Ruim 6 miljard euro (!) aan belasting ontweken via Nederland sinds de verkiezingen
Schokkend: sinds de Tweede Kamerverkiezingen is er naar schatting al meer dan 6 miljard euro aan belasting ontweken via Nederland. En elke seconde komt daar zo’n 1000 euro bij. Dat moet stoppen! De kabinetsformatie biedt de uitgelezen kans om een eind te maken aan belastingparadijs Nederland. Hoog tijd voor een blauwe envelop voor de multinationals!
Talloze grote bedrijven maken gebruik van Nederlandse constructies om de winstbelasting te omzeilen, vaak door gebruik te maken van een zogenaamde brievenbusfirma. Dankzij dit trucje staat ons land op de vierde plaats op de ranglijst van grootste belastingparadijzen wereldwijd. Een eer waarvoor we liever bedanken. Want door belastingontwijking lopen armere landen jaarlijks miljarden aan inkomsten mis. Geld dat zij goed kunnen gebruiken om onderwijs en zorg te financieren.
Maak een eind aan belastingontwijking
Daarom komen we in actie met de coalitie #StopBelastingparadijsNL. Tijd voor maatregelen die een einde maken aan deze sluitroutes! Op woensdag 2 juni nodigden we Kamerleden uit om een symbolische blauwe envelop te posten aan multinationals. De inhoud: nieuwe belastingregels om zich aan te houden. Met acties als deze vragen we de formerende partijen om belastingontwijking via Nederland aan te pakken. De door ons opgestelde regels kunnen ze zo meenemen in het regeerakkoord.
Inzet
G7 komt met minimumbelasting, maar is dit genoeg?
Een ‘historische deal', zo wordt het onlangs overeengekomen belastingakkoord door de G7 genoemd. Om belastingontwijking tegen te gaan, hebben de rijke landen afgesproken dat multinationals minimaal 15 procent winstbelasting moeten betalen.
Een belangrijk signaal dat de belastingrace naar de bodem voorbij moet zijn. Maar dit minimumbelastingtarief is te laag, vinden Esmé Berkhout, beleidsadviseur bij Oxfam Novib, en Arnold Merkies van Tax Justice Nederland. Arme landen profiteren er bovendien nauwelijks van, schrijven zij in Trouw. Lees het hele opiniestuk hier.