Eerlijke belastingen
Wij zijn ervan overtuigd dat het kan: een eerlijk belastingsysteem. En dat is hoognodig. Want belastingontwijking en te lage belastingtarieven voor de superrijken houden extreme ongelijkheid in stand. Daarom strijden wij samen voor eerlijke belastingen.
Het probleem: belastingontwijking & lage belastingen voor de superrijken
Lage- en middeninkomenslanden lopen veel belastinginkomsten mis door wereldwijde belastingontwijking en te lage belastingtarieven voor de superrijken en hun bedrijven. Alleen al door belastingontwijking lopen lage- en middeninkomenslanden jaarlijks minstens 42 miljoen euro mis (volgens sommige analyses zelfs 100 miljard!).
Een eerlijk belastingsysteem voor het innen van belastinginkomsten is noodzakelijk om grote ongelijkheid tussen arm en rijk tegen te gaan. Overheden moeten genoeg geld te besteden hebben aan onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en andere publieke voorzieningen. Vooral vrouwen en meisjes betalen de prijs wanneer overheden daarin onvoldoende kunnen investeren. Een oneerlijk belastingsysteem staat zo niet alleen economische gelijkheid, maar ook gendergelijkheid in de weg.
De oorzaak: een oneerlijk belastingsysteem
Terwijl wereldwijd veel mensen geld tekortkomen, heeft een klein clubje veel meer geld dan ze nodig hebben. En met dat geld komt macht en invloed. Zo kunnen de grootste bedrijven en de rijkste mensen met behulp van dure financiële adviseurs de belastingregels in hun voordeel beïnvloeden.
Zo wordt inkomen uit vermogen minder zwaar belast dan inkomen uit arbeid. In andere woorden: rijk zijn loont meer dan werken. Het is oneerlijk dat miljonairs maar zo’n 20 tot 30% belasting betalen, terwijl de gemiddelde burger meer dan 40% afdraagt aan de belastingdienst. Ook grote bedrijven hebben het een stuk beter bekeken dan de gemiddelde Nederlander. De afgelopen decennia is het belastingtarief voor bedrijven steeds lager geworden: van 50% in 1980 naar 35% in 2000 tot momenteel zo’n 26%.
Daarnaast geldt er een laag belastingtarief van maximaal 20% voor miljoenenerfenissen aan directe erfgenamen. Miljoenenerfenissen dragen bij aan het concentreren van rijkdom bij een kleine groep, die deze rijkdom generatie op generatie doorgeven.
Tot slot hebben de superrijken en grote multinationals geld genoeg om slimme adviseurs in te huren die gebruik maken van allerlei ingewikkelde constructies om minder of geen belasting te betalen. Een van de landen die belastingontwijking mogelijk maakt, is Nederland.
Kortom: het huidige belastingsysteem werkt vooral heel goed voor een kleine groep rijke mensen en bedrijven en benadeelt de rest van de wereld. Zo vergroot het belastingsysteem ongelijkheid.
Video strijd voor gelijkheid
Speel mee en ren je rijk!
Speel onze online arcade game en ontdek: hoe verder je komt, hoe rijker je wordt – en hoe makkelijker je nóg rijker wordt. Net als in Nederland. Zo oneerlijk is ons huidige systeem.
Wist je dat…
- Lage- en middeninkomenslanden door belastingontwijking jaarlijks minstens 42 miljoen euro mislopen? Geld dat hard nodig is voor investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid.
- Een jaarlijkse vermogensbelasting tot 5% voor multimiljonairs en miljardairs wereldwijd genoeg geld oplevert om op 2 miljard mensen uit armoede te krijgen?
- Een belasting van 90% op de extra winsten van 722 van ’s werelds grootste bedrijven 941 miljard dollar kan opleveren, geld dat gebruikt kan worden om wereldwijd armoede en klimaatverandering aan te pakken?
De oplossing: vermogensbelasting en meer
Superrijken belasten
De vermogensbelasting voor de superrijken moet omhoog, net als de belasting op miljoenenerfenissen
Belastingen gelijktrekken
Inkomen uit vermogen en inkomen uit arbeid moeten gelijk belast worden
Winst hoger belasten
De winstbelasting voor bedrijven moet omhoog
Geen belastingparadijs
Een einde aan belastingontwijking
Hoe strijdt Oxfam Novib voor eerlijke belastingen?
- Wij roepen overheden wereldwijd en internationale organisaties op om samen te werken aan een eerlijker en rechtvaardiger belastingstelsel. Zodat belastingen een eerlijke bijdrage leveren aan de benodigde financiering voor ontwikkeling wereldwijd en het tegengaan van ongelijkheid.
- In armere landen we met partners aan de verbetering van het belastingsysteem. Ook steunen we lokale organisaties die de overheid ter verantwoording roepen over de besteding van belastinginkomsten. Bijvoorbeeld door budgetten te monitoren en te beoordelen of het geld terecht komt waar het voor bedoeld is.
Ja, ik doe mee!
Met jouw donatie sta je achter de mensen die strijden voor een eerlijk systeem. Sluit je vandaag nog aan.
Actievoeren werkt!
Zo heeft Nederland, mede door publieke druk, al ingestemd met verschillende Nederlandse en internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Daarnaast is Nederland door het Europees Parlement ter verantwoording geroepen als zijnde een belastingparadijs.
'Campagne voeren tegen onrechtvaardig beleid is een kwestie van een lange adem. En die hebben we, ook als het gaat om belastingregels. Wij blijven ons bemoeien met internationaal beleid en Nederlandse regelgeving, zodat we het samen eerlijker maken. Voor onszelf, maar vooral voor mensen in armere landen.' - Bram Joanknecht, economisch expert Oxfam Novib
Laatste nieuws over eerlijke belastingen
-
20 januari 2025 NieuwsNieuw rapport: nog meer superrijken erbij – en niet omdat ze zo hard hebben gewerkt
Terwijl het vermogen van miljardairs vorig jaar met 2 biljoen (een 2 met 12 nullen!) dollar steeg en er 4 miljardairs per week bijkwamen, leeft 44% van de bevolking onder de armoedegrens. Dat komt niet omdat de superrijken zoveel harder werken dan jij, maar dankzij een oneerlijk economisch systeem dat geworteld is in het kolonialisme en nog steeds doorwerkt in het heden. Dit jaar dankt een meerderheid van de miljardairs voor het eerst hun rijkdom aan erfenissen, niet aan eigen inspanning. Tijd om de welvaart beter te verdelen, te beginnen met een eerlijker belastingstelsel.
Lees meer
-
20 januari 2025 Persbericht10 rijkste mannen bijna $100 miljoen per dag rijker - 3,5 miljard mensen leven in armoede
Oxfam lanceert haar nieuwe ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’: vorig jaar steeg het vermogen van miljardairs met $ 2 biljoen - een twee met twaalf nullen. Dit komt overeen met ongeveer $ 5,7 miljard per dag. De 10 rijkste mannen zijn ieder in 2024 gemiddeld met bijna $ 100 miljoen per dag rijker geworden, vooral door de enorme waardestijging van hun aandelen. Tegelijkertijd leeft bijna de helft van de wereldbevolking onder de armoedegrens van 6,85 dollar per dag. Dit gaat om 3,5 miljard mensen. Vorig jaar zijn er wereldwijd voor het eerst meer nieuwe miljardairs bijgekomen door erfenissen dan door eigen inspanning en ondernemerschap.
Lees meer
-
19 november 2024 PersberichtNederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking
Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld $ 348 miljard per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen. Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.
Lees meer
-
29 oktober 2024 PersberichtOxfam Novib lanceert nieuwe belastingontwijking-game ‘Ren je rijk’
Eén dag na publicatie van de nieuwe Quote 500 lanceert Oxfam Novib vandaag de online arcadegame Ren je rijk. Het grote nieuws van de Quote 500 is dat de allerrijksten afgelopen jaar weer vijf procent rijker zijn geworden. De game laat de speler zien hoe eenvoudig het is als je al rijk bent om nog rijker te worden. Dit heeft vooral te maken met het oneerlijke belastingsysteem in Nederland dat de superrijken bevoordeelt. Zo betalen de superrijken maar gemiddeld 20-30% belasting terwijl de gewone Nederlander circa 40% moet betalen. Dit leidt tot groeiende ongelijkheid in Nederland. De game speelt met verschillende onderdelen zoals erfbelasting, box 2 en 3, dividenduitkeringen en slimme tips van financiële Zuidas-adviseurs, met maar één doel: zo weinig mogelijk belasting betalen. De speler kan via de game ook Oxfam Novib's oproep Belast de Superrijken, gericht aan politiek Den Haag, steunen.
Lees meer