Jemen: roep om vrede
In Jemen is het moeilijk overleven. Door de oorlog die in 2014 uitbrak, zijn water en eten schaars of onbetaalbaar. Wij verlenen noodhulp met onder meer water, voedsel en onderdak. We spreken overheden aan die wapens leveren aan de strijdende partijen. En dringen aan op beëindiging van het geweld.
Voedselonzekerheid
Miljoenen Jemenieten staan op de rand van hongersnood. Een grote meerderheid van de bevolking is afhankelijk van noodhulp. Bijna al het voedsel in Jemen moet worden geïmporteerd. Nog eens miljoenen mensen hebben hun huis moeten ontvluchten voor het geweld.
Een complex conflict
Omdat er heel veel partijen en landen betrokken zijn bij het conflict, is de weg naar vrede lang en ingewikkeld. Gewone mensen zijn daar het slachtoffer van. Sluiting van vliegvelden en havens leidt tot voedsel- en brandstoftekorten. Door vervuild drinkwater is er een groot risico op cholera en andere ziektes.
Op weg naar vrede
Natuurlijk zijn inwoners van Jemen pas écht veilig als de oorlog stopt. We roepen de betrokken partijen én de internationale gemeenschap op zich daarvoor in te zetten:
- Staakt-het-vuren zodat het bloedvergieten stopt
- Werk met diplomatie aan een structurele oplossing
- Noodhulp mag nooit worden gehinderd. Vertraging, omleiding of het tegenhouden van hulp is streng verboden door het internationaal humanitair recht
- Bescherm vrouwen en kinderen tegen seksueel geweld
- Betrek vrouwen in het vredesproces. Inclusieve vredesonderhandelingen houden langer staand. Bovendien hebben vrouwen in Jemen er recht op om mee te doen.
Zo helpen wij
We verlenen al jarenlang levensreddende noodhulp aan miljoenen Jemenieten. We zorgen voor eten, water, medicijnen en bouwen sanitaire voorzieningen om uitbraken van besmettelijke ziektes te voorkomen. We werken samen met Jemenitische organisaties om het het maatschappelijk middenveld teversterken. Ook zetten we veiligheid en vrouwenrechten op de agenda van politieke en religieuze leiders in Jemen.
Onze projecten in Jemen
Nieuwsberichten Jemen
-
26 maart 2024 PersberichtMilitarisering Rode Zee brengt Jemenieten op rand van hongersnood en verkleint vrede regio
De huidige militarisering van de Rode Zee draagt niet alleen bij aan de groeiende humanitaire crisis in Jemen maar ook aan verdere destabilisering in de regio. De oorlog in Jemen brak negen jaar geleden uit tussen de regeringstroepen gesteund door een Saoedische militaire coalitie en de Houthi’s. Ondanks dat er in 2022 al een einde aan het tijdelijke staakt-het-vuren kwam, bleef het de afgelopen maanden relatief rustig. De oorlog laaide weer op door de recentelijke militaire activiteiten van de Houthi’s in de Rode Zee en de bombardementen daarop van de VS en het VK. Een duurzame oplossing voor de oorlog raakt steeds verder uit het zicht.
Lees meer
-
23 maart 2023 PersberichtOxfam Novib: Na acht jaar oorlog staat Jemen op rand van de economische afgrond
Nu Jemen haar negende oorlogsjaar ingaat, is de bevolking het slachtoffer van een verwoestende humanitaire crisis, zo lijden meer dan twee miljoen kinderen aan acute ondervoeding.
Lees meer
-
8 maart 2023 BlogSpeaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in Jemen
Jemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
Lees meer
-
10 januari 2023 NieuwsBritse en Amerikaanse wapens maken burgerslachtoffers in Jemen
Een nieuw rapport van Oxfam Novib wijst uit dat Britse en Amerikaanse wapens veelvuldig worden gebruikt om burgerdoelen te bestoken.
Lees meer