Geweld tegen burgers in Libanon moet nu stoppen
Dit artikel is geüpdatet op 7 oktober 2024
Sinds 7 oktober 2023 gaat de meeste media-aandacht (terecht) uit naar Gaza. Maar ook in Libanon leven burgers in grote onzekerheid door de Israëlische bombardementen en grondinvasie. De Libanese militaire groepering Hezbollah is volgens Israël het doelwit - maar daarbij vallen heel veel slachtoffers. Er moet nú een einde komen aan het oorlogsgeweld.
Zwarte dag voor Libanon
Op maandag 23 september vallen in één dag ruim 550 doden door Israëlische bommen. Dat dodental loopt in de dagen erna nog verder op. Op 1 oktober, een week na de zware bombardementen, valt Israël Libanon binnen met troepen. Hiermee lijkt een staakt-het-vuren helaas nog verder weg. Naar schatting zijn 1,2 miljoen mensen - bijna een kwart van de bevolking - op de vlucht voor het oorlogsgeweld, zonder te weten wanneer ze weer naar huis kunnen. Velen vluchtten naar buurland Syrië (ondanks de oorlog daar), maar op 4 oktober bombardeerde Israël ook die toegangsweg. Het is bijna nergens meer veilig voor burgers.
Achtergrond van het conflict
De bombardementen zijn nu extra hevig, maar niet nieuw. Al een jaar lang vallen er bommen op Israëlische en Libanese burgers, door respectievelijk Hezbollah en het Israëlische leger.
Sinds 8 oktober 2023 zijn…
- 20.000 mensen in Libanon gedood en meer dan 9.000 mensen gewond geraakt;
- 60.000+ burgers geëvacueerd uit Noord-Israël;
- Meer dan 1,2 miljoen mensen in Libanon ontheemd geraakt.
Wat hebben Libanon en Gaza met elkaar te maken?
In Gaza zijn in een jaar tijd meer dan 40.000 mensen gedood. Het dodental neemt helaas nog iedere dag toe. Israëls geweld tegen Palestijnse burgers is in strijd met het internationaal humanitair recht, maar toch kan het al bijna een jaar lang land ongestraft zijn gang gaan. Het wegkijken van de internationale gemeenschap geeft Israël de ruimte om ook Libanon aan te vallen, in plaats van voor een vreedzame oplossing te kiezen.
Burgers mogen nooit het slachtoffer worden van oorlogsgeweld. Niet in Libanon, niet in Gaza en niet in Israël. Daarom blijven wij ons uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren. Jij ook? Teken nu de petitie.
Kom samen met ons in actie voor Libanon
Oxfam Novib werkt al jaren in Libanon. Samen met onze Libanese partnerorganisaties leveren we noodhulp aan mensen die gevlucht zijn voor het geweld, met voedsel, overnachtingkits en hygiëne-artikelen. Dit zijn essentiële benodigdheden voor mensen die alles kwijt zijn.
Meer nieuws
-
16 december 2024 NieuwsNiet in mijn naam
Nederland, maak mij niet langer medeplichtig aan de oorlogsmisdaden en het ongekende geweld in Palestina en Libanon. Die roep klonk de afgelopen week luider dan ooit: massaal verspreidden jullie, online en offline, onze oproep: niet in mijn naam.
Lees meer
-
10 oktober 2024 NieuwsGiro555-actie voor slachtoffers Midden-Oosten: dit doen wij
Het toenemende geweld in het Midden-Oosten, vooral door Israël, heeft een ongekende humanitaire crisis veroorzaakt. Honderdduizenden slachtoffers zijn afhankelijk van hulp om te overleven. Velen van hen zijn gedwongen te vluchten en zijn alles kwijtgeraakt. Er is dringend behoefte aan medische zorg, voedsel, onderdak en psychische hulp. Giro555 roept Nederlanders op om de handen ineen te slaan voor deze mensen. Doe je mee?
Lees meer
-
7 oktober 2024 Nieuws1 jaar oorlogsgeweld in Gaza: wat wij doen
Een jaar verwoesting. Van huizen, ziekenhuizen, scholen. Meer dan 40.000 doden. Honger, ziekte, angst. Hulp wordt geblokkeerd. Dat is de wanhopige, haast onvoorstelbare situatie in Gaza. Maar we laten de wanhoop ons niet verlammen. Wij blijven strijden. Voor een staakt-het-vuren, tegen Nederlandse wapens in Gaza, en om hulp te bieden. Dankzij supporters zoals jij en samen met 20 partners hebben we meer dan 700.000 mensen bereikt met geld, voedsel, water en andere basisbenodigdheden.
Lees meer
-
9 september 2024 NieuwsPremier Schoof: eis een staakt-het-vuren, voor nu en altijd
Minister-president Schoof, wanneer komt u in actie en eist u een einde aan het geweld in Gaza? Ruim 200.000 Nederlanders ondertekenden onze petitie en eisen een staakt-het-vuren. Maar dat lijkt verder weg dan ooit. Omdat de premier onze petitie niet in ontvangst wilde nemen, hebben we heel Den Haag volgehangen met posters. Zodat hij niet meer om de boodschap heen kan: eis een staakt-het-vuren, nu en voor altijd.
Lees meer