5 redenen om te stemmen voor gelijkheid
Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke kans om te kiezen voor gelijkheid en een meer rechtvaardig, menselijk beleid. Want het gaat niet goed met de wereld. En jouw stem telt. Vijf redenen waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen.
De tijd dringt
Op dit moment zijn er over de hele wereldcrises die niet kunnen wachten. Extreem weer met recordtemperaturen en overstromingen. Mensen die vluchten voor klimaatverandering en conflict, maar tegen de dodelijke grenzen van Europa aan lopen. De inkomenskloof tussen arm en rijk die alleen maar toeneemt. Genderongelijkheid en haat tegen de LHBTQIA+ gemeenschap. Het zijn crises die met elkaar verbonden zijn, en waar we nu voor in actie moeten komen.
Een van de manieren om in actie te komen, is door te stemmen. Stem tijdens de verkiezingen tegen de ongelijkheid waar zoveel mensen op dit moment onder lijden. Vijf redenen om dat te doen:
1. De Europese grenzen zijn een van de dodelijkste ter wereld
Mensen op de vlucht die Europa proberen te bereiken, bekopen dat regelmatig met de dood. Dat komt ook door Nederlands beleid, waarbij de regering migratiedeals vol mensenrechtenschendingen sluit. Het is tijd voor een beleid dat de rechten en waardigheid van migranten respecteert. Want iedereen heeft recht op veiligheid.
2. De wereld heeft ambitieus klimaatbeleid nodig (en snel)
Klimaatverandering is een realiteit die onze leefomgeving, manier van leven én toekomst rechtstreeks beïnvloedt. Ook voor ons in Nederland. En het Nederlandse klimaatbeleid schiet tekort. Terwijl de keuzes die we nu maken, allesbepalend zijn. Met sterke klimaatmaatregelen zijn we nu nog op tijd om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden. Maar daarvoor hebben we partijen nodig die bereid zijn om moeilijke beslissingen te nemen om onze planeet en mensen te beschermen.
Wij eisen klimaatrechtvaardigheid en een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 12 november, tien dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, lopen we daarom mee in de Klimaatmars. Kom jij ook?
3. Economische ongelijkheid is een groot probleem
De kloof tussen arm en rijk in Nederland en in de rest van de wereld is groter dan ooit. De welvaart moet eerlijker verdeeld worden. Dit bereiken we door onder andere te investeren in ontwikkelingssamenwerking. Maar ook door belasting te heffen op de rijkste en meest winstgevende bedrijven en vervuilers. En door multinationals die belasting ontwijken harder aan te pakken. Bijdragen aan een meer gelijke verdeling van de welvaart? Stem op een partij die pleit voor eerlijke belastingen!
4. Gendergelijkheid kent alleen maar winnaars
Vrouwen en LHBTQIA+ personen hebben nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Dat is onrechtvaardig en schadelijk. Wij strijden voor een wereld waarin iedereen de vrijheid heeft om hun eigen toekomst te bepalen, ongeacht gender of seksuele geaardheid. Daar hebben we een kabinet voor nodig dat investeert in Feministisch Buitenland Beleid. Want iedereen wint als er meer gelijkheid is. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven beter presteren wanneer ze inzetten op divers en gendergelijk leiderschap. En samenlevingen waarin elke gender gelijk is, zijn veiliger voor iedereen.
5. Te veel bedrijven beschadigen mens en planeet
Wist je dat het in Nederlandse supermarkten barst van de producten die een negatieve impact hebben op mens of milieu? Denk aan arbeiders die worden uitgebuit of gediscrimineerd, of moeten leven van een hongerloon. Of productieprocessen die het milieu vervuilen. Zes politieke partijen dienden een initiatiefwet in die bedrijven verplicht om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen (IMVO). Die wet zou zomer 2023 ingediend worden, maar ligt nu stil. Wij roepen op de wet in 2024 aan te nemen. Wil jij dat ook? Laat je stem dan horen.
Dus: ga stemmen op 22 november!
Tijdens de volgende verkiezingen hebben we de kans om het tij te keren, door te kiezen voor partijen die kijken naar de toekomst en niet alleen naar de kortetermijnwinsten. Die zich inzetten voor gelijkheid en rechtvaardigheid binnen én buiten Nederland.
De vele crises van nu kunnen niet wachten. Stem samen met ons op 22 november voor gelijkheid. En kies voor een ander klimaat - letterlijk en figuurlijk.
Ook interessant
-
20 november 2024 NieuwsOntwikkelingssamenwerking werkt - voor Nederland én miljoenen mensen wereldwijd
Minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wil flink snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Een grote fout! De bezuinigingen doen de impact teniet waar jarenlang hard voor is gewerkt, van vrouwenrechten tot werkgelegenheid. Dit raakt miljoenen mensen wereldwijd. Maar ook voor Nederland zelf zijn de bezuinigingen géén goed idee.
Lees meer
-
6 november 2024 NieuwsMinister Hermans faalt in zowel visie als daadkracht voor het halen van onze klimaatdoelen
Vandaag verdedigt de Minister van Klimaat en Groene Groei haar begroting in de Tweede Kamer. Ze zal het niet makkelijk krijgen. In de recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV) wijst het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) erop dat door falend overheidsbeleid de kans verkeken is dat Nederland de klimaatdoelen in 2030 gaat halen. Als de Minister haar klimaatdoel nog wil halen, moet zij de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 nog veel meer terugdringen, met 24 megaton. Dat staat bijna gelijk aan de totale CO2-uitstoot van het Nederlandse wegverkeer in 2023.
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
-
15 juli 2024 Blog3 fabels over Ter Apel (hint: er is géén asielcrisis)
Het lijkt een trieste (zomer) traditie te worden in ons land: een overvol Ter Apel. We kennen allemaal de beelden van gevluchte mensen die op het gras moesten slapen, in de regen. Is dit onvermijdelijk, omdat er simpelweg te veel mensen naar Nederland komen? Toch niet. Drie fabels over Ter Apel ontkracht.
Lees meer