Sluit je aan bij de mensen die natuur en gezondheid beschermen!
Wist jij dat onze gezondheid verband houdt met de gezondheid van de planeet? Inheemse gemeenschappen weten dat maar al te goed. Al eeuwen leven zij in harmonie met de natuur. Ze beschermen bossen en rivieren, en helpen daarmee pandemieën voorkomen. Maar veel inheemse gemeenschappen worden bedreigd, en daarmee indirect ook jouw gezondheid.
Meer natuur = minder pandemieën
Maar liefst 75% van de nieuwe ziektes wordt veroorzaakt door het toegenomen contact tussen mensen en dieren in het wild. Er zijn duizenden onbekende virussen in de natuur die wilde dieren met zich meedragen. Door ontbossing komen we in nauwer contact met deze dieren, en daarmee met de ziektes die zij meebrengen. De vernietiging van de natuur vergroot dus de kans op toekomstige pandemieën.
Inheemse gemeenschappen zorgen voor de natuur…
Inheemse en lokale gemeenschappen weten hoe belangrijk het is om in harmonie te leven met de natuur. Zij zorgen al eeuwenlang voor onze bossen, dieren en rivieren en voorkomen zo de verspreiding van virussen. Momenteel beschermen ze maar liefst de helft van het wereldoppervlak en zelfs 80% van de wereldwijde biodiversiteit; dieren, vogels en planten.
…Maar deze gemeenschappen worden bedreigd
Maar de gemeenschappen die voor de natuur en zo voor de mensheid zorgen, worden bedreigd. Hun land wordt ingenomen door milieuvervuilende industrieën zoals mijnbouw en grootschalige landbouw, zoals soja- of palmolieplantages. In Brazilië bijvoorbeeld is de afgelopen 35 jaar 90% van de wilde natuur verloren gegaan door landbouw. Bossen worden gekapt om plaats te maken voor veeteelt en sojaplantages voor veevoer. En, nog schokkender: onze eigen banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen miljarden euro’s in bedrijven die dit doen. Jouw geld draagt daarmee bij aan het verlies van biodiversiteit.
De sleutel tot een veilige toekomst
Inheemse en lokale gemeenschappen beschermen dus de natuur, en daarmee de gezondheid van ons mensen, maar hebben slechts 10% van het land wettelijk in eigendom. Daardoor is hun leefomgeving continu in gevaar. Zonder veilige landrechten verliezen de bossen hun beschermers en worden we allemaal kwetsbaarder voor toekomstige pandemieën. Veilige landrechten voor inheemse volkeren en lokale gemeenschappen zijn de sleutel tot een groene, veilige en gezonde toekomst.
Sluit je aan: bescherm onze beschermers
Het hele jaar door werken wij hard om de inheemse gemeenschappen te ondersteunen in hun strijd voor hun landrechten. Meer over ons werk op landrechten lees je hier. Tijdens de actieweek voor landrechten voor inheemse gemeenschappen vragen we extra aandacht voor hun strijd. Laat ook van je horen! Doe mee en kies een actie die bij jou past:
Feiten
1. #CreateASpark op sociale media
Plaats een foto van jezelf op sociale media samen met een kaars en #CreateASpark. Laat aan de wereld zien dat je staat voor landrechten van inheemse en lokale gemeenschappen én voor het beschermen van de natuur.
Pimp je profielfoto op Facebook om inheemse gemeenschappen te steunen. Het is heel simpel:
- Ga naar je Facebook-profielpagina
- Klik op het camera-icoon bij je profielfoto om je foto te veranderen
- Dan zie je je eigen foto’s en de optie 'een frame toevoegen'. Klik daarop.
- Zoek en kies dit frame: 'Land Rights Now – Create a Spark'.
- Je kan daar ook aangeven voor hoe lang je je nieuwe profielfoto wil behouden. Dan verandert Facebook na bijvoorbeeld een week of een maand je foto weer terug. Handig!
- Nu alleen nog bevestigen en op ‘gebruik als profielfoto’ klikken.
2. Teken de petitie en bescherm de Shipibo gemeenschap in Peru
Santa Clara de Uchunya is een inheemse gemeenschap van Shipibo-Conibo in het Amazonegebied van Peru. Zij zorgen al meer dan 500 jaar voor hun land en de bossen. Toch werd bijna 7 duizend hectare van hun voorouderlijk land verwoest voor de productie van palmolie. De gemeenschap daagde de palmoliegigant voor de rechter. Binnenkort volgt de uitspraak in deze zaak. Teken de petitie en steun de Shipibo gemeenschap en 1.200 inheemse gemeenschappen in het Peruaanse Amazonegebied in hun strijd om hun landrechten veilig te stellen!
3. Stuur een klacht naar je bank
Wordt jouw geld gebruikt voor de verwoesting van Amazone? Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen financieren de ontbossing van de Amazone met ons geld. Daar wil je toch niet aan bijdragen? Helpt de inheemse gemeenschappen in hun strijd tegen grote bedrijven, en stop de verwoesting van de Amazone!
Stuur direct een klacht aan jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds!