Petitie tekenen zinloos? Juist niet! 3 succesverhalen
Je hebt een petitie ondertekend, maar je hebt eigenlijk geen idee wat er met je handtekening is gebeurd. Of misschien teken je wel nooit petities, want waarom zou je? Het heeft toch geen zin. Integendeel: jouw stem maakt juist verschil! Deze 3 petitiesuccessen laten zien hoe we voor en achter de schermen invloed uitoefenen om de wereld te veranderen. Met jouw petitie-ondertekening.
Jouw stem bewoog de supermarkten
Te veel producten in de supermarkt bevatten een verborgen ingrediënt: menselijk leed. Voor de mensen in bijvoorbeeld Azië en Latijns-Amerika die ons voedsel produceren, betekenen goedkope boodschappen een leven in armoede. Al jaren strijden wij voor uitbuitingsvrije boodschappen, onder meer met een petitie voor eerlijke boodschappen die tienduizenden keren is ondertekend. Gewapend met jullie stemmen konden wij de druk flink opvoeren tijdens onze gesprekken met de supermarkten.
Het resultaat: Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben onder druk van onze campagne en jouw handtekening belangrijke toezeggingen gedaan op het gebied van mensenrechten. En na nog meer actievoeren beloofden zij ook werk te maken van vrouwenrechten in hun ketens. Wij zorgen dat jouw stem gehoord blijft. We houden goed in de gaten of de supermarkten zich aan hun beloftes houden en blijven de druk opvoeren bij andere supermarkten zodat ook zij uitbuiting uit hun ketens weren.
PFZW stapt bijna volledig uit fossiel
Gewapend met ruim 16.000 handtekeningen stond onze directeur Michiel Servaes eind 2021 op de stoep bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn – de op een na grootste van Nederland. De eis: stop ons geld niet in vervuiling! Hoog tijd dat ze ons geld groener investeren. Dat vinden wij, en dat vinden jullie ook, bleek uit de duizenden handtekeningen onder onze petitie.
Het duurde even, maar in februari 2023 maakte PFZW dan toch eindelijk bekend voor 97% uit fossiele bedrijven te stappen. We zijn blij met deze stap, die mooi laat zien dat publieke druk werkt. Opnieuw, want eerder al kondigde ook pensioenfonds ABP mede onder druk van jarenlang actievoeren aan te stoppen met beleggen in producten van kolen, olie en gas. Meer over dit mooie nieuws lees je via de Eerlijke Geldwijzer, waar wij deel van uitmaken.
Een greep uit onze petitie-overhandigingen
Een klimaatschadefonds, mede dankzij jouw handtekening
Terwijl Afrikaanse landen het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, vangen zij de hardste klappen op. De Keniaanse klimaatactiviste Elizabeth Wathuti staat op tegen dit onrecht. Op de VN-klimaattop in Egypte schreef zij vorig jaar een open brief aan de wereldleiders om op te roepen tot een klimaatschadefonds: geld dat rijke landen beschikbaar stellen zodat armere landen niet alleen opdraaien voor de schade die de klimaatcrisis veroorzaakt. Elizabeth wist zich gesteund door maar liefst 130.000 mensen zoals jij die haar oproep ondertekenden. En het goede nieuws: het klimaatschadefonds komt. Een mooi resultaat van jarenlange inzet door mensen als Elizabeth en haar medestanders.
Nog niet overtuigd? Vooruit, nog eentje dan:
10.000 petitietekenaars tegen belastingontwijking
Staatssteun aan bedrijven, zodat zij de coronacrisis overleven: het stond tijdens het hoogtepunt van de pandemie prominent op de nationale agenda. Wij vroegen Nederlanders of zij vinden dat de overheid voorwaarden moet stellen aan zulke steun, en het resultaat was overduidelijk: 95% van de Nederlanders vond van wel. Geen bonussen voor topmanagement bijvoorbeeld, en het tegengaan van belastingontwijking.
En de politiek heeft naar jullie geluisterd!
Gesteund door de stem van 10.000 petitieondertekenaars spraken we met Tweede Kamerleden en ambtenaren bij het Ministerie van Financiën. Na onze gesprekken kwam er een nieuw akkoord over de voorwaarden die worden gesteld als een bedrijf staatssteun krijgt. Geen vestiging in een belastingparadijs, bijvoorbeeld. Een belangrijke voorwaarde, want belastingontwijking houdt ongelijkheid in stand.
Wij blijven strijden
De afgelopen jaren hebben al hebben we, gesterkt door jullie handtekeningen onder verschillende petities, de Nederlandse regering steeds een stapje meer in de richting van een eerlijk (internationaal) belastingbeleid kunnen duwen. En daar blijven we natuurlijk mee doorgaan! Hier lees je meer over onze strijd voor eerlijke belastingen.
Is petities ondertekenen nuttig? Ja!
Deze voorbeelden zijn een greep uit de resultaten die we mede dankzij (online) petities hebben behaald. Petities zijn niet de enige manier waarop we campagnevoeren, maar vormen een enorm belangrijk onderdeel. Want hoeveel we ook lobbyen bij politiek en bedrijven, de media inschakelen en onderzoeken & rapporten uitbrengen: jouw handtekening laat zien dat Nederlanders zélf om verandering vragen.
Door een petitie te ondertekenen zetten jij en duizenden anderen een onderwerp op de agenda van de politiek, het bedrijfsleven, de media en de samenleving. Jouw stem kan druk uitoefenen, overtuigen, eisen, veranderen: kortom, jouw stem is onmisbaar in onze strijd voor gelijkheid.