ING scherpt klimaatbeleid aan na VN-klimaattop en door maatschappelijke druk
Barbara Oosters, Oxfam Novib beleidsadviseur Financiële Sector
Deze week heeft ING aangekondigd om (upstream) olie- & gasfinanciering uit te faseren tegen 2040 en financiering voor hernieuwbare energie te verdriedubbelen tegen 2025. Dat is mooi nieuws van de grootste financier van fossiele energie in Nederland. Druk van maatschappelijke organisaties heeft bijgedragen aan deze versnelling, maar er zijn addertjes onder het gras. Die druk blijft dus voorlopig nodig. Extinction Rebellion (XR) heeft al aangekondigd bij haar besluit te blijven op 30 december de snelweg te gaan blokkeren bij het hoofdkantoor van ING. Ook Oxfam Novib vindt dat ING nog meer stappen moet zetten.
In oktober publiceerde ING nog een update van haar klimaatambities. De conclusie van de Eerlijke Bankwijzer, waar Oxfam Novib onderdeel van is, was toen: klimaaturgentie in woorden, maar niet in daden. Nadat Milieudefensie een nieuwe klimaatzaak aankondigde tegen een financiële instelling; Fossielvrij, met data van de Eerlijke Bankwijzer in de hand, ING op de vingers liet tikken door de reclamecommissie in verband met greenwashing; en XR een blokkade van de snelweg aankondigde, kwam er vandaag een ambitieuzer plan. De vraag is of dat plan ambitieus genoeg is.
Verdriedubbeling niet voldoende voor kanteling fossiel-hernieuwbaar
ING is de grootste financier van fossiele energie van Nederland, zoals aangetoond door opeenvolgende rapporten van de Eerlijke Bankwijzer. De verhouding fossiele energie/hernieuwbare energie is nog erg scheef bij ING, met meer dan 75% fossiele energiefinanciering. Dit terwijl die verhouding in 2030 gekanteld moet zijn. Investeringen in hernieuwbare energie moeten tegen 2030 vier tot negen keer zo hoog zijn als in fossiele brandstoffen volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA). De aangekondigde verdriedubbeling van financiering van hernieuwbare energie is een goede start, maar niet voldoende. Echt ambitieus zou het zijn als ING zich tot doel stelt om in 2030 vier tot negen keer meer hernieuwbare energie te financieren ten opzichte van fossiel.
Upstream olie & gas uitfaseren: addertjes onder het gras
ING is de grootste Nederlandse dienstverlener aan fossiele bedrijven door het assisteren bij uitgiftes van aandelen en obligaties. Follow the money berekende onlangs dat ING dit sinds 2016 deed voor een bedrag van ruim 83 miljard euro. Dat is dus na het Klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken dat financiële instellingen hun vervuilende geldstromen moesten ombuigen naar groene. Een toenemende mate van financieringsstromen naar de fossiele industrie verloopt via uitgifte van obligaties, ook voor nieuwe fossiele projecten. Het verscherpte klimaatbeleid van ING rept niet over deze zogenaamde underwritings noch over investeringen door de bank in fossiele bedrijven. Een ander addertje is dat de aankondiging van ING enkel gaat over de zogenaamde ‘’upstream’’ olie- en gassector. Dit slaat op de winning en exploratie van olie en gas, niet op de midstream-component, het transport, de opslag en de verhandeling. En laat nu net ING veel midstream-activiteiten financieren.
Geen woorden maar daden
Nog in oktober noemde ING het financieren van fossiele bedrijven noodzakelijk voor de samenleving. Nu zegt de CEO van ING voor het eerst dat te veel van de huidige energie opgewerkt wordt door fossiele bronnen. Dat is een grote stap. Toch moet ING, als grootste financier van de fossiel industrie in Nederland, ambitieuzere stappen zetten om de gaten in haar klimaatbeleid te dichten. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat snelwegen niet geblokkeerd worden en, nog belangrijker, dat onze planeet leefbaar blijft. In 2024 zal de Eerlijke Bankwijzer weer een onderzoek doen naar de financieringsverhouding tussen fossiele en groene energie van onder andere ING. Laat ING daar bewijzen dat XR op 30 december op de verkeerde snelweg zit.
Belast de grote klimaatvervuilers!
Meer nieuws
-
11 december 2024 NieuwsGrootste klimaatrechtszaak ooit in Den Haag
Door klimaatverandering dreigen eilandstaten zoals Vanuatu te verdwijnen in de golven. Daarom kwamen jongeren uit deze eilanden in actie, mede gesteund door Oxfam Novib. Ze stapten naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag met de cruciale vraag: zijn rijke, vervuilende landen verplicht om actie te ondernemen tegen klimaatverandering?
Lees meer
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
-
6 november 2024 NieuwsMinister Hermans faalt in zowel visie als daadkracht voor het halen van onze klimaatdoelen
Vandaag verdedigt de Minister van Klimaat en Groene Groei haar begroting in de Tweede Kamer. Ze zal het niet makkelijk krijgen. In de recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV) wijst het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) erop dat door falend overheidsbeleid de kans verkeken is dat Nederland de klimaatdoelen in 2030 gaat halen. Als de Minister haar klimaatdoel nog wil halen, moet zij de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 nog veel meer terugdringen, met 24 megaton. Dat staat bijna gelijk aan de totale CO2-uitstoot van het Nederlandse wegverkeer in 2023.
Lees meer
-
28 oktober 2024 NieuwsMiljardairs stoten in 90 minuten méér CO2 uit dan de meeste mensen in hun leven
Even met je privéjet naar Ibiza of een paar miljoen investeren in een winstgevend oliebedrijf. Voor de superrijken is dit heel normaal – maar hun levensstijl, en vooral investeringen, vernielen onze aarde. Het is al langer bekend dat de rijkste 1% véél meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde persoon op aarde. Het nieuwste Oxfam-rapport ‘Carbon Inequality Kills’ bewijst dit opnieuw. Daarom blijven wij zeggen: de grote klimaatvervuilers moeten betalen.
Lees meer