Wat hebben levensverzekeraars en Jemen met elkaar te maken?
In Jemen voltrekt zich één van de grootste humanitaire rampen van dit moment. 14 miljoen mensen staan aan de rand van hongersnood. Er heerst een grote cholera-epidemie. 3 miljoen mensen zijn op de vlucht en 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp en bescherming om te overleven.
Het pijnlijke aan deze humanitaire ramp is dat hij door mensen wordt veroorzaakt. Door de aanhoudende oorlog is eten onbetaalbaar, schoon drinkwater schaars en moeten mensen noodgedwongen hun huis verlaten.
Het aandeel van levensverzekeraars
Aegon, Allianz (AllSecur), APG (Loyalis), Legal and General, Generali en Nationale Nederlanden zijn grote spelers in de Nederlandse verzekeringswereld. Samen beleggen zij ruim 3,6 miljard bij de 5 grootste wapenproducenten ter wereld, blijkt uit onderzoeken van de Eerlijke Verzekeringswijzer (zie hier en hier).
Die leveren óók aan Saoedi-Arabië. Het is een zeer reëel risico, dat die wapens worden gebruikt voor ernstige schendingen van mensenrechten in Jemen.
Luchtaanvallen door Saoedi-Arabië
Een door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie voert sinds 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. Hoewel Nederland - terecht - sinds 2016 een restrictief wapenexportbeleid hanteert krijgt Saoedi-Arabië nog steeds op grote schaal steun uit Westerse landen.
Nu blijkt dat Aegon en Allianz het geen uitsluitingsgrond vinden voor investeringen in wapenbedrijven, als er een zeer reëel risico is dat die wapens worden ingezet bij de schendingen van het humanitair recht in Jemen. Dit is onacceptabel.
Vrede is noodzakelijk
Als we nu niets doen, dan zijn de inwoners van Jemen nooit écht veilig. We roepen de betrokken partijen én de internationale gemeenschap op zich daarvoor in te zetten:
- Staakt-het-vuren zodat het bloedvergieten stopt
- Werk met diplomatie aan een structurele oplossing
- Sta noodhulp toe
- Bescherm vrouwen en kinderen tegen seksueel geweld
- Betrek vrouwen in het vrede- en veiligheidsproces
Lees meer over de situatie in Jemen
Zo helpen wij
Met noodhulp redden we levens. Sinds juli 2015 bereikten we al meer dan 3 miljoen mensen met levensreddende noodhulp. We zorgen voor eten, water, medicijnen en bouwen sanitaire voorzieningen om uitbraken van besmettelijke ziektes te voorkomen. We bevorderen actief burgerschap en versterken het maatschappelijk middenveld. Ook zetten we veiligheid en vrouwenrechten op de agenda van politieke en religieuze leiders in Jemen.