Tijdlijn keyword
Meer over climate
-
6 vragen en antwoorden over de klimaattop in AzerbeidzjanOp 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
-
Waarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raaktKlimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
-
Koloniale sporen in de klimaatcrisisEerder schreven we over de sporen van het koloniale verleden in ons werk, bijvoorbeeld over de manier waarop economische ongelijkheid in stand wordt gehouden. In elk aspect van ons werk zijn er echter sporen terug te vinden, zo ook in klimaatverandering.
-
Geen grap: 1 april was dit jaar onze Overshoot DayDe Nederlandse Overshoot Day viel dit jaar op 1 april, 12 dagen eerder dan vorig jaar. Ondanks de datum is daar weinig grappigs aan. Sterker nog, het is slecht nieuws. Maar waarom? En wie moeten we in Nederland erop aanspreken? We vragen het aan onze klimaatexpert Jacqueline Persson.
-
Waarom we ons juist wél met politiek bemoeien‘Bemoei je niet met politiek, ga hulp geven’ – het is een reactie die we regelmatig krijgen op ons werk, zeker sinds we naar de rechter zijn gestapt om de Nederlandse staat aan te klagen. Maar politiek zijn we altijd al geweest. We nemen je mee langs een stukje geschiedenis en leggen je uit waarom we ons juist met de politiek bemoeien om ons doel te bereiken: gelijkheid wereldwijd.
-
Klimaattop Dubai: succes of mislukking?Begin december vond de jaarlijkse VN-klimaattop plaats, dit keer in Dubai. Twee weken lang praatten wereldleiders over de toekomst van onze planeet. Er stond veel op het spel, van het uitfaseren van fossiele brandstoffen tot financiële compensatie voor de landen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis. Onze klimaatexpert Hilde Stroot was als waarnemer onderdeel van de Nederlandse delegatie. Samen met haar blikken we terug.
-
De vervuiler moet betalen, niet bepalen!Over een week start de klimaattop in Dubai. De ernst van de klimaatcrisis hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar... hoe zit het met de rekening van diezelfde crisis? Wie gaat die betalen? Volgens klimaatcampaigner Tim Zijlstra is het simpel: de grote vervuilers moeten betalen, niet bepalen. En ja, ook Nederland valt daaronder. Twee derde van de Nederlanders stoot namelijk 9x te veel CO2 uit!
-
Een eerlijke strijd tegen klimaatveranderingDe klimaatcrisis is allesbehalve rechtvaardig. Armere landen worden harder getroffen dan rijkere, wat de ongelijkheid op de wereld vergroot. Ondertussen eisen steeds meer mensen actie, maar kan lang niet iedereen veilig de straat op. Daarom strijden wij voor rechtvaardigheid, óók in de klimaatbeweging. Want iedereen moet zich kunnen uitspreken en gehoord worden.
-
Klimaatverandering in NederlandOok in Nederland wordt klimaatverandering steeds duidelijker voelbaar. Hoe ziet onze toekomst eruit? Doet de regering genoeg? Lees het hier.
-
Wat is klimaatverandering? Oorzaken & gevolgenDe aarde warmt op. Maar wat is klimaatverandering precies? Hoe ernstig zijn de gevolgen en welke oplossingen zijn er? Lees meer en kom in actie!
-
Hoe klimaatrechtvaardig is het nieuwe pakket van klimaatmaatregelen van het kabinet?Op 26 april 2023 presenteerde het kabinet de langverwachte maatregelen om het 60% reductiedoel van broeikasgassen te gaan halen. Het is goed dat het kabinet heeft vastgehouden aan dit doel en daar het maatregelenpakket op heeft afgestemd. Nederland haalt al jaren de eigen gestelde doelstellingen niet en gezien de urgentie van de klimaatcrisis is het ongelooflijk belangrijk dat Nederland gaat versnellen.
-
Waarom wij meelopen met de KlimaatmarsOp 19 juni gaan wij de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Logisch, vinden wij, want Oxfam Novib strijdt voor gelijkheid wereldwijd. Laat jij je ook horen voor een eerlijk klimaatbeleid?
-
Zo kleurt klimaatactivist Kiara (27) Niger groenHet West-Afrikaanse Niger is een van de landen die nu al de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis voelt. Akkers verdorren door extreme droogte. Klimaatactiviste Kiara Garba (27) laat het er niet bij zitten en komt in actie voor een groen Niger.
-
3 redenen waarom we nú in actie komen voor klimaatrechtvaardigheidBedrijven blijven vervuilen. Politici blijven praten, twijfelen en uitstellen. Maar het klimaat wacht niet. De klimaatcrisis woekert onvermoeibaar voort. De tijd van praten is voorbij: hoog tijd voor klimaatactie! 3 redenen waarom we nú in actie (moeten) komen voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis.