oxfam waarschuwt voor biobrandstof
- 26 november 2012
Biobrandstoffen helpen nauwelijks tegen de uitstoot van broeikasgassen. Maar ze drijven wel de voedselprijzen omhoog, veroorzaken honger en verjagen mensen in ontwikkelingslanden van hun akkers.
Foto:Emma Walsh/Oxfam |
Biobrandstoffen helpen nauwelijks tegen de uitstoot van broeikasgassen. Maar ze drijven wel de voedselprijzen omhoog, veroorzaken honger en verjagen mensen in ontwikkelingslanden van hun akkers.
Dit blijkt Uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport Voedsel in de tank!? Maar liefst 60 procent van de landaankopen in de laatste tien jaar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is bestemd voor de productie van biobrandstoffen. Nederland past daar negen keer in! Vaak worden bestaande landrechten van lokale boeren niet gerespecteerd door grote, internationale bedrijven die het land op willen kopen.
voedselprijzen stijgen
De prijzen van maïs en soja bereikten de afgelopen zomer recordhoogtes, deels door extreem weer en het mislukken van oogsten, maar ook omdat veel van de oogst bestemd was voor biobrandstofproductie. De combinatie van het subsidiëren van biobrandstof en het verplicht stellen van de bijmenging draagt tot circa 30 procent bij aan de stijging van voedselprijzen. Voedsel wordt zo onbetaalbaar en mensen lijden honger.
niet tegen biobrandstof
Oxfam Novib staat achter de verdere ontwikkeling van nieuwe soorten biobrandstof, gemaakt van gebruikte vetten, landbouwafval, planten en algen. Helaas zijn deze nog maar zeer beperkt beschikbaar en wordt er dus vooral voedsel in de tank gegooid. Volgens de Wereldbank zal de productie van 1e generatie biobrandstoffen verantwoordelijk zijn voor een groei van 6 tot 7 miljoen mensen die van minder dan een euro per dag leven in 2020.
Oxfam Novib is gestart met de #biobrandstofactie op biobrandstof.nu. Het verplicht bijmengen van voedsel als biobrandstof moet door Nederland - en de hele EU - worden afgeschaft. Vrijdag 14 december 2012 bezoekt Oxfam Novib biobrandstoffenexpert Sander van Bennekom in Friesland biobrandstoffenproducent Solarsoilsystems. Dit bedrijf in Born gebruikt 2de generatie biobrandstoffen. Van Bennekom gaat hier op bezoek om zich te informeren over de praktijk van kleine biobrandstoffenproducenten.
- Lees meer in het perbericht
- Lees het rapport 'Voedsel in de tank?'
Bron: Oxfam Novib, 26 november 2012