Klimaatplan 2024: onze boodschap aan de regering
Blog door Tim Zijlstra, klimaatcampaigner bij Oxfam Novib
Het komende jaar werkt de regering aan een Klimaatplan 2024. Daarin staat wat de regering de komende 10 jaar doet om klimaatverandering tegen te gaan. Wat kunnen we verwachten? En wat gaat Oxfam Novib doen? We praten je bij.
Code rood voor het klimaat
Eerst even de stand van zaken. De Tweede Kamerverkiezingen brachten geen goed nieuws voor het klimaat. De toon werd al gezet tijdens de verkiezingscampagne, waarin de klimaatcrisis nauwelijks aan de orde kwam. Maar de echte schok kwam met de uitslag: de partij die veruit het grootste werd wil alle klimaatmaatregelen door de shredder halen. Een slechtere uitkomst was nauwelijks denkbaar. De klimaatcrisis wacht niet, die dendert gewoon door.
Nog steeds een groene meerderheid
Gelukkig is er ook iets beter nieuws: deze maand bleek dat er nog steeds een ruime Kamermeerderheid is voor de klimaatwet die stelt dat Nederland voor 2030 zijn CO2-emissies met 55% moet terugbrengen (ten opzichte van 1990). 110 van de 150 zetels zijn hier vóór. Alleen de partijen PVV, FVD en JA21 willen afstand doen van internationale klimaatafspraken. Daarnaast is er ook in de nieuwe Tweede Kamer veel aandacht voor klimaatrechtvaardigheid, de noodzaak dat (in de woorden van demissionair Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten) “de lusten en lasten van de benodigde transities eerlijk worden verdeeld.” Met andere woorden: de kosten van de energietransitie mogen niet op het bord van de laagste inkomens terecht komen.
Klimaatrechtvaardigheid: goed voor iedereen
Oxfam Novib vindt de aandacht voor klimaatrechtvaardigheid heel goed, maar vraagt daarbij van politici dat ze wat meer voorbij onze landsgrenzen kijken. Waar de verschillende duurzaamheidtransities een fikse uitdaging zijn voor Nederland, geldt dat nog meer voor kwetsbare landen. “De lasten eerlijk verdelen” betekent volgens ons ook dat de veroorzakers van de klimaatcrisis (rijke landen waaronder ook Nederland) de grootste verantwoordelijkheid dragen om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Dat Nederland deze verantwoordelijkheid erkent en neemt is trouwens ook in ons eigen belang. Al langer zien we dat steun voor klimaatactie in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen afkalft omdat rijke landen treuzelen met het terugdringen van hun CO2-emssies en kwetsbare landen te weinig (financieel) ondersteunen bij de transitie naar koolstofvrije economieën.
Oxfam Novib blijft daarom toezien op een Nederlands Klimaatplan 2024 dat ambitieus en rechtvaardig is. Want de strijd tegen klimaatverandering gaan we alleen winnen als we allemaal meedoen.
Lees hier de reactie van Oxfam Novib op de internetconsultatie over het Klimaatplan 2024
Verder lezen
-
11 december 2024 NieuwsGrootste klimaatrechtszaak ooit in Den Haag
Door klimaatverandering dreigen eilandstaten zoals Vanuatu te verdwijnen in de golven. Daarom kwamen jongeren uit deze eilanden in actie, mede gesteund door Oxfam Novib. Ze stapten naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag met de cruciale vraag: zijn rijke, vervuilende landen verplicht om actie te ondernemen tegen klimaatverandering?
Lees meer
-
6 november 2024 NieuwsMinister Hermans faalt in zowel visie als daadkracht voor het halen van onze klimaatdoelen
Vandaag verdedigt de Minister van Klimaat en Groene Groei haar begroting in de Tweede Kamer. Ze zal het niet makkelijk krijgen. In de recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV) wijst het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) erop dat door falend overheidsbeleid de kans verkeken is dat Nederland de klimaatdoelen in 2030 gaat halen. Als de Minister haar klimaatdoel nog wil halen, moet zij de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 nog veel meer terugdringen, met 24 megaton. Dat staat bijna gelijk aan de totale CO2-uitstoot van het Nederlandse wegverkeer in 2023.
Lees meer
-
28 oktober 2024 NieuwsMiljardairs stoten in 90 minuten méér CO2 uit dan de meeste mensen in hun leven
Even met je privéjet naar Ibiza of een paar miljoen investeren in een winstgevend oliebedrijf. Voor de superrijken is dit heel normaal – maar hun levensstijl, en vooral investeringen, vernielen onze aarde. Het is al langer bekend dat de rijkste 1% véél meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde persoon op aarde. Het nieuwste Oxfam-rapport ‘Carbon Inequality Kills’ bewijst dit opnieuw. Daarom blijven wij zeggen: de grote klimaatvervuilers moeten betalen.
Lees meer
-
21 december 2023 NieuwsING scherpt klimaatbeleid aan na VN-klimaattop en door maatschappelijke druk
Deze week heeft ING aangekondigd om (upstream) olie- & gasfinanciering uit te faseren tegen 2040 en financiering voor hernieuwbare energie te verdriedubbelen tegen 2025. Dat is mooi nieuws van de grootste financier van fossiele energie in Nederland. Druk van maatschappelijke organisaties heeft bijgedragen aan deze versnelling, maar er zijn addertjes onder het gras. Die druk blijft dus voorlopig nodig. Extinction Rebellion (XR) heeft al aangekondigd bij haar besluit te blijven op 30 december de snelweg te gaan blokkeren bij het hoofdkantoor van ING. Ook Oxfam Novib vindt dat ING nog meer stappen moet zetten.
Lees meer