De mooiste alternatieve reisbestemmingen ter wereld
We reizen wat af. Wist je dat we bijna 5 miljard euro uitgaven aan vakanties in het hoogseizoen van 2016? Afgelopen jaar zal dat vast niet minder zijn geweest. En nu - tijdens de koude, korte winterdagen - is het ontzettend fijn om alvast na te denken over de vakantiebestemming van aankomende zomer.
De vakantiebeurs wordt druk bezocht
Jaarlijks wordt in januari de vakantiebeurs georganiseerd. Met zo'n 100.000 bezoekers en 1000 exposanten is het een drukte van belang. Een trend valt op bij de vakantiebeurs: het gaat vooral om 'persoonlijke' en 'bijzondere' reizen. Op de vakantiebeurs worden dus heel wat onbekende plekken en spannende bestemmingen aangeprezen.
Maar bijzonder is ook dichtbij
Verre reizen zijn prachtig, maar we weten allemaal dat vliegen slecht is voor het milieu. Reizen per trein of met touringcar is minder milieubelastend. Maar ja - tijdens je winterdromen zie je jezelf toch rondlopen op exotische plekken, met weinig toeristen en prachtige natuur.
We kunnen je gerust stellen: deze exotische, bijzondere vakantiebestemmingen zijn dichterbij dan je denkt. Je kunt dus duurzaam reizen en toch veel nieuws ontdekken. Om dit te bewijzen vergelijken we 3 prachtige plekken uit Europa met 3 toeristische bestemmingen in verre landen.
Let op: de CO2-uitstoot is een indicatie en is uitgerekend via Carbonfootprint. De daadwerkelijke uitstoot kan afwijken.
De Blauwe Grot vs. de Gloeiwormengrot
Blauwe Grot
De blauwe grot van Napels ligt in Italië. In de grot wordt je omringd door donkerblauw water. De zon zorgt voor kristalachtig licht en geeft zelfs het dak een mooie blauwe gloed. De grot is een bijzondere ervaring die je nooit zal vergeten.
Hoe lang ben je onderweg?
Als je met het openbaar vervoer reist of met de auto dan ben je tussen de 17 a 20 uur reistijd kwijt (vanaf Amsterdam gezien). Een vliegreis is 2.5 uur.
Uitstoot: 0.21 ton CO2 per retourvlucht.
Gloeiwormengrot
De Gloeiwormengrot vind je in Nieuw-Zeeland. Een stukje verder weg dus. De gloed in deze grot komt van duizenden gloeiwormen in het plafond. Een magisch schouwspel van duizend lichtjes.
Hoe lang ben je onderweg?
De vliegreis duurt langer dan een dag. Namelijk 29 uur. Daarna moet je natuurlijk ook nog naar de grot rijden. Reken dus maar op een dag of 2 voordat je op bestemming bent.
Uitstoot: 2.67 ton CO2 per retourvlucht
De Plitvice watervallen vs. de Victoria Falls
De Plitvice-watervallen
De Plitvice-watervallen liggen in Kroatië. Een steeds populairdere vakantiebestemming. En als je deze watervallen ziet, dan snap je wel waarom. De watervallen worden afgewisseld door heldere meren. Het is even alsof je in een heel andere wereld bent.
Hoe lang ben je onderweg?
Als je met het openbaar vervoer reist of met de auto dan ben je bijna 16 uur onderweg. Het is ook mogelijk om op busvakantie te gaan naar Kroatië. Een vliegreis duurt zo'n 4.5 uur naar Pula (een populaire luchthaven in de zomer).
Uitstoot: 0.18 ton CO2 per vlucht.
Victoria Falls
De Victoria Falls zijn de breedste watervallen van Afrika en vind je in Zambia. Per minuut valt er wel 500 miljoen water naar beneden. Het is een overdonderend aanzicht. (De lokale bevolking noemt de watervallen niet voor niets "de rook die dondert")
Hoe lang ben je onderweg?
Een vlucht duurt minimaal zo'n 12 uur, maar je kunt ook gerust langer dan een dag onderweg zijn. En dan is het nog een behoorlijk stukje rijden naar de watervallen.
Uitstoot: 1.15 ton CO2 per vlucht
Toscane vs. de theevelden van Maleisië
Toscane
Toscane wordt met recht vaak het mooiste gedeelte van Italië genoemd. Met 120 natuurparken, prachtige wijngaarden en eindeloos veel olijfbomen is het een sprookjesachtige omgeving.
Hoe lang ben je onderweg?
Met de auto ben je er in iets meer dan 14 uur. Ga je met het openbaar vervoer? Tel er dan nog zo'n 3 uur bij op. Met het vliegtuig sta je binnen 2 uur in Toscane.
Uitstoot: 0.15 ton CO2 voor een retourvlucht.
De theevelden
De theevelden liggen hoog in de heuvels van Maleisië. Het is er rustig, schone lucht en in de gebouwen herken je de Engelse stijl. Het is een bijzonder landschap waar je uren in kunt lopen.
Hoe lang ben je onderweg?
Vliegen naar Kuala Lumpur Maleisië duurt tussen de 12 en 18 uur, afhankelijk van je vlucht. Vanaf daar moet je nog vier uur rijden naar de theevelden van Maleisië.
Uitstoot: 1.5 ton CO2 per retourvlucht
Duurzaam vliegen
Voor de CO2-uitstoot is een korte vlucht uiteraard beter dan een lange vlucht. Maar het beste is om met het openbaar vervoer te gaan, of om met meerdere mensen met de auto weg te gaan.
Want écht duurzaam vliegen kan niet. Je kunt wel je CO2-uitstoot compenseren. Je vertienvoudigt de CO2-uitstoot van je vlucht en telt dit bedrag bovenop je ticket. Je kunt dit rechtstreeks doneren aan een organisatie die zich inzet tegen klimaatverandering, of (als de luchtvaartmaatschappij dit aanbiedt) je betaalt extra bovenop je ticket. De luchtvaartmaatschappij zorgt dan dat dit terecht komt bij de juiste organisatie. Wil je nog meer doen? Draag dan bij aan een organisatie die ook de gevolgen van klimaatverandering probeert te handhaven.
Kleine moeite, grote impact
Natuurlijk kun je ook je best doen om door het jaar heen je CO2-uitstoot te verminderen. Met een paar kleine aanpassingen maak je al een enorm verschil en verklein je je ecologische voetafdruk. Denk aan:
- Minder vliegen, maar vooral minder ver vliegen
- Vaker reizen met het openbaar vervoer in plaats van de auto
- Minder vlees eten
- Duurzame kleding kopen
Ontdek nog meer tips om duurzamer te leven.
Omgaan met het klimaat
Rijke landen stoten veruit het meeste uit. Maar de gevolgen van klimaatverandering wordt vooral gevoeld door de armere landen. Kleine boeren hebben steeds meer te maken met extreem weer. Ze zien steeds vaker hun oogsten mislukken. Voedselzekerheid neemt daardoor drastisch af.
Op veldscholen leren kleine boeren hoe ze zich beter kunnen weren tegen het klimaat. In landen als Laos, Peru, Zimbabwe en Vietnam zijn al duizenden boeren lid. Zo zijn 150.000 gezinnen weer zeker van eten op hun bord. Dat dit een wereld van verschil maakt, ontdekte Marjory. 'Je kunt het zelf zien! Vergelijk maar eens een veld met iemand die niet lid is van een veldschool en iemand die wel lid is.'
Door de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken, ontsnapte Marjory uit de armoede.
Hoop voor Marjory
'Diversiteit in gewassen is het wapen tegen honger', zegt Marjory. Jaren geleden werd ze lid van de veldschool, inmiddels geeft ze er les. Haar leven is voorgoed veranderd.