griekenland.
Nieuwsberichten Griekenland
-
2 maart 2023 NieuwsVernederingen, geweld en verkrachtingen van asielzoekers aan de Griekse grenzen
Fouilleren, betasten, gedwongen naaktheid, seksueel geweld: een nieuw rapport van onze partnerorganisatie Greek Council for Refugees (GCR) onthult extreem geweld tegen asielzoekers aan de Europese buitengrens. Pushbacks (het terug de grens overzetten van migranten) naar Turkije zijn staand beleid en gaan gepaard met vernederingen, illegale detentie, intimidatie en willekeurige inbeslagname van persoonlijke bezittingen. Hulpverleners worden geïntimideerd en belemmerd in hun werk.
Lees meer
-
7 maart 2022 PersberichtNieuw Grieks opvangcentrum voor vluchtelingen lijkt op gevangenis
In het nieuwe rapport van de Griekse Raad voor Vluchtelingen (GCR) en Oxfam Novib is de gang van zaken onderzocht in het nieuwe migratiecentrum op het Griekse eiland Samos.
Lees meer
-
17 juni 2021 PersberichtPushbacks vluchtelingen aan Griekse grens zijn hardnekkig en wijdverspreid
Sinds 2017 is er een toename van gerapporteerde pushbacks, variërend van honderden tot duizenden.
Lees meer
-
21 oktober 2020 PersberichtOxfam Novib: mensonterende condities in ‘Moria 2.0’, het nieuwe opvangkamp op Lesbos
De omstandigheden in het nieuwe en tijdelijke opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos zijn nog erger dan in het eerdere en recent afgebrande kamp Moria: er is geen stromend water, geen riolering, geen gezondheidszorg en geen goed onderdak, zo stellen Oxfam Novib en de Griekse Raad voor de Vluchtelingen (GCR) in het nieuwe ‘Lesbos Bulletin’ dat vandaag gepubliceerd wordt.
Lees meer