Prinsjesdag: ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar
Ieder jaar, met Prinsjesdag, wordt het budget gepresenteerd. En eerlijk is eerlijk: ieder jaar valt het tegen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is minder dan 0,7% van het totale nationale inkomen van Nederland. Het budget is op dit moment zelfs maar 0.6%, zo laag is het sinds 1974 niet geweest!
Wat je zou denken, maar wat niet gebeurt
Je zou denken: er is genoeg aan de hand in de wereld, en onze economie staat er goed voor: laten we investeren in ontwikkelingssamenwerking. De tijd is er rijp voor. Maar onze regering besluit anders. In een reactie op de nieuwe begroting zegt Farah Karimi: “Het kabinet gaat stoïcijns door met eerder geplande bezuinigingen, terwijl investeringen om armoede en ongelijkheid tegen te gaan, meer dan ooit nodig zijn”. Structurele, lange termijn investeringen zijn nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) te halen, en om de grondoorzaken van ontheemding aan te pakken.
Investeer in een toekomst voor de allerarmsten
Ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar. Het is het verschil tussen kansloze of een hoopvolle toekomst. Helaas besteedt Nederland het kleine beetje budget dat er nog is ook niet altijd aan zinvolle zaken. Zo geeft Nederland een groot deel van het budget uit in Nederland zelf, bijvoorbeeld aan soms leegstaande AZCs en de opvang van asielzoekers of subsidieert het (Nederlandse) bedrijven. Nu bekend is geworden dat de wereldwijde honger voor het eerst sinds lange tijd weer is toegenomen, wordt het tijd dat Nederland haar hulpbudget weer investeert waar het hoort: bij de allerarmsten. Als landen zoals Nederland nu niet doorpakken en investeren in ontwikkeling kan dat de enorme successen die in het verleden door hulp zijn bereikt terugdraaien. De terugkeer naar de 0.7% is daarom een cruciale opdracht voor de onderhandelaars in de formatie.
Investøren
Gisteren maakte de Zweedse overheid haar budget voor 2018 bekend. Wat blijkt: de Zweden blijven wel consequent investeren in ontwikkelingssamenwerking.
Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Want ontwikkelingssamenwerking levert. Opgeven niet.
#Prønsjesdågge
— Oxfam Novib (@oxfamnovib) 18 september 2017
OS-budget Zweden stijgt naar 1% in 2018. Benieuwd of wij morgen dit goede voorbeeld volgen!https://t.co/lKbszhtZMC pic.twitter.com/JrQdZeZmsC
Lees meer
-
22 januari 2025 PersberichtBijna 2/3 van ondervraagde miljonairs vindt invloed superrijken op regering Trump bedreiging voor stabiliteit wereld
Ruim 70 procent van ondervraagde miljonairs is het ermee eens dat de superrijken de publieke opinie onevenredig beïnvloeden door controle over media, de wet in hun eigen voordeel gebruiken en toegang kopen tot politici.
Lees meer
-
20 januari 2025 NieuwsNieuw rapport: nog meer superrijken erbij – en niet omdat ze zo hard hebben gewerkt
Terwijl het vermogen van miljardairs vorig jaar met 2 biljoen (een 2 met 12 nullen!) dollar steeg en er 4 miljardairs per week bijkwamen, leeft 44% van de bevolking onder de armoedegrens. Dat komt niet omdat de superrijken zoveel harder werken dan jij, maar dankzij een oneerlijk economisch systeem dat geworteld is in het kolonialisme en nog steeds doorwerkt in het heden. Dit jaar dankt een meerderheid van de miljardairs voor het eerst hun rijkdom aan erfenissen, niet aan eigen inspanning. Tijd om de welvaart beter te verdelen, te beginnen met een eerlijker belastingstelsel.
Lees meer
-
20 januari 2025 Persbericht10 rijkste mannen bijna $100 miljoen per dag rijker - 3,5 miljard mensen leven in armoede
Oxfam lanceert haar nieuwe ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’: vorig jaar steeg het vermogen van miljardairs met $ 2 biljoen - een twee met twaalf nullen. Dit komt overeen met ongeveer $ 5,7 miljard per dag. De 10 rijkste mannen zijn ieder in 2024 gemiddeld met bijna $ 100 miljoen per dag rijker geworden, vooral door de enorme waardestijging van hun aandelen. Tegelijkertijd leeft bijna de helft van de wereldbevolking onder de armoedegrens van 6,85 dollar per dag. Dit gaat om 3,5 miljard mensen. Vorig jaar zijn er wereldwijd voor het eerst meer nieuwe miljardairs bijgekomen door erfenissen dan door eigen inspanning en ondernemerschap.
Lees meer
-
19 november 2024 PersberichtNederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking
Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld $ 348 miljard per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen. Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.
Lees meer