Dit moet je weten over de cholera-uitbraak in Jemen
Het wordt door de Verenigde Naties nu al de ergste cholera-uitbraak van de wereld genoemd. Elke dag raken 2.000 mensen in Jemen besmet met de ziekte. Hoe komt het dat er in korte tijd honderdduizenden mensen besmet raakten, terwijl we cholera kunnen voorkomen en genezen? En waarom vindt de uitbraak juist in Jemen plaats?
Vijf vragen en antwoorden over de cholera-epidemie in Jemen
1. Wat is cholera?
Misselijkheid, braken, buikpijn en plotseling opkomende waterige diarree. Dat zijn de klachten als je besmet raakt. De oorzaak van cholera is een bacterie (de vibrio cholerae), die via eten of water je lichaam binnenkomt. Als je iets eet of drinkt waar de bacterie inzet, word je binnen 1 tot 5 dagen ziek. De cholerabacterie maakt een giftige stof aan (enterotoxine), die je darmwand stimuleert om grote hoeveelheden vocht te produceren. Met diarree en braken als gevolg. Hoe ziek je wordt, is afhankelijk van je gezondheid en je ‘voedingstoestand’. De diarree kan ernstige uitdroging veroorzaken en in het ergste geval, als je bijvoorbeeld verzwakt bent door honger, kan de uitdroging binnen enkele uren tot de dood leiden.
2. Hoe onstaat cholera-epidemie?
Cholera wordt dus verspreid via de cholerabacterie. Onder slechte hygiënische omstandigheden kan deze bacterie goed overleven en zich snel verspreiden. Dat kan bijvoorbeeld in een gebied waar veel mensen dicht op elkaar wonen en waar geen schoon drinkwater te vinden is. Bij rampen, zoals aardbevingen, overstromingen en hongersnood, ligt een cholera-uitbraak op loer.
3. Waarom is er nu een cholera-uitbraak in Jemen?
De oorlog in het straatarme Jemen duurt al twee jaar. In grote delen van het land werden regeringstroepen door rebellen verdreven. De regering voert nu, onder leiding van buurland Saudi-Arabië, bombardementen uit boven Jemen.
Na twee jaar oorlog zijn huizen verwoest, waterleidingen kapot en zijn ziekenhuizen gesloten. Vuilnis wordt niet meer opgehaald en er is geen elektriciteit. Bovendien dreigt er voor miljoenen mensen in Jemen een hongersnood. Het zijn de ‘perfecte’ omstandigheden voor een cholera-uitbraak. De bacterie kan zich door de slechte hygiënische omstandigheden razendsnel verspreiden.
4. Hoe stop je een cholera-uitbraak?
De eerste prioriteit is natuurlijk om zieken zo snel mogelijk te behandelen, zodat er zo min mogelijk dodelijke slachtoffers vallen. Maar om de verspreiding van de ziekte te stoppen, moeten de hygiënische omstandigheden van de mensen in Jemen verbeteren. Schoon drinkwater, zeep en voorlichting zijn van levensbelang om de verdere verspreiding van de cholera-bacterie te voorkomen.
5. Wat gebeurt er nu? Noodhulp in de strijd tegen cholera
Oxfam is aanwezig in Jemen, en werkt hard aan de distributie van schoon drinkwater, hygiëne kits en voorlichting. We hebben al 418.203 mensen bereikt met water en sanitatie-maatregelen en we deelden in korte tijd 1.547 hygienekits uit, waar we natuurlijk voorlichting bij gaven. Een vliegtuig met nog eens 30 ton aan hulpgoederen zal vrijdag 30 juni 2017 aankomen in Jemen, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken met noodhulp.
Lees meer over Jemen
-
26 maart 2024 PersberichtMilitarisering Rode Zee brengt Jemenieten op rand van hongersnood en verkleint vrede regio
De huidige militarisering van de Rode Zee draagt niet alleen bij aan de groeiende humanitaire crisis in Jemen maar ook aan verdere destabilisering in de regio. De oorlog in Jemen brak negen jaar geleden uit tussen de regeringstroepen gesteund door een Saoedische militaire coalitie en de Houthi’s. Ondanks dat er in 2022 al een einde aan het tijdelijke staakt-het-vuren kwam, bleef het de afgelopen maanden relatief rustig. De oorlog laaide weer op door de recentelijke militaire activiteiten van de Houthi’s in de Rode Zee en de bombardementen daarop van de VS en het VK. Een duurzame oplossing voor de oorlog raakt steeds verder uit het zicht.
Lees meer
-
23 maart 2023 PersberichtOxfam Novib: Na acht jaar oorlog staat Jemen op rand van de economische afgrond
Nu Jemen haar negende oorlogsjaar ingaat, is de bevolking het slachtoffer van een verwoestende humanitaire crisis, zo lijden meer dan twee miljoen kinderen aan acute ondervoeding.
Lees meer
-
8 maart 2023 BlogSpeaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in Jemen
Jemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
Lees meer
-
10 januari 2023 NieuwsBritse en Amerikaanse wapens maken burgerslachtoffers in Jemen
Een nieuw rapport van Oxfam Novib wijst uit dat Britse en Amerikaanse wapens veelvuldig worden gebruikt om burgerdoelen te bestoken.
Lees meer