Oxfam Amerika onderzoek: Farmaceuten spekken aandeelhouders met belastingkorting
Belastingkortingen die farmaceutische bedrijven vorig jaar van de regering Trump hebben ontvangen, zijn vooral ingezet voor het dik belonen van hun aandeelhouders. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Oxfam Amerika.
1,7 miljard dollar
Het gaat om de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson, Pfizer, Merck en Abbott. Alleen al dankzij de verlaging van de winstbelasting hadden deze vier bedrijven vorig jaar een voordeel van 1,7 miljard dollar. De bedrijven hebben de belastingvoordelen vooral gebruikt voor het verhogen van uitkeringen aan hun aandeelhouders, terwijl uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling gelijk bleven.
Gewone burgers de dupe
Het rapport benadrukt dat niet alleen patiënten in de VS de dupe zijn, maar dat de VS met de belastingkortingen de internationale belastingrace naar de bodem versterkt. De positieve effecten van deze belastingconcurrentie tussen landen zijn ver te zoeken. Bovendien wordt de rekening ook nog eens doorgeschoven naar burgers in de vorm van hogere btw, of het achterblijven van investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de bedrijven, ondanks de verlaagde winstbelasting in de VS, niet zijn gestopt met belastingontwijkingspraktijken. De vier grote farmaceutische bedrijven verstrekken zeer beperkte informatie in hun jaarrekening over hun wereldwijde fiscale planningspraktijken. Maar we zien wel dat van de 83 nieuwe dochterondernemingen die deze bedrijven in 2018 creëerden, 22 zich bevinden in belastingparadijzen.
Beloftes zijn niet uitgekomen
Ondanks de belofte dat de belastingkorting economische welvaart zou stimuleren, banen zou creëren en belastingontwijking zou stoppen, zie we dat farmaceutische bedrijven nog steeds gebruik maken van belastingparadijzen; nog steeds té hoge prijzen vragen voor hun medicijnen en met hun extra winst vooral aandeelhouders spekken in plaats van investeringen in levensreddende medicijnen te verhogen. De claims achter de verlaging van de vennootschapsbelastingen zijn vooralsnog niets anders dan fabels gebleken, met grote negatieve gevolgen.
Stop belastingontwijking door multinationals
Wij roepen iedereen op om samen met ons een einde aan belastingontwijking te eisen. Door internationale belastingontwijking lopen arme landen elk jaar zo’n 100 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Terwijl Oxfam in Amerika daar campagne voert voor eerlijke belastingen, moet ook de Nederlandse overheid stappen nemen tegen schadelijk belastingbeleid en tegen de belastingrace naar de bodem. Doe mee; teken de petitie of lees meer over onze strijd tegen belastingontwijking.
Petitie; stop belastingontwijking
Leuker kunnen we 't niet maken. Wel eerlijker.
Teken de petitie en eis verandering
Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Oxfam Novib jou telefonisch benaderen voor giftverzoeken of updates rondom lopende campagnes. Bekijk onze privacyverklaring.
Tijdlijn
-
22 januari 2025 PersberichtBijna 2/3 van ondervraagde miljonairs vindt invloed superrijken op regering Trump bedreiging voor stabiliteit wereld
Ruim 70 procent van ondervraagde miljonairs is het ermee eens dat de superrijken de publieke opinie onevenredig beïnvloeden door controle over media, de wet in hun eigen voordeel gebruiken en toegang kopen tot politici.
Lees meer
-
20 januari 2025 NieuwsNieuw rapport: nog meer superrijken erbij – en niet omdat ze zo hard hebben gewerkt
Terwijl het vermogen van miljardairs vorig jaar met 2 biljoen (een 2 met 12 nullen!) dollar steeg en er 4 miljardairs per week bijkwamen, leeft 44% van de bevolking onder de armoedegrens. Dat komt niet omdat de superrijken zoveel harder werken dan jij, maar dankzij een oneerlijk economisch systeem dat geworteld is in het kolonialisme en nog steeds doorwerkt in het heden. Dit jaar dankt een meerderheid van de miljardairs voor het eerst hun rijkdom aan erfenissen, niet aan eigen inspanning. Tijd om de welvaart beter te verdelen, te beginnen met een eerlijker belastingstelsel.
Lees meer
-
20 januari 2025 Persbericht10 rijkste mannen bijna $100 miljoen per dag rijker - 3,5 miljard mensen leven in armoede
Oxfam lanceert haar nieuwe ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’: vorig jaar steeg het vermogen van miljardairs met $ 2 biljoen - een twee met twaalf nullen. Dit komt overeen met ongeveer $ 5,7 miljard per dag. De 10 rijkste mannen zijn ieder in 2024 gemiddeld met bijna $ 100 miljoen per dag rijker geworden, vooral door de enorme waardestijging van hun aandelen. Tegelijkertijd leeft bijna de helft van de wereldbevolking onder de armoedegrens van 6,85 dollar per dag. Dit gaat om 3,5 miljard mensen. Vorig jaar zijn er wereldwijd voor het eerst meer nieuwe miljardairs bijgekomen door erfenissen dan door eigen inspanning en ondernemerschap.
Lees meer
-
19 november 2024 PersberichtNederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking
Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld $ 348 miljard per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen. Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.
Lees meer
-
29 oktober 2024 PersberichtOxfam Novib lanceert nieuwe belastingontwijking-game ‘Ren je rijk’
Eén dag na publicatie van de nieuwe Quote 500 lanceert Oxfam Novib vandaag de online arcadegame Ren je rijk. Het grote nieuws van de Quote 500 is dat de allerrijksten afgelopen jaar weer vijf procent rijker zijn geworden. De game laat de speler zien hoe eenvoudig het is als je al rijk bent om nog rijker te worden. Dit heeft vooral te maken met het oneerlijke belastingsysteem in Nederland dat de superrijken bevoordeelt. Zo betalen de superrijken maar gemiddeld 20-30% belasting terwijl de gewone Nederlander circa 40% moet betalen. Dit leidt tot groeiende ongelijkheid in Nederland. De game speelt met verschillende onderdelen zoals erfbelasting, box 2 en 3, dividenduitkeringen en slimme tips van financiële Zuidas-adviseurs, met maar één doel: zo weinig mogelijk belasting betalen. De speler kan via de game ook Oxfam Novib's oproep Belast de Superrijken, gericht aan politiek Den Haag, steunen.
Lees meer
-
21 oktober 2024 PersberichtZorgelijke wereldwijde bezuinigingen op publieke voorzieningen, ongelijkheid neemt toe
Negen van de tien landen voert een bezuinigingsbeleid dat de wereldwijde economische ongelijkheid naar alle waarschijnlijkheid vergroot. In totaal heeft 84 procent van de landen bezuinigd op investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen, zo blijkt uit de nieuwe Commitment to Reducing Inequality Index 2024. Daarin zijn 164 landen beoordeeld op hun beleid op o.m. publieke voorzieningen, belastingen en werknemersrechten - beleid dat centraal staat bij het terugdringen van ongelijkheid. Voor het eerst sinds het begin van de Index in 2017 heeft een meerderheid van de landen op deze criteria een achterstand opgelopen. Dit wakkert de economische ongelijkheid wereldwijd verder aan. De ongelijkheidsindex, opgesteld door Oxfam en Development Finance International, wordt gepubliceerd voorafgaand aan de jaarvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds die deze week plaatsvinden.
Lees meer