Klein lichtpuntje in aanpak Nederland belastingparadijs
Nadat het kabinet onlangs nog verzuimde om effectieve maatregelen te nemen tegen belastingontwijking door multinationals, lijkt het kabinet nu alsnog bereid één belangrijke maatregel door te voeren: per 1 juli 2019 kunnen brievenbusfirma’s namelijk niet langer gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst.
Oxfam Novib belasting-expert Esmé Berkhout: 'Dat bedrijven straks moeten aantonen dat ze niet alleen een halfdode kamerplant en leeg bureau in Nederland hebben staan maar dat zij voldoende personeel hebben en echte activiteiten ontplooien in Nederland om in aanmerking te komen voor een belastingafspraak is een goede stap om belastingontwijking tegen te gaan.'
Oxfam Novib heeft er lang voor gepleit dat de voorwaarden voor belastingafspraken met grote bedrijven (zogenaamde rulings) aangepast moesten worden. Zo is er momenteel veel te weinig publieke transparantie over de belastingafspraken en kunnen ook brievenbusfirma’s die in Nederland niet of nauwelijks actief zijn gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst. Het risico dat bedrijven de belastingafspraken misbruiken om hun belastingafdracht in Nederland en andere landen te minimaliseren is daardoor groot.
Rijke en arme landen verliezen nu jaarlijks miljarden door belastingontwijking door multinationals. Vrouwen en meisjes, vooral degene die al in armoede leven betalen hiervoor de hoogste prijs. Zij betalen hoge kosten voor basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs, zaken die juist zij extra hard nodig hebben om uit de armoede te komen. Er zijn nog veel stappen die Nederland moet zetten om belastingontwijking tegen te gaan en eerlijke belastingafdracht door bedrijven te verzekeren.
Zeer opvallend is dat bij de aanvraag van een belastingafspraak straks in detail gaat worden gekeken naar de aanwezigheid in Nederland. Activiteiten, kosten, personeel en de geldstromen moeten bijvoorbeeld met elkaar in verhouding staan. Het beoordelen van de specifieke aanwezigheid van een bedrijf in Nederland voor het afgeven van een ruling gaat veel verder dan de aanwezigheidseisen die gelden bij andere recent aangekondigde maatregelen die moeten voorkomen dat multinationals winsten parkeren in belastingparadijzen.
Berkhout: 'Ook bij andere maatregelen tegen belastingontwijking zou Nederland veel kritischer moeten kijken naar de economische aanwezigheid van multinationals. Voor multinationals met miljardenwinsten is een one-size-fits-all-eis als 100.000 euro aan gekwalificeerd personeel immers een lachertje. Het aantal personeel moet in verhouding staan tot de omvang en activiteiten van een bedrijf.'
Van de belastingafspraken met multinationals wordt straks een geanonimiseerde samenvatting gepubliceerd.
Berkhout: 'Hoe zinvol de publicatie van de samengevatte belastingafspraken gaat zijn zal afhangen van de inhoud. Deze moet dan wel alle informatie bevatten die nodig is om te beoordelen of er sprake is van belastingontwijking. Bij de nadere invulling moet dus nog blijken hoe serieus het kabinet bereid is belastingontwijking via rulings aan te pakken.'
Laatste nieuws over belastingontwijking
-
19 november 2024 PersberichtNederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking
Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld $ 348 miljard per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen. Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.
Lees meer
-
29 oktober 2024 PersberichtOxfam Novib lanceert nieuwe belastingontwijking-game ‘Ren je rijk’
Eén dag na publicatie van de nieuwe Quote 500 lanceert Oxfam Novib vandaag de online arcadegame Ren je rijk. Het grote nieuws van de Quote 500 is dat de allerrijksten afgelopen jaar weer vijf procent rijker zijn geworden. De game laat de speler zien hoe eenvoudig het is als je al rijk bent om nog rijker te worden. Dit heeft vooral te maken met het oneerlijke belastingsysteem in Nederland dat de superrijken bevoordeelt. Zo betalen de superrijken maar gemiddeld 20-30% belasting terwijl de gewone Nederlander circa 40% moet betalen. Dit leidt tot groeiende ongelijkheid in Nederland. De game speelt met verschillende onderdelen zoals erfbelasting, box 2 en 3, dividenduitkeringen en slimme tips van financiële Zuidas-adviseurs, met maar één doel: zo weinig mogelijk belasting betalen. De speler kan via de game ook Oxfam Novib's oproep Belast de Superrijken, gericht aan politiek Den Haag, steunen.
Lees meer
-
21 oktober 2024 PersberichtZorgelijke wereldwijde bezuinigingen op publieke voorzieningen, ongelijkheid neemt toe
Negen van de tien landen voert een bezuinigingsbeleid dat de wereldwijde economische ongelijkheid naar alle waarschijnlijkheid vergroot. In totaal heeft 84 procent van de landen bezuinigd op investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen, zo blijkt uit de nieuwe Commitment to Reducing Inequality Index 2024. Daarin zijn 164 landen beoordeeld op hun beleid op o.m. publieke voorzieningen, belastingen en werknemersrechten - beleid dat centraal staat bij het terugdringen van ongelijkheid. Voor het eerst sinds het begin van de Index in 2017 heeft een meerderheid van de landen op deze criteria een achterstand opgelopen. Dit wakkert de economische ongelijkheid wereldwijd verder aan. De ongelijkheidsindex, opgesteld door Oxfam en Development Finance International, wordt gepubliceerd voorafgaand aan de jaarvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds die deze week plaatsvinden.
Lees meer
-
17 september 2024 NieuwsKabinetsplannen rampzalig voor kwetsbare landen wereldwijd en voor de strijd voor gelijkheid
Terwijl de wereld in brand staat en we elkaar keihard nodig hebben, kiest kabinet-Schoof ervoor om zich terug te trekken achter de dijken. Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit, die niet alleen harteloos is tegenover de meest kwetsbare mensen wereldwijd, maar ook onze eigen toekomst in gevaar brengt. Daarom strijden wij door. En daarbij hebben we jou harder nodig dan ooit.
Lees meer