Tijdlijn keyword
Meer over Uganda
-
Een organisatie vóór gevluchte mensen... dóór gevluchte mensenDe wereld lijkt soms een plek vol ellende, maar overal staan mensen op om daar verandering in te brengen. Neem John Jal Dak - ruim tien jaar geleden vluchtte hij naar Uganda vanwege de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Nu is hij internationaal bekend vanwege zijn inzet voor mensen op de vlucht, met een organisatie dóór en vóór vluchtelingen. De Obama Foundation noemde hem in 2022 zelfs één van de Leaders of Africa. We spreken hem over zijn levensverhaal, organisatie en motivatie. “Het is hard werken, maar de resultaten zijn het waard.”
-
Ugandese jongeren eisen verandering met hun kunstKunst is niet alleen mooi, het is ook een vorm van zelfexpressie of zelfs activisme. Dit laatste noemen we artivisme. Van films tot literatuur en schilderijen: op een laagdrempelige manier stellen ze maatschappelijke problemen aan de kaak. Ons programma ‘Stories 4 Change’ brengt jonge creatievelingen uit Uganda, Zuid-Afrika, Bangladesh, Cambodja en de Filipijnen samen. Zij leren om hun verhalen om te zetten in prosa, podcasts, foto's of kunst. Zodat hun landgenoten én de rest van de wereld ook ermee kan kennismaken. We nemen een kijkje bij het project in Uganda.
-
Waarom multinationals geen winstbelasting betalen en hoe wij dat aanpakkenPhilips en Shell, twee multinationals die geen winstbelasting betalen in Nederland. Maar waarom betalen zij geen winstbelasting, en wat heeft dat voor impact op jou en de rest van Nederland en sterker nog, op de rest van de wereld?
-
Kookpot voor vluchtelingenZuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda zaten zonder brandhout. Samen met Oxfam Novib bedachten ze een duurzame oplossing: een kookpot die brandt op zelfgemaakte briketten.