Ook de rijken maken zich zorgen om ongelijkheid
Laten we één mythe voorgoed de wereld uithelpen: rijken zijn niet gebaat bij ongelijkheid.
Bill Gates geeft miljarden weg. Hij heeft zelfs met zijn vrouw beloofd nog veel meer weg te geven. De laatste jaren hoor je hem ook minder over technologische ontwikkelingen, maar steeds meer over het bestrijden van armoede en ongelijkheid. Een jaar geleden gaf Bill Gates in 14 tweets carrièretips aan pas afgestudeerden. "Jij weet veel meer dan ik toen ik school verliet. Je kunt dus al veel eerder beginnen met ongelijkheid te bestrijden. Of dit nu om de hoek, of over de hele wereld is."
Warren Buffet is de tweede rijkste man in Amerika. Hij heeft beloofd 99% van zijn vermogen weg te geven, wat nu wordt geschat op 76 miljard dollar. "Het gaat goed met de Amerikaanse economie," zei Warren Buffet in een interview met PBS Newshour, "maar van die vooruitgang is disproportioneel veel naar de top gegaan."
Onlangs voerde Trump zijn aanpassing in het belastingbeleid door. Dit nieuwe beleid is vooral voordelig voor de superrijken. Erfgename Abigail Disney was het hier niet mee eens en zette haar reactie op facebook. "Mijn grootvader en grootoom leefden de Amerikaanse droom. Zij wisten zich omhoog te werken van een jeugd in armoede, naar een leven van rijkdom", vertelt Abigail. Maar, voegt ze eraan toe: wat haar voorouders voor elkaar kregen zou nu niet meer mogelijk zijn. De ongelijkheid is gegroeid.
T.J. Zlotnisky vluchtte als twaalfjarig jongetje naar Amerika. Na hard werken en studeren is hij inmiddels miljonair. Maar: "Mijn verhaal was niet mogelijk geweest zonder unieke combinatie van mogelijkheid en publieke voorzieningen waar mijn familie toegang tot had." Via boeken en zelfs een eigen organisatie probeert hij nu ongelijkheid te bestrijden.
"De uitdaging voor onze generatie, is om een wereld te maken waarin iedereen het gevoel heeft dat hij ertoe doet." Toen Mark Zuckerberg met zijn vrouw bekendmaakte een groot deel van zijn fortuin weg te geven, volgde er een lading van kritiek. Maar hoe je het ook bekijkt, hij geeft uiteindelijk wel 99% van zijn Facebook aandelen weg om de wereld eerlijker te maken. En ook hij is van mening dat ongelijkheid – ver of dichtbij – bestreden moet worden.