Let op: Nederland wordt minder democratisch
Ben jij recent de straat opgegaan voor Palestina, het klimaat of een andere belangrijke zaak? Demonstreren heeft écht nut. Het heeft ons belangrijke dingen opgeleverd zoals het vrouwenkiesrecht, abortus en betere arbeidsvoorwaarden. Maar de politiek maakt dit steeds moeilijker.
Gevaarlijke trend
Nederland is Nederland omdat we ons mogen uitspreken. Veel dingen die we nu normaal vinden (zoals algemeen kiesrecht) zijn bereikt door massaal de straat op te gaan. Maar dit staat nu onder druk. Twee recente voorbeelden:
- De Tweede Kamer nam recent moties aan, zoals live gezichtsherkenning en ID-controles tijdens demonstraties. Dit is tot nu toe vooral ingezet bij Palestina- en klimaatprotesten en niet bij bijvoorbeeld de boerenprotesten. Ditzelfde geldt voor het gebruik van traangas en waterkanonnen.
- Het kabinet wil ook bijvoorbeeld de ANBI-status (die ervoor zorgt dat donateurs met belastingvoordeel geld kunnen geven) van klimaatbeweging Extinction Rebellion intrekken. Deze bevoegdheid ligt helemaal niet bij de Kamer, maar het is wel een symbolische maatregel om organisaties zoals XR te delegimitiseren.
Van open naar vernauwde democratie
Deze zorgelijke trend zie je terug in de ranglijst die Civicus Alliance eind vorig jaar publiceerde. Landen krijgen daarin jaarlijks een score, waarbij gekeken wordt naar zaken als: kun je kritiek hebben op de overheid en vrij demonstreren? Alle voorgaande jaren kreeg Nederland een ruim voldoende. Maar in 2024 waren we een categorie gedaald, van 'open democratie' naar 'vernauwde democratie'. Nederland was het enige EU-land waarbij dit gebeurde.
Wat kun jij doen?
Wij blijven ons uitspreken voor gelijkheid. Juist nu! Doe je mee? Volg ons op Instagram of LinkedIn en blijf op de hoogte van alle acties. Op 8 maart gaan we weer de straat op tijdens de Feminist March. Hopelijk zien we je daar!
Meer nieuws
-
17 april 2025 NieuwsGesprek met Schoof over Gaza: waar is de rode lijn, premier?
Eindelijk zaten we dan toch aan tafel met premier Schoof, mede namens jullie, naar aanleiding van onze Niet in mijn naam-actie. Hoewel we strijdbaar maar zonder al te veel verwachtingen dit gesprek ingingen, was het resultaat schokkend: er is duidelijk geen enkele géén rode lijn voor deze regering als het gaat om Israëls oorlogsmisdaden in Gaza. Nog meer reden voor ons om te blijven strijden en ons uit te blijven spreken: maak ons niet medeplichtig!
Lees meer
-
17 maart 2025 NieuwsHeeft doneren nog zin? Update over ons werk in Gaza
Nu Israël alle hulp naar Gaza blokkeert, vraag je je misschien af of het nog wel nut heeft om te doneren voor noodhulp. Waar gaat dat geld naartoe? Het antwoord: we bieden nog steeds hulp, zoals het uitdelen van voedsel, water, hygiëneproducten, en meer. We praten je bij over de situatie én hebben een update over ons gesprek met premier Schoof naar aanleiding van de Niet in mijn naam-campagne.
Lees meer
-
27 januari 2025 BlogInterview Palestijnse arts en vredesactivist die zijn dochters verloor
Hij verloor drie van zijn dochters door Israëlisch geweld. Toch weigert de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish zich te laten vergiftigen door haat. Hij roept de internationale gemeenschap, inclusief de Nederlandse regering, op om menselijkheid te laten zegevieren, te stoppen met wapenexport en een staakt-het-vuren te eisen. “Hoe kunnen jullie accepteren om medeplichtig te zijn aan de vernietiging van het Palestijnse volk?”
Lees meer
-
23 januari 2025 NieuwsLevensreddende hulp naar Gaza – doe jij mee?
Na 15 maanden geweld en verwoesting is er eindelijk een gevechtspauze in Gaza. Dat geeft ons de kans om veel meer mensen van levensreddende hulp te voorzien, zoals voedsel, schoon drinkwater, onderdak en bescherming. Wij staan klaar om onze hulp flink op te schalen. Ondertussen blijven we de Nederlandse regering oproepen om maximale druk uit te oefenen om het akkoord te doen slagen en een blijvende rechtvaardige oplossing te vinden.
Lees meer