Nauwelijks nog eten na 1 jaar oorlog in Jemen
- 24 maart 2016
Een jaar lang nu regeren in Jemen angst, honger en oorlog. De wereld kijkt de andere kant op. Of landen gooien olie op het vuur door wapens te leveren. Het leven van 21 miljoen mensen wordt met de dag problematischer. Aan alles is gebrek, van eten tot brandstof.
Van oorlog naar honger
Jemen gaat gebukt onder voortdurende luchtaanvallen en willekeurige beschietingen. ‘Bommen op markten, bruiloften, ziekenhuizen en scholen – in Jemen speelt zich een grote en vergeten tragedie af. De internationale gemeenschap laat het hier faliekant afweten’, vertelt Annick van Lookeren Campagne, humanitair beleidsadviseur van Oxfam Novib. Gemiddeld vallen er 113 slachtoffers per dag. Vaak onschuldige burgers.
Zoals de dochter van Tawfiq. Ze was nog maar 12 jaar. De grote dromen die hij voor haar had, werden in een klap weggevaagd. Hij zag haar als lerares, die kinderen zou leren over vrede. Die kans heeft ze nooit gehad. ‘Ik kon haar niet redden. Niet eens begraven. Ze ligt onder de ruïnes, misschien wel voor altijd.’
Tawfiq vluchtte met zijn gezin. Een gevaarlijke tocht, waar ze voortdurend werden belaagd door raketten. Het duurde dagen voor hij zichzelf en de rest van zijn gezin in veiligheid kon brengen. Hoewel, veilig? Misschien voor de bommen, maar niet voor de hongersnood die het land teistert. Hij is alles kwijt geraakt. Zijn geld, zijn bezittingen en ook de mogelijkheid tot nieuwe inkomsten.
Zijn motor waarmee hij voorheen geld verdiende is kapot geschoten. Hij probeert wel werk te vinden, maar komt vaak met lege handen thuis. Zelfs eten voor de baby zit er niet in.
Een humanitaire ramp
Dezelfde situatie geldt voor vele anderen in Jemen. Er is weinig eten, vaak alleen granen en zelfs dat dreigt te verdwijnen. Internationale banken zijn door de burgeroorlog steeds minder geneigd krediet te verstrekken, lokale bedrijven en markten zijn grotendeels door de oorlog vernietigd. Dit is zorgelijk, want Jemen is afhankelijk van ingevoerde producten. 90 procent van haar voedsel is geïmporteerd. De paar boerderijen die er zijn kampen met brandstoftekorten en kunnen nog amper iets verbouwen.
Hierdoor is het eten in Jemen onbetaalbaar geworden. ‘De honger doet verschrikkelijk pijn,’ vertelt Um Ali. Nadat haar huis volledig was vernietigd, is zij net als Tawfiq op de vlucht geslagen. ‘Ik lig ’s nachts wakker en kan alleen aan eten denken, wat ik niet heb. Mijn kinderen leiden constant honger, dat is moeilijk om te zien.’
Families moeten geld lenen om eten te kopen. Deze schulden kunnen ze niet betalen, waardoor die alsmaar groter worden en kredietverstrekkers steeds minder arme gezinnen helpen. Er is in 2016 $1,8 miljard nodig voor humanitaire hulp om de grootste noden te verlichten. Hiervan is slechts 12% binnen. Dit is onacceptabel. De crisis in Jemen is een van de grootste van dit moment, maar de internationale aandacht is minimaal.
Hoe lossen we dit op?
Er is geen militaire oplossing voor Jemen. Oxfam Novib is er van overtuigd dat voor het conflict in Jemen een politieke oplossing nodig is die alleen via onderhandelingen bereikt kan worden. Daarom sporen wij regeringen aan om;
- de strijdende partijen op te roepen tot een politieke oplossing van de crisis.
- de vredesonderhandelingen volop steun te geven.
- het leveren van wapens en militaire ondersteuning aan alle partijen te stoppen.
Wat is er precies aan de hand?
Jemen is het armste land in het Midden-Oosten. Inwoners zitten gevangen in een ijzeren greep van politieke onrust, geweld en steeds hogere olie- en voedselprijzen. In maart 2015 is het gewapend conflict geëscaleerd nadat rebellen de macht grepen. Lees hier meer over de situatie in Jemen.