Klein lichtpuntje in aanpak Nederland belastingparadijs
Nadat het kabinet onlangs nog verzuimde om effectieve maatregelen te nemen tegen belastingontwijking door multinationals, lijkt het kabinet nu alsnog bereid één belangrijke maatregel door te voeren: per 1 juli 2019 kunnen brievenbusfirma’s namelijk niet langer gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst.
Oxfam Novib belasting-expert Esmé Berkhout: 'Dat bedrijven straks moeten aantonen dat ze niet alleen een halfdode kamerplant en leeg bureau in Nederland hebben staan maar dat zij voldoende personeel hebben en echte activiteiten ontplooien in Nederland om in aanmerking te komen voor een belastingafspraak is een goede stap om belastingontwijking tegen te gaan.'
Oxfam Novib heeft er lang voor gepleit dat de voorwaarden voor belastingafspraken met grote bedrijven (zogenaamde rulings) aangepast moesten worden. Zo is er momenteel veel te weinig publieke transparantie over de belastingafspraken en kunnen ook brievenbusfirma’s die in Nederland niet of nauwelijks actief zijn gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst. Het risico dat bedrijven de belastingafspraken misbruiken om hun belastingafdracht in Nederland en andere landen te minimaliseren is daardoor groot.
Rijke en arme landen verliezen nu jaarlijks miljarden door belastingontwijking door multinationals. Vrouwen en meisjes, vooral degene die al in armoede leven betalen hiervoor de hoogste prijs. Zij betalen hoge kosten voor basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs, zaken die juist zij extra hard nodig hebben om uit de armoede te komen. Er zijn nog veel stappen die Nederland moet zetten om belastingontwijking tegen te gaan en eerlijke belastingafdracht door bedrijven te verzekeren.
Zeer opvallend is dat bij de aanvraag van een belastingafspraak straks in detail gaat worden gekeken naar de aanwezigheid in Nederland. Activiteiten, kosten, personeel en de geldstromen moeten bijvoorbeeld met elkaar in verhouding staan. Het beoordelen van de specifieke aanwezigheid van een bedrijf in Nederland voor het afgeven van een ruling gaat veel verder dan de aanwezigheidseisen die gelden bij andere recent aangekondigde maatregelen die moeten voorkomen dat multinationals winsten parkeren in belastingparadijzen.
Berkhout: 'Ook bij andere maatregelen tegen belastingontwijking zou Nederland veel kritischer moeten kijken naar de economische aanwezigheid van multinationals. Voor multinationals met miljardenwinsten is een one-size-fits-all-eis als 100.000 euro aan gekwalificeerd personeel immers een lachertje. Het aantal personeel moet in verhouding staan tot de omvang en activiteiten van een bedrijf.'
Van de belastingafspraken met multinationals wordt straks een geanonimiseerde samenvatting gepubliceerd.
Berkhout: 'Hoe zinvol de publicatie van de samengevatte belastingafspraken gaat zijn zal afhangen van de inhoud. Deze moet dan wel alle informatie bevatten die nodig is om te beoordelen of er sprake is van belastingontwijking. Bij de nadere invulling moet dus nog blijken hoe serieus het kabinet bereid is belastingontwijking via rulings aan te pakken.'
Laatste nieuws over belastingontwijking
-
22 januari 2025 PersberichtBijna 2/3 van ondervraagde miljonairs vindt invloed superrijken op regering Trump bedreiging voor stabiliteit wereld
Ruim 70 procent van ondervraagde miljonairs is het ermee eens dat de superrijken de publieke opinie onevenredig beïnvloeden door controle over media, de wet in hun eigen voordeel gebruiken en toegang kopen tot politici.
Lees meer
-
20 januari 2025 NieuwsNieuw rapport: nog meer superrijken erbij – en niet omdat ze zo hard hebben gewerkt
Terwijl het vermogen van miljardairs vorig jaar met 2 biljoen (een 2 met 12 nullen!) dollar steeg en er 4 miljardairs per week bijkwamen, leeft 44% van de bevolking onder de armoedegrens. Dat komt niet omdat de superrijken zoveel harder werken dan jij, maar dankzij een oneerlijk economisch systeem dat geworteld is in het kolonialisme en nog steeds doorwerkt in het heden. Dit jaar dankt een meerderheid van de miljardairs voor het eerst hun rijkdom aan erfenissen, niet aan eigen inspanning. Tijd om de welvaart beter te verdelen, te beginnen met een eerlijker belastingstelsel.
Lees meer
-
20 januari 2025 Persbericht10 rijkste mannen bijna $100 miljoen per dag rijker - 3,5 miljard mensen leven in armoede
Oxfam lanceert haar nieuwe ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’: vorig jaar steeg het vermogen van miljardairs met $ 2 biljoen - een twee met twaalf nullen. Dit komt overeen met ongeveer $ 5,7 miljard per dag. De 10 rijkste mannen zijn ieder in 2024 gemiddeld met bijna $ 100 miljoen per dag rijker geworden, vooral door de enorme waardestijging van hun aandelen. Tegelijkertijd leeft bijna de helft van de wereldbevolking onder de armoedegrens van 6,85 dollar per dag. Dit gaat om 3,5 miljard mensen. Vorig jaar zijn er wereldwijd voor het eerst meer nieuwe miljardairs bijgekomen door erfenissen dan door eigen inspanning en ondernemerschap.
Lees meer
-
19 november 2024 PersberichtNederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking
Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld $ 348 miljard per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen. Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.
Lees meer