Ik stap over naar een andere bank afl 2: Hoe de oranje leeuw me hoofdpijn gaf
Guido Castagna: "Ik wist nooit wat de ING Bank deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over." Deel 2 in een serie blogs over overstappen naar een andere bank.
Ik wist nooit wat ING deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over.
Het mooiste dat ik ooit voor mezelf heb gekocht, is een rond-de-wereld-ticket. Van hetzelfde geld had ik ook een auto kunnen kopen. Of een hele, hele dure racefiets. Of een kofferbak vol vuurwerk. Maar het werd een reis waarvan ik meer heb geleerd dan welke andere ervaring ook in mijn leven.
Geld kun je aan veel dingen uitgeven. Handig. Wat ik me alleen pas sinds kort realiseer, is dat hetzelfde geldt voor de bank waar ik mijn salaris laat storten en mijn spaargeld bewaar. En hoe banken met geld (ook jouw en mijn geld) omgaan, dat verschilt nogal.
Neem kernwapens. Daar kun je van alles van vinden, maar wat mij betreft hebben we al meer dan genoeg massavernietigingswapens in de wereld. Best ongemakkelijk dus dat ING in 2013 nog aandelen en obligaties beheerde van 20 (!!) kernwapenfabrikanten.
Ik vind het totaal bizar dat er blijkbaar meer concurrentie is in de kernwapensector dan in de branche voor elektrische auto’s. Maar ronduit weerzinwekkend vind ik het idee dat de ING met mijn geld kernwapenfabrikanten helpt méér geld te verdienen.
Klimaat: hetzelfde verhaal. Ik zet mijn geld niet toch niet weg zodat een bank er oliepijplijnen door indianenreservaten mee kan financieren? Goed, uit de Dakota Pijplijn heeft ING zich uiteindelijk teruggetrokken. Maar nog geen week later blijkt dat ‘mijn’ bank in een gigantische kolencentrale in Indonesië investeert.
Dan vraag ik me af: een leeuw stoot zich toch niet twee keer aan dezelfde steen? Dus wel.
De Pennie Spaarpot, Blue Brain en Rentepunten ten spijt: ik stap over naar een bank die mijn geld gebruikt om de wereld groener, schoner en veiliger te maken. In plaats van het tegenovergestelde.
En waarom ook niet? Overstappen, hoe moeilijk kan het zijn?
Volgend blog
Quickscan voor het vinden van een betere bank
Dit is het laatste blog in een serie over overstappen van bank. Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl om te zien waar jouw bank in investeert of een klacht in te dienen als je het niet eens bent met het beleid van je bank.
Over de auteur
Guido Castagna werkt als content manager voor Oxfam Novib. Hij volgt het werk van Oxfam op de voet en deelt verhalen daarover met het Nederlandse publiek. Eerder werkte hij als journalist en schreef het boek ‘Met de beste bedoelingen’ over de impact van kleinschalig ontwikkelingswerk. Waar mogelijk probeert Guido de wereld zelf eerlijker te maken. Bijvoorbeeld door geen vlees te eten, geen auto te kopen en te bankieren bij een duurzame bank.
Bron: Oxfam Novib, 3 mei 2017
Lees ook...
-
Ik stap over afl 1: Bedankt ING, maar het is mooi geweest
-
Ik stap over afl 3: Quickscan voor het vinden van een betere bank
-
Ik stap over afl 4: Hoop putten uit de achtbaantheorie
-
Ik stap over (5) – probleemloos veranderen van bank
-
De giftige hoofdrol van Nederland in ons voedselsysteem
- Trefwoorden: Belastingontwijking Eerlijke prijzen
Eerlijker delen
Als we macht en welvaart eerlijker verdelen, creëren we een betere toekomst voor miljarden mensen. Strijd mee voor een rechtvaardige wereld zonder armoede.